Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την κυβέρνηση να επαίρεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν υπερβεί τις αντίστοιχες των τελευταίων χρόνων. Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι ότι και η παιδεία βρίσκεται στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη.
Έτσι η κυβέρνηση, αντί για τη βελτίωση της ποιότητας του σχολείου, επέλεξε τη δημιουργία ενός φτηνού σχολείου. Ήδη τα μέτρα για να λειτουργήσει αυτό το φτηνό σχολείο είναι ορατά: περικοπές ωρών μαθημάτων στο Γυμνάσιο, κατάργηση ολοήμερου, ασφυκτικοί περιορισμοί στη δημιουργία τμημάτων προσανατολισμού τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση και για τους εκπαιδευτικούς. Με πραξικοπηματικού χαρακτήρα διαταγές, ανάγκασε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να κατανείμουν τους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας τεχνητά πλεονάζοντες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που τρέχουν σε 3 και 4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και σε καθεστώς αξιολόγησης. Οπότε ο τελικός αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι μικρότερος, με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί φέτος να μη δουλέψουν.
Πριν όμως ξεκινήσει η σχολική χρονιά, φάνηκε και η διάθεση των εκπαιδευτικών με τις μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Επόμενο βήμα είναι η απεργία στις 15 Σεπτέμβρη που κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καθώς και η ΟΛΜΕ με τρίωρη στάση εργασίας, η οποία θα γίνεται και αυτή 24η απεργία με αποφάσεις των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων (ΕΛΜΕ) για επιπλέον τρίωρες στάσεις εργασίας και κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας. Θα ακολουθήσει κύκλος γενικών συνελεύσεων, για να καθορισθούν τα επόμενα βήματα.
Σημαντική σημασία θα έχουν οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, οι οποίες θα γίνουν μέσα στο Νοέμβρη. Σ’ αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί και θα αποτελέσουν μια πραγματική και όχι δημοσκοπική καταγραφή των διαθέσεων ενός μαζικού κλάδου. Η συμμετοχή στις εκλογές για τα υπηρεσιακά, παρά το ότι ελέγχονται πλήρως από τη διοίκηση, έχει σημασία γιατί οι αιρετοί της Αριστεράς οφείλουν να δημοσιοποιούν τις όποιες αυθαιρεσίες της διοίκησης και να υπερασπίζονται τις αποφάσεις του κλάδου.
Οι εκπαιδευτικοί της ΔΕΑ και του Κόκκινου Δικτύου συμμετέχουν στο ΜΕΤΑ εκπαιδευτικών, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην οικοδόμηση κοινών εκλογικών «σχημάτων» της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Δυστυχώς το ΠΑΜΕ αρνείται την οποιαδήποτε συνεργασία, χαρίζοντας ουσιαστικά στις μνημονιακές δυνάμεις τη δυνατότητα να ελέγχουν το σύνολο των αιρετών. Διαφορετική εν μέρει στάση κρατάνε οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων οι οποίες αρνούνται τη συνεργασία μόνο στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ενώ τη δέχονται στα περισσότερα περιφερειακά και τοπικά.
Επιδίωξη του ΜΕΤΑ εκπαιδευτικών είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενωτικού αγωνιστικού πόλου στην εκπαίδευση, γι’ αυτό στηρίζει αντίστοιχες συνεργασίες, κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Η επιτυχία της απεργίας στις 15 του Σεπτέμβρη θα είναι μια πρώτη προειδοποίηση για την κυβέρνηση και σημαντικό βήμα για τους εκπαιδευτικούς για τις επόμενες μάχες που έρχονται. Ένα πρώτο βήμα στη νέα χρονιά για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας.
*εκπαιδευτικός-Γ’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής