Με αφορμή τη σημερινή ημέρα (1/4), που είναι και η πρώτη μέρα ισχύος της ρύθμισης του κατώτατου μισθού με απόφαση Υπουργού Εργασίας (μετά και τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας της Ε.Σ.Σ.Ε.), κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα και αρκετών βουλευτών (Δ. Στρατούλης, Μ. Μπόλαρη, Α. Μητρόπουλος, Κ. Μπάρκας, Γ. Σταθάς), συνδικαλιστών και μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το χώρο εργασίας των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων της Εθνοdata, στο Γέρακα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζόμενων  της Εθνοdata, του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα  και του τοπικού σωματείου των εργαζόμενων στην Εθνική.  Ακολούθησε ομιλία του Α. Τσίπρα, στο σύνολο των εργαζομένων.

Ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκτός από την ανάγκη να αναδειχθεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού, οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι είναι μια από τις πλέον επισφαλείς μορφές απασχόλησης και από τους πρώτους που χτυπιούνται από την εφαρμογή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών. Παρόλα αυτά στην Εθνοdata, ο σύλλογος των εργαζομένων έχει καταφέρει να δώσει δύσκολες μάχες και να πετύχει νίκες, αποδεικνύοντας έτσι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες εργασιακές συνθήκες μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία και επιτυχημένη απεργιακή φρουρά στις 8/3, για την διεκδίκηση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε προκαλέσει και την μαζικότατη και πολύ συγκινητική συμπαράσταση των μόνιμων συναδέλφων τους στην Εθνική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει και τότε το παρών με συνδικαλιστικά του στελέχη και τη βουλευτή Α΄Αθήνας Μαρία Μπόλαρη, η οποία αύριο θα καταθέσει, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Στις τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε την ανάγκη να υπάρχει κοινός αγώνας ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Με τα νέα εργασιακά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος που να μπορεί να πει ότι η καμπάνα δεν χτυπάει για αυτόν. Όλοι είναι επισφαλείς και υπό αυτή την έννοια, το παράδειγμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου με πρωτοβουλία και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο σύλλογος καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να ακολουθηθεί παντού.

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την κατάργηση του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων όπως και κάθε μορφής που εδραιώνει το καθεστώς «εργασιακής ζούγκλας», σημειώνοντας ότι τέτοιες μορφές εργασίας που πρωτοεφαρμόστηκαν την περίοδο του «εκσυγχρονισμού» του ΠΑΣΟΚ και πλέον θεσμοθετήθηκαν, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την κυβέρνηση της Αριστεράς: «να ξαναφέρουμε το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας εκεί που το βρήκαμε, δίνοντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους εργαζόμενους. Να αποδομήσουμε το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ακόμα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα που παρουσιάζονται στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, απειλούν το λαό και ειδικότερα τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα, καλώντας όλους σε εγρήγορση ώστε μέσα από τον αγώνα και τη διεκδίκηση να ανοίξουν ρωγμές στο σύστημα και παράθυρο ελπίδας για την κοινωνία.Τέλος, τόνισε ότι για να σταθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς και να αντέξει απέναντι στους εκβιασμούς που θα υπάρξουν είναι απαραίτητο να υπάρχει ισχυρό κίνημα συμπαράστασης και αντίστασης. 

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το απαράδεκτο καθεστώς των ενοικιαζόμενων, εδώ:

http://www.syriza.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE-%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1/