Ολοκληρώθηκαν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων, οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τις ψηφοφορίες επί των κειμένων της προγραμματικής διακήρυξης, των οργανωτικών αρχών και της πολιτικής απόφασης καθώς και με την εκλογή του Κεντρικού του Οργάνου.

Έτσι έγινε το πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ένα φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και σ’ ένα ενιαίο κόμμα ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό. Ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που θα εκπροσωπεί πολιτικά και προγραμματικά τα συμφέροντα των εργαζόμενων, συνταξιούχων, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιών, των νέων καθώς και των ανθρώπων της προοδευτικής διανόησης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Ουσιαστική παρέμβαση στη συνδιάσκεψη, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ενότητας και της ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που συγκροτήθηκε από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, τη ΔΕΑ, την πλειοψηφία του Κόκκινου, την ΑΠΟ, την Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ (Περιοδικό Μαρξιστική Φωνή) και την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξε στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σε ψηφοφορία δύο βασικές τροπολογίες στην Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη τροπολογία αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς στη συνολική διαγραφή του δημοσίου χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, χωρίς ταλαντεύσεις, αφού εξαντλήσει προς αυτήν την κατεύθυνση κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Κι αυτό, γιατί το δημόσιο χρέος δεν είναι της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά βαθύτατα ταξικό, άδικο, και επαχθές στο μεγαλύτερο μέρος του και το οποίο, επιπλέον, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς την πλήρη οικονομική εξουθένωση του λαού και της χώρας. Επίσης, στην ίδια τροπολογία αναφερόταν ότι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υπόκειται σε εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με το ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Η δεύτερη τροπολογία αναφερόταν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει συνεπή και σταθερή πολιτική κοινής δράσης, συνεργασίας και συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ότι, επίσης, πρέπει να επεξεργαστεί και να αναλάβει μια ισχυρή ενωτική πρωτοβουλία, που θα απευθύνεται στις δυνάμεις και τον κόσμο της Αριστεράς, στη βάση κοινού, συνεκτικού, εναλλακτικού σχεδίου, που να μπορεί να γίνει δεκτό με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Οι δύο αυτές τροπολογίες συζητήθηκαν γόνιμα και με επιχειρήματα στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεν πρώτη υπολειπόταν λίγες ψήφους για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των συνέδρων, η δε δεύτερη συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 35-40%. Δηλαδή και οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας συγκέντρωσαν πολύ περισσότερες ψήφους συνέδρων απ’ όσους ήταν ο αριθμός των ψήφων που πήρε στις εκλογές για το κεντρικό όργανο.

Ταυτόχρονα, δεκάδες αντιπρόσωποι που συμφωνούσαν με τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσαν με τις ομιλίες τους και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας και όχι μιας κυβέρνησης αριστεροδεξιάς ή κεντροαριστερής συνεργασίας. Επίσης, ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας, πρέπει να αποφύγει οποιασδήποτε μορφής πολιτική ή προγραμματική αναδίπλωση και ότι αντίθετα, χρειάζεται να προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησής του, ώστε η αριστερή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις επικείμενες δυσκολίες και συγκρούσεις.

Επίσης, έγινε μια μεγάλη και έντονη συζήτηση στη συνδιάσκεψη για το εάν θα μπορούσαν και με ποιον τρόπο, να εκφραστούν και να διεκδικήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων υπαρκτές τάσεις και ρεύματα ιδεών που λειτουργούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά η συντριπτική πλειοψηφία των Συνέδρων (περίπου 80%) απέρριψε ορισμένες ακραίες απόψεις για μη ύπαρξη λιστών και τάχθηκε υπέρ της πρότασης συνέδρων που πρόσκεινταν στην Αριστερή Πλατφόρμα, ότι θα πρέπει οι λίστες τάσεων/ιδεολογικών ρευμάτων να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο του κόμματος και οι σύνεδροι να μπορούν να ψηφίσουν αφενός τη λίστα προτίμησής τους και αφετέρου υποψηφίους και από άλλες λίστες.

Η απόφαση αυτή της Συνδιάσκεψης είναι πολύ σημαντική γιατί κατοχυρώνει τον πολυτασικό-δημοκρατικό χαρακτήρα του νέου κόμματος, ενόψει και του συνεδρίου του την ερχόμενη άνοιξη.

Τέλος, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου κεντρικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται από 301 μέλη, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε 25,71% (695 ψήφοι) και εξέλεξε 58 μέλη, έναντι ποσοστού 74,2% (2008 ψήφοι) και 168 εδρών που κατέγραψε το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο. Ψήφισαν 2897 σύνεδροι, έγκυρα ψηφοδέλτια 2879, άκυρα 9, λευκά 9.
 

Το αποτέλεσμα αυτό για την Αριστερή Πλατφόρμα είναι αρκετά αξιόλογο και ελπιδοφόρο, εάν λάβουμε υπόψιν ότι στην άλλη λίστα συμμετείχε η πλειοψηφία του ΣΥΝ, οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι τάσεις των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, επίσης, ότι διαμορφώθηκε από τμήμα της πλειοψηφίας αρνητικό κλίμα σε πολλούς συνέδρους σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας λόγω της απόφασής της να κατεβάσει στα πλαίσια του ενιαίου ψηφοδελτίου λίστα υποψηφίων και τέλος το ότι συμμετείχαν περίπου 350 "αριστίνδην" σύνεδροι, στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα από δω και πέρα να εργαστεί από καλύτερες θέσεις για την ενότητα και την ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά ο τελευταίος στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, στο διάλογο, την κοινή δράση, τη συνεργασία και τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

 

Ετικέτες