Στις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ σχηματίστηκε ένα μπλοκ πιστό αντίγραφο της τρικομματικής (μέχρι εκείνη τη στιγμή) κυβέρνησης: ΝΔ- ΔΗΜΑΡ- ΠΑΣΟΚ, έχοντας προεκλογικά το «χρίσμα» από τη ΝΔ και μετεκλογικά τα συγχαρητήρια του επικεφαλής της «ομάδας αληθείας».

Το ψηφοδέλτιο αυτό («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι») συσπείρωσε όλο το συντηρητικό τμήμα που το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί ενάντια στις απεργίες. Γι’ αυτό και είχε τη στήριξη και των ιδιωτών εργοδοτών. Φαινομενικά πήγε καλά, καθώς ήρθε πρώτη σε ψήφους (3 έδρες), ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη μας την τρικομματική συμπαράταξη, την ευθεία στήριξη από την κυβέρνηση, τη μαζική υποστήριξη από τους εργοδότες, αλλά και τη μεγάλη αποχή (όπως λένε) από την ΕΡΤ (η οποία φυσικά θα καταψήφιζε), τότε συμπεραίνουμε ότι δεν πήγαν και τόσο καλά.

Η επιτυχία της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» (3 έδρες), είναι εντυπωσιακή και πιθανά, αν υπήρχε λίγο μεγαλύτερη συμμετοχή, να ήταν πρώτη δύναμη (είχε 67 ψήφους διαφορά από τους «Ενωμένους»). Αν λάβουμε υπόψη τη στοχοποίηση του Δ. Τρίμη από κυβέρνηση και εργοδότες, τη φυσιολογική φθορά, αφού στη Συσπείρωση έλαχε να διαχειριστεί την πιο άγρια επίθεση στον κλάδο, τον πόλεμο που δεχόταν και από τα αριστερά, το αποτέλεσμα (αύξηση ψήφων, ποσοστού και εδρών) αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι «Σομπολικοί» και οι «Μαχόμενοι» κράτησαν τις έδρες που είχαν, 2 και 1 αντίστοιχα. Ο Τσαλαπάτης (τμήμα ΠΑΣΟΚ) έχασε ψήφους και ποσοστά και απώλεσε τη μία από τις δύο έδρες. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχασε 15% των ψήφων και τη μία έδρα που είχε, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ («Δημοσιογραφική Συνεργασία») υπέστη συντριβή. Απώλεσε πάνω από 40% των ψήφων και τη μία από τις 2 έδρες της.

Οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν εισάκουσαν ούτε αυτή τη φορά το κάλεσμα της Συσπείρωσης, που ήταν αίτημα των συναδέλφων ενάντια στην ένωση των δυνάμεων του μνημονίου, για κοινό κατέβασμα και φυσιολογικά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου επέλεξε τη Συσπείρωση, καθώς έβλεπε εκεί ένα σοβαρό αντίβαρο στους «Ενωμένους».

Για το ΚΚΕ οι λόγοι της κατάρρευσης είναι κυρίως άλλοι. Η διασπαστική στάση πέρυσι στο δημοψήφισμα για την απεργία διαρκείας το οποίο κόστισε στον κλάδο, καθώς άφησε χωρίς συνολική απάντηση τις διαρκείς βάρβαρες επιθέσεις των εργοδοτών. Και επίσης το γεγονός, ο τρόπος απόλυσης και διαπόμπευσης των εργαζομένων στον «Ριζοσπάστη».

* Για τα αναλυτικά αποτελέσματα: syspeirosi.wordpress.com