Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει τον βίο, αβίωτο στους πρόσφυγες, εκμεταλλευόμενη (και) τον «στρατηγό χειμώνα».

Πολύκαστρο Κιλκίς, μεσημέρι Τρίτης. Η θερμοκρασία βρίσκεται στους -10 βαθμούς, αλλά, όπως επισημαίνει ο καλός δημοσιογράφος που στέκεται μπροστά στην κάμερα, ο βοριάς που φυσά σχεδόν αδιάκοπα ρίχνει το θερμόμετρο ακόμη και στους -20. Ο δημοσιογράφος αναμεταδίδει την ανταπόκριση του για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα χοτσποτς της Σερβίας

και της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν το μεγάλο κύμα πολικού ψύχους, με έμφαση σε εκείνα τα στρατόπεδα που έχει επισκεφθεί ο ίδιος - με τελευταίο, εκείνο στην Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Οι εικόνες, λες και είναι βγαλμένες από ένα απέραντο ιγκλού, στο οποίο κινούνται ανθρώπινες σκιές, καλυμμένες με κουβέρτες, φθηνά αδιάβροχα και μουσαμάδες, ορισμένα, λίγα κασκόλ και σκούφους - το χοτ σποτ δεν είναι απλώς καλυμμένο με χιόνι και πάγο, είναι ένα τεράστιο παγάκι, που στο εσωτερικό του πρέπει να ζήσουν άνθρωποι. Το νερό έχει παγώσει στις σωληνώσεις και τις βρύσες από το Σάββατο. Οι χημικές τουαλέτες είναι εντελώς ακατάλληλες, ακαθαρσίες και ανθρώπινα περιττώματα έχουν παγώσει παντού και νερό ή χημικές ουσίες δεν υπάρχουν για να καθαριστούν. Μερικά στελέχη μιας νορβηγικής ΜΚΟ κάνουν διανομή φαγητού μέσα από ένα θερμαινόμενο με θερμάστρα κηροζίνης λυόμενο, στο οποίο εκ περιτροπής, μένουν και όσοι πρόσφυγες δεν έχουν ανάλογη στέγαση - τα λυόμενα είναι ελάχιστα, οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές με το σήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το συμπέρασμα του δημοσιογράφου είναι σαφές και αφορά και τις δύο κυβερνήσεις στη Σερβία και την Ελλάδα, αντίστοιχα: «Αποφάσισαν να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και στοιχειώδη, προκειμένου οι πρόσφυγες απλώς να επιβιώνουν μέσα στα χοτσποτς. Το θέμα όμως είναι ότι με τέτοιες παρατεταμένα κακές, καιρικές συνθήκες οι ίδιες οι ζωές τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο και τα στοιχειώδη απλά δεν επαρκούν στο ελάχιστο».

Το ρεπορτάζ και η ανταπόκριση δεν ανήκει σε κανένα ελληνικό κανάλι - λεφτά δεν υπάρχουν για ρεπορτάζ, τουλάχιστον για τέτοια ρεπορτάζ, υπάρχουν για ακριβοπληρωμένους σχολιαστές και opinion makers ή για το αν ο χιονιάς έκλεισε τον δρόμο και το τελεφερίκ με προορισμό το καζίνο της Πάρνηθας...  Η ανταπόκριση ανήκει στο ΑλΤζαζίρα και προβλήθηκε, την Τρίτη και διαδοχικά, σε όλες τις ενημερωτικές ζώνες του διεθνούς καναλιού.

Έτσι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετέτρεψε και τον χιονιά σε εσκεμμένη, ανθρωπιστική τραγωδία, έναν «στρατηγό χειμώνα» στην υπηρεσία του ευρύτερου και παλιότερου σχεδίου «Ξένιος Δίας» - ο βίος να γίνει αβίωτος στους έγκλειστους στα χοτσποτς, να δοθεί ένα σκληρό και βασανιστικό μάθημα απάνθρωπης μεταχείρισης και ηθικής, ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης τους, προκειμένου να μην διανοηθούν καν να αναζητήσουν άσυλο, στέγη, προστασία και εργασία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το συγκυβερνητικό σχέδιο είναι κυνικό και δολοφονικό. Όσοι γλίτωσαν από τα κύματα και τους πνιγμούς του Αιγαίου, θάβονται κάτω από το χιόνι και παλεύουν με την υποθερμία, την αρρώστια και τον παγετό.

Προτού φθάσουμε στο μη περαιτέρω, και δίπλα στους νεκρούς από την έκρηξη της φιάλης υγραερίου στη Μόρια, θρηνήσουμε νεκρούς από πυρετό, υποθερμία ή κρυοπαγήματα, προτού καταγραφεί το επόμενο, μεγάλο κύμα κακοκαιρίας, όταν φθάσουν ο Φλεβάρης ή ο Μάρτης, παραδοσιακά και συνηθέστερα, πολύ κακοί, ψυχροί και ανάποδοι μήνες, προτού αναρωτηθούν δήθεν έκπληκτοι οι καλοπληρωμένοι opinion makers των ελληνικών καναλιών γιατί οι πρόσφυγες εξεγείρονται και διαμαρτύρονται στα χοτσποτς, λες και κατά τα άλλα πρέπει είτε να πουν ευχαριστώ είτε να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα, δειλά και άβουλα αυτή την αθλιότητα, πρέπει να ασκηθεί κάθε πίεση και να αναληφθεί κάθε μέριμνα, ώστε να επιταχθούν ξενοδοχεία, ξενώνες, κοιτώνες, κάθε άλλη κατάλληλη δομή και υποδομή, μαζί με την ανάλογη ποσότητα πετρελαίου ή θερμαντικών μέσων, για να στεγαστεί και να ζεσταθεί και ο τελευταίος πρόσφυγας, και ο τελευταίος μετανάστης, και ο τελευταίος άστεγος.

Κάθε ολιγωρία, κάθε καθυστέρηση, είναι συγκυβερνητική ενοχή σε ένα έγκλημα, που διαπράττεται κυριολεκτικά, εν ψυχρώ.

Ετικέτες