Να σταµατήσουµε τα πολεµοχαρή σχέδια ΝΑΤΟ-ΕΕ-Μητσοτάκη

Ακόµα πιο ενεργό ρόλο στους ιµπεριαλιστικούς σχεδιασµούς στην Ερυθρά Θάλασσα επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η επισηµοποίηση της αγοράς των40 F35αποτελεί µία ακόµα προκλητική ενέργεια για τους εργαζόµενους που στενάζουν από την ακρίβεια, αυξάνοντας παράλληλα τους κινδύνους για την ειρήνη.

Δια στόµατος Δένδια, αφού πρώτα έσπευσε να δηλώσει συµµετοχή στην αµερικανικής ηγεσίας επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλλασσα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση της αντίστοιχης επιχείρησης της ΕΕ, «Ασπίδες». Εκτός από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που -παρά τα προβλήµατα στελέχωσης λόγω παραιτήσεων και της αδυναµίας της να αµυνθεί σε επίθεση drone- θα αναχωρήσει µέχρι τις 19/2, οι πολεµοχαρείς κυβερνώντες ζήτησαν και πήραν συµµετοχή στο στρατηγείο της επιχείρησης  κατά των ανταρτών Χούθι της Υεµένης, που στέκονται αλληλέγγυοι στη σφαγή των Παλαιστινίων.

Το στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο προσφέρουν στην επιχείρηση «Ασπίδες», δεν είναι άλλο από το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε διοικητή έλληνα υποναύαρχο που εδρεύει στην Α’ Στρατιά.Η ΕΕ το έχει χρησιµοποιήσει και στο παρελθόν, το 2014 σε µικρής κλίµακας στρατιωτικές αποστολές. Πέρα από τη διοίκηση στην ξηρά, θα υπάρχεικαι εν πλω διοίκηση. Δύο βασικοί διεκδικητές της εν πλω διοίκησης είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Μοντέλο και για τις «Ασπίδες» είναι η επιχείρηση «Ειρήνη» για την τήρηση του εµπάργκο όπλων στη Λιβύη, µε τα γνωστά τραγικά αποτελέσµατα και τους πνιγµούς εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο.

Η κυβερνητική απόφαση είναι το αποκορύφωµα της επιλογής που θέλει την Ελλάδα χώρα ορµητήριο, στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, έτοιµη να συνδράµει σε κάθε ιµπεριαλιστική επέµβαση, στο τόξο από την Ουκρανία έως τη Μ. Ανατολή. Με στρατηγικό στόχο την αναβάθµιση του ελληνικού καπιταλισµού. Ήδη υπάρχει ελληνική πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, ενώ η  Ελλάδα έχει στείλει ήδη φρεγάτες σε αποστολές µε ιµπεριαλιστικό χαρακτήρα στη ΝΑ Μεσόγειο, προς υποστήριξη της γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη και των αµερικανικών πληγµάτων µε στόχο ιρανικές θέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος προασπίζει τα συµφέροντα του ισχυρότατου ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως ωµά οµολόγησε και ο Δένδιας, κατά την παρουσίαση της ελληνικής συνδροµής: «η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συµβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν µπορεί να εγκαταλείψει τον εµπορικό της στόλο».

Κανόνια αντί για βούτυρο

Στην ελληνική συµµετοχή στα επικίνδυνα ιµπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά θάλασσα, ήρθε να προστεθεί και η αµερικανική έγκριση πώλησης 20+20 µαχητικών F35, στην Ελλάδα. Για το πραγµατικό κόστος της αγοράς επικρατεί η γνωστή ασάφεια, όταν οι κρατούντες µιλούν για εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά οι αµερικανοί µιλούν για περίπου 9 δισ. ευρώ. Το κόστος των F-35 είναι τεράστιο, ακόµα και αν µείνει σε αυτό το «λογικό» ποσό (ήδη έχουµε τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, µετά τις ΗΠΑ).Όσον αφορά το πακέτο της δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας είναι κυρίως στρατιωτικό υλικό, που έχει αποσυρθεί στις ΗΠΑ, ή προβλέπεται να καλύψει στρατιωτικό υλικό που δώσαµε στην Ουκρανία ή θα στείλουµε στην Ουκρανία.

Στο διαχρονικό ερώτηµα «βούτυρο ή κανόνια;» η κυβέρνηση (µε τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και φυσικά της ακροδεξιάς) διαλέγει εύκολα τα κανόνια, ιεραρχώντας την πολεµική προετοιµασία και την πρωτοκαθεδρία στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισµό, πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες. Συγκριτικά και µόνο, τα συνολικά κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολογισµός για την Υγεία για το 2024 φτάνουν τα 12,9 δισ. και για την Παιδεία 6,5 δισ. Το µόνο βέβαιο είναι ότι οι εργαζόµενοι θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες το όργιο εξοπλισµών της ΝΔ, όπως είχε συµβεί και µε τις προηγούµενες «αγορές του αιώνα», µε τις µίζες να κάνουν πάρτι.

Πέρα από την αδιαφάνεια, το µείζον ζήτηµα µε την αγορά των F-35 είναι ότι σηµατοδοτούν την κλιµάκωση της κούρσας των εξοπλισµών µε την Τουρκία. Άλλωστε µε το επιχείρηµα του «επιθετικού» γείτονα προσπαθεί να δικαιολογηθεί το εξωφρενικό ποσό που δίνει η Ελλάδα για επιθετικά όπλα. Η Τουρκία διαπραγµατεύτηκε έξυπνα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που προέκυψε µετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να αποσπάσει την συµφωνία για την αγορά 40 νέων F16.

Η ταυτόχρονη αποστολή στο Κογκρέσο, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, των επιστολών για την έγκριση πώλησης σε Ελλάδα και Τουρκία, τωνF-35 και των F-16 αντίστοιχα, φανερώνει πως οι ΗΠΑ βγάζουν κέρδος από τον ανταγωνισµό στις δύο πλευρές του Αιγαίου,ενισχύοντας συγχρόνως και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε µια περίοδο όξυνσης των ενδοϊµπεριαλιστικών αντιθέσεων. Στόχο που επιβεβαιώνει και η επιστολή του ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο: «Με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ενισχύεται η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ελλάδα θα µπορεί να βοηθήσει, αν κινδυνέψει κάποια χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Παρά το θετικότερο κλίµα των τελευταίων µηνών ανάµεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα και τις σχετικές συζητήσεις σε ανώτερα κλιµάκια, ο ανταγωνισµός των δύο αστικών τάξεων παραµένει ενεργός και µοιάζει µε παιχνίδι µε τη φωτιά. Αφενόςστερεί πολύτιµους οικονοµικούς πόρους για τις ζωές των δύο λαών, αφετέρου αυξάνει τις πιθανότητες ενός «θερµού» επεισοδίου στη γειτονιάς µας, σε µια περιοχή που ήδη κινδυνεύει µε γενική ανάφλεξη.

Το βάρος των δισεκατοµµυρίων των εξοπλιστικών δαπανών στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισµού και της ελληνικής εµπλοκής στις ιµπεριαλιστικές περιπέτειες, µε πρόσχηµα την «εθνική άµυνα», θα πέσει στις πλάτες των εργαζόµενων και της νεολαίας.Διαχρονικά άλλωστε, η εθνικιστική προπαγάνδα χρησιµοποιείται ως το τέλειο προκάλυµµα για την υποκίνηση του πολέµου. Για αυτό και ηαντιπολεµική παρέµβαση του κινήµατος και της Αριστεράς, χρειάζεται να σταµατήσει αυτά τα πολεµοχαρή σχέδια.Ξεκινώντας από την κάθετη εναντίωση στους εξοπλισµούς και την ελληνική συµµετοχή στα ιµπεριαλιστικά εγκλήµατα, κόντρα στη λογική της «εθνικής ενότητας», τον αντιτουρκισµό και το µιλιταρισµό.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες