Ολοκληρώθηκαν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων, οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τις ψηφοφορίες επί των κειμένων της προγραμματικής διακήρυξης, των οργανωτικών αρχών και της πολιτικής απόφασης καθώς και με την εκλογή του Κεντρικού του Οργάνου.

Έτσι έγινε το πρώτο βήμα για τη με­τε­ξέ­λι­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ σε ένα φορέα της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς και σ’ ένα ενιαίο κόμμα ρι­ζο­σπα­στι­κό, δη­μο­κρα­τι­κό, πο­λυ­τα­σι­κό και κι­νη­μα­τι­κό. Ένα με­γά­λο κόμμα της Αρι­στε­ράς που θα εκ­προ­σω­πεί πο­λι­τι­κά και προ­γραμ­μα­τι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα των ερ­γα­ζό­με­νων, συ­ντα­ξιού­χων, ανέρ­γων, μι­κρο­με­σαί­ων επαγ­γελ­μα­τιών, των νέων καθώς και των αν­θρώ­πων της προ­ο­δευ­τι­κής δια­νό­η­σης, της τέ­χνης και του πο­λι­τι­σμού.

Ου­σια­στι­κή πα­ρέμ­βα­ση στη συν­διά­σκε­ψη, στην κα­τεύ­θυν­ση της δια­σφά­λι­σης της ενό­τη­τας και της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχαν οι δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας που συ­γκρο­τή­θη­κε από το Αρι­στε­ρό Ρεύμα του ΣΥΝ, τη ΔΕΑ, την πλειο­ψη­φία του Κόκ­κι­νου, την ΑΠΟ, την Πρω­το­βου­λία για έναν Επα­να­στα­τι­κό ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (Πε­ριο­δι­κό Μαρ­ξι­στι­κή Φωνή) και την Αρι­στε­ρή Ανα­σύν­θε­ση του ΣΥΝ.

Η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα υπο­στή­ρι­ξε στη συν­διά­σκε­ψη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και έθεσε σε ψη­φο­φο­ρία δύο βα­σι­κές τρο­πο­λο­γί­ες στην Δια­κή­ρυ­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Στην πρώτη τρο­πο­λο­γία ανα­φέ­ρο­νταν, με­τα­ξύ άλλων, ότι μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει μο­νο­με­ρώς στη συ­νο­λι­κή δια­γρα­φή του δη­μο­σί­ου χρέ­ους ή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του, χωρίς τα­λα­ντεύ­σεις, αφού εξα­ντλή­σει προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση κάθε πε­ρι­θώ­ριο δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους πι­στω­τές σε ευ­ρω­παϊ­κό και εθνι­κό επί­πε­δο. Κι αυτό, γιατί το δη­μό­σιο χρέος δεν είναι της με­γά­λης κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας αλλά βα­θύ­τα­τα τα­ξι­κό, άδικο, και επα­χθές στο με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του και το οποίο, επι­πλέ­ον, δεν μπο­ρεί να απο­πλη­ρω­θεί χωρίς την πλήρη οι­κο­νο­μι­κή εξου­θέ­νω­ση του λαού και της χώρας. Επί­σης, στην ίδια τρο­πο­λο­γία ανα­φε­ρό­ταν ότι η εφαρ­μο­γή του αντι­μνη­μο­νια­κού προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν πρέ­πει να υπό­κει­ται σε εκ­βια­σμούς και εκ­βια­στι­κά δι­λήμ­μα­τα σε σχέση με το ευρώ και την πα­ρα­μο­νή της χώρας στην ευ­ρω­ζώ­νη.

Η δεύ­τε­ρη τρο­πο­λο­γία ανα­φε­ρό­ταν στην ανά­γκη ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να έχει συ­νε­πή και στα­θε­ρή πο­λι­τι­κή κοι­νής δρά­σης, συ­νερ­γα­σί­ας και συ­μπα­ρά­τα­ξης όλων των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ. Ότι, επί­σης, πρέ­πει να επε­ξερ­γα­στεί και να ανα­λά­βει μια ισχυ­ρή ενω­τι­κή πρω­το­βου­λία, που θα απευ­θύ­νε­ται στις δυ­νά­μεις και τον κόσμο της Αρι­στε­ράς, στη βάση κοι­νού, συ­νε­κτι­κού, εναλ­λα­κτι­κού σχε­δί­ου, που να μπο­ρεί να γίνει δεκτό με αμοι­βαί­ες υπο­χω­ρή­σεις.

Οι δύο αυτές τρο­πο­λο­γί­ες συ­ζη­τή­θη­καν γό­νι­μα και με επι­χει­ρή­μα­τα στη συν­διά­σκε­ψη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η μεν πρώτη υπο­λει­πό­ταν λίγες ψή­φους για να συ­γκε­ντρώ­σει την πλειο­ψη­φία των συ­νέ­δρων, η δε δεύ­τε­ρη συ­γκέ­ντρω­σε με­γά­λα πο­σο­στά, της τάξης του 35-40%. Δη­λα­δή και οι δύο τρο­πο­λο­γί­ες της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας συ­γκέ­ντρω­σαν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρες ψή­φους συ­νέ­δρων απ’ όσους ήταν ο αριθ­μός των ψήφων που πήρε στις εκλο­γές για το κε­ντρι­κό όρ­γα­νο.

Ταυ­τό­χρο­να, δε­κά­δες αντι­πρό­σω­ποι που συμ­φω­νού­σαν με τις από­ψεις της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας έθε­σαν με τις ομι­λί­ες τους και άλλα ζη­τή­μα­τα, όπως για πα­ρά­δειγ­μα, ότι στό­χος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πρέ­πει να είναι η συ­γκρό­τη­ση κυ­βέρ­νη­σης αρι­στε­ρής συ­νερ­γα­σί­ας και όχι μιας κυ­βέρ­νη­σης αρι­στε­ρο­δε­ξιάς ή κε­ντρο­α­ρι­στε­ρής συ­νερ­γα­σί­ας. Επί­σης, ανέ­φε­ραν ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, στην πο­ρεία προ­σέγ­γι­σης της κυ­βερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας, πρέ­πει να απο­φύ­γει οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής πο­λι­τι­κή ή προ­γραμ­μα­τι­κή ανα­δί­πλω­ση και ότι αντί­θε­τα, χρειά­ζε­ται να προ­χω­ρή­σει σε ένα δεύ­τε­ρο κύμα ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σής του, ώστε η αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση να αντι­με­τω­πί­σει νι­κη­φό­ρα τις επι­κεί­με­νες δυ­σκο­λί­ες και συ­γκρού­σεις.

Επί­σης, έγινε μια με­γά­λη και έντο­νη συ­ζή­τη­ση στη συν­διά­σκε­ψη για το εάν θα μπο­ρού­σαν και με ποιον τρόπο, να εκ­φρα­στούν και να διεκ­δι­κή­σουν την ψήφο των αντι­προ­σώ­πων υπαρ­κτές τά­σεις και ρεύ­μα­τα ιδεών που λει­τουρ­γούν μέσα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Τε­λι­κά η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των Συ­νέ­δρων (πε­ρί­που 80%) απέρ­ρι­ψε ορι­σμέ­νες ακραί­ες από­ψεις για μη ύπαρ­ξη λι­στών και τά­χθη­κε υπέρ της πρό­τα­σης συ­νέ­δρων που πρό­σκει­νταν στην Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα, ότι θα πρέ­πει οι λί­στες τά­σε­ων/ιδε­ο­λο­γι­κών ρευ­μά­των να συμ­με­τέ­χουν σε κοινό ψη­φο­δέλ­τιο του κόμ­μα­τος και οι σύ­νε­δροι να μπο­ρούν να ψη­φί­σουν αφε­νός τη λίστα προ­τί­μη­σής τους και αφε­τέ­ρου υπο­ψη­φί­ους και από άλλες λί­στες.

Η από­φα­ση αυτή της Συν­διά­σκε­ψης είναι πολύ ση­μα­ντι­κή γιατί κα­το­χυ­ρώ­νει τον πο­λυ­τα­σι­κό-δη­μο­κρα­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα του νέου κόμ­μα­τος, ενό­ψει και του συ­νε­δρί­ου του την ερ­χό­με­νη άνοι­ξη.

Τέλος, στις εκλο­γές για την ανά­δει­ξη του νέου κε­ντρι­κού ορ­γά­νου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που απο­τε­λεί­ται από 301 μέλη, η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα κα­τέ­γρα­ψε 25,71% (695 ψήφοι) και εξέ­λε­ξε 58 μέλη, ένα­ντι πο­σο­στού 74,2% (2008 ψήφοι) και 168 εδρών που κα­τέ­γρα­ψε το Ενιαίο Ψη­φο­δέλ­τιο. Ψή­φι­σαν 2897 σύ­νε­δροι, έγκυ­ρα ψη­φο­δέλ­τια 2879, άκυρα 9, λευκά 9.
 

Το απο­τέ­λε­σμα αυτό για την Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα είναι αρ­κε­τά αξιό­λο­γο και ελ­πι­δο­φό­ρο, εάν λά­βου­με υπό­ψιν ότι στην άλλη λίστα συμ­με­τεί­χε η πλειο­ψη­φία του ΣΥΝ, οι υπό­λοι­πες συ­νι­στώ­σες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και οι τά­σεις των προ­ερ­χο­μέ­νων από το ΠΑΣΟΚ, επί­σης, ότι δια­μορ­φώ­θη­κε από τμήμα της πλειο­ψη­φί­ας αρ­νη­τι­κό κλίμα σε πολ­λούς συ­νέ­δρους σε βάρος της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας λόγω της από­φα­σής της να κα­τε­βά­σει στα πλαί­σια του ενιαί­ου ψη­φο­δελ­τί­ου λίστα υπο­ψη­φί­ων και τέλος το ότι συμ­με­τεί­χαν πε­ρί­που 350 "αρι­στίν­δην" σύ­νε­δροι, στην πλειο­ψη­φία τους προ­σκεί­με­νοι στο ενιαίο ψη­φο­δέλ­τιο.

Η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα έχει τη δυ­να­τό­τη­τα από δω και πέρα να ερ­γα­στεί από κα­λύ­τε­ρες θέ­σεις για την ενό­τη­τα και την ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, για να συμ­βάλ­λει πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά ο τε­λευ­ταί­ος στην ανά­πτυ­ξη των λαϊ­κών αγώ­νων, στο διά­λο­γο, την κοινή δράση, τη συ­νερ­γα­σία και τη συ­μπα­ρά­τα­ξη όλων των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς.

Δευ­τέ­ρα 3 Δε­κεμ­βρί­ου 2012

 

Ετικέτες