Σύμβολο της Χούντας των Συνταγματαρχών υπήρξε για 7 χρόνια το μυστρί.

Εγκαίνια έργων από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, με το σύνθημα κάθε πόλη και γήπεδο, αποτέλεσαν την άλλη όψη της καταστολής, των φυλακών και των βασανιστηρίων. Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Νέας Δημοκρατίας, ζηλωτής ανάλογου εθνικού αφηγήματος, προβάλλει τη μπουλντόζα ως κατ’ εξοχήν σύμβολο επενδύσεων και επενδυτών, που υφαρπάζουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας, καταστρέφουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και αφήνουν πίσω τους σωρούς  ερειπίων.

Δυστυχώς γι αυτόν η φερόμενη ως επένδυση στο Ελληνικό προσκρούει σε πλήθος ενδογενών αντιφάσεων αλλά και των αντιστάσεων κοινωνικών κινημάτων, επιστημονικών φορέων και της Περιφέρειας Αττικής που διαφωνούν ριζικά με το έργο και επιμένουν στο εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, οικολογικής  και πολιτισμικής αναβάθμισης της παράκτιας ζώνης και ευρύτερα του λεκανοπεδίου. 

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω προεκλογικών υποσχέσεων και ο Άδωνις Γεωργιάδης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις οργανώνει ένα show κατεδάφισης ώστε οι εμβληματικές μπουλντόζες της ανάπτυξης να εμφανιστούν επιτέλους στο Ελληνικό και να πιστέψουν όσοι παραμένουν αφελείς ότι το έργο προχωρεί.

Βασικοί λόγοι που το έργο δεν προχωρεί είναι: 

1) η χρηματική δυσπραγία της Lamda Development,  η οικονομική κατάσταση της οποίας όταν κατέθεσε την προσφορά ήταν πολύ κακή (σχετ 1), 

2) η ανεπαρκής αύξηση κεφαλαίου που έκανε πρόσφατα και η ως εκ τούτου αναζήτηση υπεργολάβων  οι οποίοι θα αναλάβουν επιμέρους τμήματα του έργου 

3) Η εμμονή να αποκλείουν όποιον επενδυτή εμφανιστεί προκειμένου κάθε επί μέρους έργο να παραμείνει στη μια και μοναδική εταιρία συμφερόντων ημετέρων . Παράδειγμα ο αποκλεισμός της Hard Rock στο διαγωνισμό για το καζίνο.

Ο κύριος λόγος που διατυμπανίζεται η έναρξη της επένδυσης μέσω κατεδαφίσεων είναι να προστατευτεί η μετοχή της  Lamda Development η οποία ήδη εμφανίζει πτώση λόγω των καθυστερήσεων που  πιθανότατα θα συνεχιστούν.  

Ο δεύτερος λόγος είναι να διασωθεί το κυβερνητικό αφήγημα για την “εμβληματική επένδυση” του Ελληνικού. 

Το άρθρο 67 του πολυνομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια, όπου περιλαμβάνονται και τα του Ελληνικού, αρχικά νομιμοποιεί όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις μετά την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίες επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης. Οι κατεδαφίσεις αυτές θα γίνουν πριν από την αγοραπωλησία των μετοχών της “Ελληνικό Α.Ε.” και πριν ο “επενδυτής” καταβάλλει έστω και ένα ευρώ.   

Φυσικά τα έξοδα των 70 εκ. ευρώ,  όπως υπολογίζονται, θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους πολίτες.  Χαρακτηριστική είναι η μεθόδευση για την εν λόγω υφαρπαγή των χρημάτων μας ελέω μπουλντόζας. Θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων η οποία εγκρίνει την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης από και με δαπάνη του Αγοραστή ή του Εγγυητή, δηλ. είτε από την Hellinikon Global I S.A ή τη Lamda Development μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος έστω και αν δεν γίνει ούτε μία κατεδάφιση, αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στον  “επενδυτή". Αντίθετα οι  κατεδαφίσεις θα γίνουν με έξοδα της “Ελληνικό Α.Ε.” η οποία βάσει του καταστατικού της (άρθρο 3, παρ 2 ιε ) μπορεί να χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους για την εκτέλεση έργων. Επομένως κατά πάσα πιθανότητα τα έξοδα των κατεδαφίσεων θα τα πληρώσουμε εμείς και η ανάθεση των κατεδαφίσεων στον επενδυτή είναι προσχηματική.

Το άρθρο 68 του  πολυνομοσχεδίου τροποποιεί τον νόμο 4638/2019 όσον αφορά την επικύρωση της περίφημης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προς το χειρότερο. Καταργεί την αυτόματη  παράδοση των κοινόχρηστων χώρων στον έστω και κακό “Φορέα διαχείρισης κοινοχρήστων” του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι σκοπεύουν να δώσουν άνευ όρων και απευθείας τούς κοινόχρηστους χώρους στον “Επενδυτή”

 Σχετ 1: Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ στοιχεία η Lamda Development το 2012, χρονιά που κατέθεσε την προσφορά για το Ελληνικό είχε   ζημίες 51 εκ., ίδια κεφάλαια μόλις 330 εκ και δανειακές υποχρεώσεις 593 εκ των οποίων 427 μακροπρόθεσμες, καθώς και 189 εκ. ακίνητα προσημειωμένα για τα δάνεια.

 

Ετικέτες