Κύριε. Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 15 Ιανουαρίου, είπατε: "Τι πρέπει να κάνουμε με τους τρομοκράτες; Να τους Καταστρέψουμε!". Δήλωση σοκ, βίαιη και πολεμοχαρής, που θύμιζε σχεδόν τους τόνους του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δήλωση επίσης κάπως απερίσκεπτη επειδή ακριβώς ήταν τόσο κατηγορηματική. Επειδή στο παιχνίδι της λεκτικής κλιμάκωσης, τα γεγονότα, εχουν μια ακολουθία όπου, δυστυχώς, συχνά οι όμηροι προστίθενται στους ομήρους. Η τραγική ομηρία, η οποία εκτυλίχθηκε στο εργοστάσιο του φυσικού αερίου Tigantourine στην Αλγερία, που μας εξεγείρει όλους, αποτέλεσε κατά την έκβαση της, ένα δραματικό παράδειγμα.
Λοιπόν, τι θέλατε να αποδείξετε χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις; Ότι ήσαστε αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του πολέμου. Και το πιο σημαντικό, ότι αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για τον πόλεμο στο Μάλι. Τι λυπηρό που είναι να διαπιστώνει κανείς ότι ο σπάνιος τομέας όπου δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να διστάσει είναι αυτός του πολέμου. Ακολουθώντας τη μεγαλύτερη παράδοση, βαδίζετε χαρούμενος στα χνάρια των προκατόχων σας. Ας το πούμε λοιπόν και εσείς επίσης θέτετε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου "Françafrique" (Γαλλία “με χρήματα" [λογοπαίγνιο σημ. του μτφ.] για να επαναλάβουμε την έκφραση της οργάνωσης Επιβίωση). Πόσο είναι τρομακτικό να κρύβεστε, ως συνήθως, πίσω από ανθρωπιστικούς λόγους - που δεν τους θυμάστε παρά μόνο ανάλογα τις περιστάσεις - για να κρύψετε από την κοινή γνώμη τα πραγματικά αποικιοκρατικά συμφέροντα που υποστηρίζει η Γαλλία σε αυτήν τη σύγκρουση. Λοιπόν, ναι, ο κ. Ολάντ, στο βόρειο τμήμα του Μάλι, φανατικοί θρησκευόμενοι επιδιώκουν να επιβάλουν ένα απεχθές καθεστώς στο λαό του Μάλι. Και ναι, υπάρχουν λόγοι να συγκινηθούμε και να αισθανθούμε αλληλέγγυοι στον λαό του Μάλι. Το μόνο σχετικό ερώτημα είναι λοιπόν να μάθουμε αν η στρατιωτική σας επέμβαση, που τη διεξάγετε μόνος σας, μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει την κατάσταση. Το να θέσουμε αυτό το ερώτημα ενοχλεί. Και όχι άδικα. Τα πρώτα χειροκροτήματα τελετουργικά της αρχής του πολέμου, που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία σας, ξεθωριάζουν γρήγορα και το μουρμουρητό των πρώτων αμφιβολιών τα επισκιάζει. Έχουμε χάσει και σε αυτό το θέμα τη μνήμη της πρόσφατης ιστορίας μας; Οι διάφορες ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις αυτού του τύπου, που ακολούθησαν η μια την άλλη αυτά τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη, κατέληξαν σε μια ανεξέλεγκτη και χαοτική πολιτική κατάσταση και συχνά σε έναν εμφύλιο πόλεμο σε συνδυασμό με μια ανθρωπιστική καταστροφή. Διότι ο ζοφερός απολογισμός των χιλιάδων νεκρών δεν σταματά με την κατάπαυση πυρός που κηρύσσουν οι δυτικές δυνάμεις. Συνεχίζει ακούραστα με νέα θύματα, που τα ακούμε για λίγα δευτερόλεπτα μόνο κατά τη διάρκεια των βραδινών ειδήσεων. Στο κάτω-κάτω αυτοί οι πόλεμοι που είχαν ως πρόσχημα να σταματήσουν ή να "καταστρέψουν" την τρομοκρατία, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ενισχύσουν τη θέση των πιο αποφασισμένων, των πιο ακραίων και των πιο ριζοσπαστικών από αυτούς. Όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ποιος θα τολμούσε να πει ότι έχει βελτιωθεί; Και πού; Στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη;
Κ. Ολάντ, τώρα ο πολιτικός κόσμος σας πλέκει το εγκώμιο. Γι' αυτό και αισθάνεστε συνεπαρμένος από αυτή την ορμή της εθνικής ενότητας η οποία πιθανώς είναι το ζητούμενο. Σε σημείο να χάνετε λιγάκι την έννοια της προοπτικής. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο γελοία είναι η κατάσταση όταν, με σοβαρότητα, φτάσατε ντυμένος με τη νέα σας στολή του παγκόσμιου ιππότη της δημοκρατίας, περήφανα φορώντας τις όμορφες αξίες σας -τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την αδυσώπητη πάλη κατά του θρησκευτικού σκοταδισμού - για να κάνετε τον απολογισμό αυτού του πόλεμου, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στα... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Εκεί πέρα, ο νόμος εφαρμόζεται σύμφωνα με τη "Σαρία", επιβάλλοντας λιθοβολισμό για μοιχεία, ομοφυλοφιλία ή βλασφημία. Αλλά δεν πειράζει. Η αντιπροσωπεία του CAC 40 βγήκε φορτωμένη, μπουκωμένη με ζουμερά συμβόλαια. Και όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σύνοδος κορυφής για την προστασία του περιβάλλοντος, που χρηματοδοτείται από την Total και την Exxon θα έπρεπε να πάρει αποφάσεις που να είναι καταπέλτες και γεμάτες από την κοινή λογική. Δυστυχώς, όμως, ένα θέμα δηλητηρίασε τις συνεντεύξεις σας: το να συνεννοηθείτε επιτέλους για μια τιμή με την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκειμένου να πουλήσετε 6Ο μαχητικά αεροπλάνα Rafale. Ο όμιλος Dassault το ξέρει καλά: το να διεξάγει πόλεμους, είναι ένα επάγγελμα.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και στο Μαλί, ακολουθείτε αναπόφευκτα την αποστολή σας να εξασφαλίσετε το καλό εμπορίου της Γαλλίας. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε ότι το Σαχέλ δεν είναι μόνο μια έρημος, αλλά το γεωστρατηγικό σημείο πολλών ανταλλαγών, νόμιμων και παράνομων. Είναι, επίσης, το κλειδί για την εύθραυστη συνοριακή είσοδο δίνει πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές, που η Γαλλία επιθυμεί να διασφαλίσει, κατά πρώτον τα μεταλλεία ουρανίου (Areva) που εκμεταλλεύεται στο Νίγηρα, τη ναυαρχίδα της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας. Δεν είστε ένας ανιδιοτελής ήρωας σε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε ένας εθελοντής πυροσβέστης που θα ήρθε να σβήσει μια φωτιά, η οποία σκόπιμα διατηρείται αυτά τα τελευταία χρόνια από όλες τις γαλλικές κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν η μια την άλλη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πράγματι, οι φιλελεύθερες πολιτικές, τα σχέδια διαρθρωτικών προσαρμογών, που σχετίζονται με το χρέος του Μάλι του οποίου η αποπληρωμή ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Γαλλία, δυσαρέστησαν την κοινωνία, στερώντας της τις υπηρεσίες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών... Το κράτος έχει διαλυθεί σε σημείο σχεδόν εξαφάνισης στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στη Λιβύη. Ωστόσο, η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν συνίστατο στο να παραδώσει με ευγένεια τα όπλα στη νόμιμη την επανάσταση του λιβυκού λαού. Η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά ως εξωτερική δύναμη για να υπενθυμίσει στη μελλοντική εξουσία όλη της την εξάρτηση, και να περιμένει εξίσου μελλοντικά αντάλλαγμα, ειδικά στην αγορά πετρελαίου. Και μ' αυτό στέρησε στη λιβυκή επανάσταση τη δυνατότητα να πάρει η ίδια τον έλεγχο των περιοχών που κατέλαβε στρατιωτικά. Έτσι, η περιοχή του Σαχέλ αποσταθεροποιήθηκε βίαια και απελευθέρωσε ένα χείμαρρο από υπεροπλισμένους μαχητές στην πατρίδα τους το Μάλι. Τέλος, είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι το γαλλικό κράτος δεν έχει δει με καλό μάτι την απομάκρυνση το Μάρτιο του 2012 του διεφθαρμένου καθεστώτος του Amadou Toumani Touré, από μια στρατιωτική ανταρσία που μετατράπηκε σε πραξικόπημα. Έκτοτε, η Γαλλία Δε σταμάτησε να στερεί το στρατό του Μαλί από την υλικοτεχνική υποστήριξη. Η CEDEAO[1], με επικεφαλής τον Alassane Ouattara, που οφείλει πολλά στη Γαλλία για την άνοδό του στην εξουσία στην Ακτή του Ελεφαντοστού το 2011, αποφάσισε έτσι ένα εμπάργκο, το περασμένο καλοκαίρι, στα όπλα που προορίζονταν για τους στρατιωτικούς του Μάλι μπλοκάροντας τα φορτία με, πυρομαχικά για τα βαρέα όπλα στα λιμάνια του Ντακάρ στη Σενεγάλη και του Κόνακρι στη Γουινέα. Το να αμυνθεί κανείς μόνος του γίνεται κατ' αυτό τον τρόπο όλο και πιο περίπλοκο.
Κ. Ολάντ, η μοίρα του Μάλι ανήκε στους κατοίκους του. Και αν πρόκειται να διεξαχθεί ένας πόλεμος, σίγουρα δεν πρέπει η Γαλλία να αυτοανακηρυχθεί σωτήρας του Μάλι. Ο γαλλικός πατερναλισμός στην Αφρική έχει ήδη διαρκέσει υπερβολικά. Στη Γαλλία, το κράτος ενδιαφερόταν μέχρι τώρα για τους υπηκόους του Μάλι κυρίως για να τους απελάσει. Αυτή η Γαλλία συγκινήθηκε ξαφνικά από τα πιο ειλικρινή ανθρωπιστικά αισθήματα; Αυτή η Γαλλία, που δεν αναγνωρίζει καν την ευθύνη της στη γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994; Ας μην στερήσουμε το λαό του Μάλι από την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που πολλές φωνές ζητούν εκεί πέρα επίμονα: Ο βουλευτής Oumar Mariko της οργάνωσης Sadi (Αλληλεγγύη Αφρική Δημοκρατία Ανεξαρτησία), για παράδειγμα, ή ο πρώην υπουργός Aminata Traoré, που λάνσαρε πριν από αρκετούς μήνες, ένα μανιφέστο ενάντια στον πόλεμο στο όνομα των δικαιωμάτων των γυναικών. Διότι η κοινωνία των πολιτών, των συνδικάτων και των πολιτικών είναι μια παγιωμένη πραγματικότητα στο Μάλι. Στη Γαλλία, η εθνική ενότητα πέρα από τις αμφιβολίες που εκφράζονται όσον αφορά τη γαλλική εντολή ή την υποτυπώδη κοινοβουλευτική συζήτηση που γίνεται, φαίνεται ότι έχει μολύνει σχεδόν όλα τα κόμματα. Εκτός από πολύ σπάνιες εξαιρέσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους του Μάλι για τη διεξαγωγή του αγώνα τους κατά του θρησκευτικού σκοταδισμού, κ. Ολάντ είναι να σταματήσει το γαλλικό κράτος να μιλά στο όνομα των άλλων.
[1] CEDEAO: Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός της Δυτικής Αφρικής που ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1975 . Αυτή είναι η βασική δομή για το συντονισμό των ενεργειών των χωρών της Δυτικής Αφρικής . Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση της συνεργασίας και ολοκλήρωσης, με στόχο να δημιουργήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση της Δυτικής Αφρικής. Πηγή: http://fr.wikipedia.org/wiki/Communaut%C3%A9_%C3%A9conomique_des_%C3%89t...
*Μέλη της ηγεσίας του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος-NPA