Στις 10 Μαΐου έλαβαν χώρα οι εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου στο ΤΕΕ, μετά από την παραίτηση, λόγω της υπουργοποίησης του στην κυβέρνηση, του Χ.Σπίρτζη. Στον δεύτερη ψηφοφορία της Κυριακής πρόεδρος του ΤΕΕ εκλέχθηκε ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος και επικεφαλής της ΔΚΜ (Νέα Δημοκρατία).

Η εκλογή του επιτεύχθηκε με την στήριξη τμήματος της ΔΗΣΥΜ, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το άλλο μισό της παράταξης της ΔΗΣΥΜ, που επηρεάζεται από τον Χ.Σπίρτζη, στήριξε την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρεδάκη από την ΡΠΜ.

Μετά από την σημερινή σύμπραξη γίνεται ξεκάθαρο, παρά τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στον συσχετισμό δυνάμεων εντός ΤΕΕ, ότι  οι δυνάμεις της Σαμαρικής ακροδεξιάς και του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν την τελευταία πενταετία την πιο οργανωμένη βίαιη βιοπολιτική επιβολής στην χώρα, μέσω των μνημονίων, εξακολουθούν να είναι απόλυτα ταυτισμένες, τόσο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όσο και στις παρεμβάσεις τους στους κοινωνικούς χώρους.

Η εκλογή του Γ.Στασινού στην προεδρία του ΤΕΕ, εκτιμούμε ότι αποτελεί μια πολύ άσχημη εξέλιξη, η οποία  προοιωνίζεται την επιτάχυνση της διαδικασίας απαξίωσης  του θεσμού. Η αποτυχημένη του θητεία, ως προέδρου, στον ΣΠΜΕ , η στάση του απέναντι σε κορυφαία ζητήματα του κλάδου (στήριξη των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών) και τέλος η ανυπαρξία οποιασδήποτε θετικής και ουσιαστικής του παρέμβασης, κατά την διάρκεια της θητείας του στην ΔΕ του ΤΕΕ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

logo_TEE

Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, αποφάσισε να απέχει από την διαδικασία με δημόσια τοποθέτηση της. Η Αριστερή ενωτική Πρωτοβουλία, απείχε από την διαδικασία όπως και οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής.

Οι ΕΛ.Ε.Μ. αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδο τους, με την υποψηφιότητα του Θ.Σεραφίδη, αφού πριν ναυάγησε μια θρυλούμενη “συμφωνία” με την ΔΚΜ.

Η ΔΗΣΥΜ πλέον είναι ουσιαστικά διασπασμένη στα δύο, με το ένα τμήμα της να ελέγχεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το άλλο να επηρεάζεται έντονα από τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ, Χ.Σπίρτζη.

Εμείς ως ΤΟΜΗ (Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών), τοποθετηθήκαμε  ανοιχτά και κριτικά υπέρ της υποψηφιότητας του Ν. Ανδρεαδάκη. Πέρα από την συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα, όσα μας οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας της ΤΟΜΗΣ και αναφέρονται στο ιδρυτικό μας κείμενο :

Είναι προφανές ότι το ΤΕΕ αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους μηχανικούς. Επίσης είναι προφανές ότι η αδιαφορία αυτή δεν απασχολεί καθόλου, το αντίθετο μάλιστα, τις παρατάξεις που εδώ και δεκαετίες το ελέγχουν. Το ΤΕΕ λειτουργεί σαν κλειστό κλαμπ, όπου κυριαρχεί η αλλεργία στη συμμετοχή του μεγάλου χώρου των μηχανικών, οι προσωπικές πολιτικές, οι μικροπαραγοντισμοί και οι ιδιότυπες διαχωριστικές γραμμές (μικροί / μεγάλοι, δημόσιοι υπάλληλοι / ελεύθεροι επαγγελματίες, επαγγελματίες του συνδικαλισμού και της πολιτικής / ερασιτέχνες του συνδικαλισμού…) ως απότοκο μίας εντελώς αναποτελεσματικής και ανορθολογικής προσέγγισης. Ασφαλώς δεν θέλουμε να χρεώσουμε εξίσου αυτή την κατάσταση σε όλες τις παρατάξεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που ισχύει. Και, ας το πούμε καθαρά, αυτό που ισχύει δεν μπορεί να πάει πουθενά!.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών :

Σάββατο 9 Μαΐου

Ψήφισαν : 153

Ανδρεδάκης (ΡΠΜ) 46

Μήλης (ΔΗΣΥΜ) 26

Σεραφίδης (ΕΛΕΜ) 30

Λευκά 45

Άκυρα 6

Κυριακή 10 Μαΐου

Ψήφισαν : 146

Στασινός (ΔΚΜ) 66

Ανδρεδάκης (ΡΠΜ) 54

Σεραφίδης (ΕΛΕΜ)  22

Λευκά 3

Άκυρα 1

Ετικέτες