Η Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" Πάτρας επισκέφτηκε την Παρασκευή 20/5 το ανοιχτό κέντρο προσφύγων στην Μυρσίνη Ηλείας, προσφέροντας δυο γεμάτα πορτ μπαγκάζ από τα πράγματα που είχε μαζέψει από το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης.

Ένα κλειστό ξενοδοχείο με δυναμική οικισμού 38 bungalows φιλοξενεί αυτή την στιγμή 303 πρόσφυγες εκ των οποίων 220 είναι παιδιά.

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο λίγο έξω από το χωριό αντικρίσαμε τις εγκαταστάσεις, μικρά σπιτάκια που παρέχουν ρεύμα και νερό, μια μεγάλη αποθήκη, διαμορφωμένος χώρος προσευχής. Πολύ καλά σκεφτήκαμε, μιας και ψιλοέβρεχε εκείνη την ημέρα, δεν θα κοιμούνται έξω σε βρεγμένο χώμα. Μας υποδέχτηκε ο κ. Γιώργος υπεύθυνος από τον δήμο για το κέντρο μαζί με πάρα πολλά παιδάκια! Ξεφορτώσαμε τις κούτες στην αποθήκη που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετά πιάσαμε την συζήτηση.

Στον χώρο ζουν κατά κανόνα Σύριοι που περιμένουν, περιμένουν, περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο και να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια εταιρεία catering έχει αναλάβει την σίτιση αλλά με πολύ κακή ποιότητα φαγητού. Η προσφορά των αλληλέγγυων είναι πολύ μεγάλη, απόδειξη η αποθήκη που συντηρούν, και έρχεται από τον Πύργο μέχρι την Πάτρα ακόμα και ΕΡΤ Κεφαλονιάς έστειλε βοήθεια. Ο καταυλισμός συντηρείται κυρίως από τους αλληλέγγυους ενώ απουσιάζει η κρατική παρέμβαση. Ο ερυθρός σταυρός βοήθησε στο στήσιμο και στην τεχνογνωσία ενώ μια φορά την βδομάδα πηγαίνουν γιατροί από το κοντινό στρατόπεδο και την Αμαλιάδα. Η αντίδραση των συγχωριανών μικρή και μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα πέρα από μια προσπάθεια προβοκάτσιας από έναν χρυσαυγίτη. Υπάρχουν προσπάθειες εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής από αλληλέγγυους.  Μας ζητήσανε να συμβάλουμε στην εγκατάσταση Ίντερνετ καθώς  δεν έχουν ασχολίες και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Τρεις είναι οι πιθανές επιλογές των ανθρώπων εκεί, να περιμένουν χωρίς να ξέρουν πόσο θα χρειαστεί για να τους αναγνωριστεί η διέλευση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα και τρίτη να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Ως τώρα επιλέγουν την πρώτη επιλογή.

Η κατάσταση ως τώρα είναι πολύ καλή σε σχέση με αυτά που ισχύουν σε άλλους καταυλισμούς (πχ στο Σχιστό, στην Ριτσώνα). Αλλά νομίζουμε πως πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση με βάση τις επιθυμίες των προσφύγων και όχι τα δεδομένα που βάζει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκιάς (κλειστά σύνορα, επαναπροωθήσεις). Μέχρι πότε θα βρίσκονται 300 και όχι 800 άτομα να διανυκτερεύουν. Θα πρέπει να βρεθούν αντίστοιχοι χώροι μέσα στις πόλεις για να μπορούν να ζουν ανθρώπινα οι πρόσφυγες. Δεν τους αντιμετωπίζουμε ως "αντικείμενα" που δέχονται απλά την αλληλεγγύη μας αλλά σαν "υποκείμενα" που δρουν, και θέλουμε να αγωνιστούμε από κοινού για να ανοίξουν τα σύνορα, για να έχουν όλοι τους χαρτιά, να έχουμε όλοι μας δουλειά ενάντια στο σύστημα που ζει από την εκμετάλλευση ανθρώπων.

Το καλύτερο δώρο το πήραμε επιστρέφοντας στα αυτοκίνητά μας για να φύγουμε.

Ετικέτες