Στις 31 Ιανουαρίου του 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθήνας πραγματοποιήθηκε συνέλευση της «Πρωτοβουλίας για τη συλλογική διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων στις 8 Μάρτη», για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Εμπνεόμενες από τις γυναικείες απεργίες σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ισπανία, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την οργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων και στην Ελλάδα. Η ιδέα που προτάθηκε ήταν για δύο κινητοποιήσεις την 8η Μάρτη, μια πρωινή και μια απογευματινή με στόχο να συμμετάσχουν όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται. Η ιδέα της γυναικείας απεργίας πρακτικά σημαίνει ότι την 8η Μάρτη οι γυναίκες απέχουν από την οικιακή εργασία και τη φροντίδα στο σπίτι, από την εργασία, από τους χώρους της εκπαίδευσης κλπ. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στην ΑΔΕΔΥ έχει προταθεί 3ωρη στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση, για εκείνη την ημέρα. 

Η συζήτηση έγινε με  ενθουσιασμό και ήταν πολλές οι γυναίκες, όλων των ηλικιών, που συμμετείχαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και πρωτότυπες ιδέες. Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενες, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, συνδικαλίστριες, άνεργες μητέρες, προσφύγισσες, φοιτήτριες και μαθήτριες. Οι γυναίκες μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες  και πρόσθεσαν επιχειρήματα και λόγους για μια γυναικεία απεργία στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Ελένης, εργαζόμενης στην καθαριότητα στο δήμο Καλλιθέας, που παρουσίασε τις σκέψεις της για το πώς νιώθουν οι εργαζόμενες και πώς μπορούν να εμπνευστούν για να διαδηλώσουν εκείνη τη μέρα. Στη συζήτηση, συνδεθήκαμε με συντρόφισσες στην Ισπανία και ακούσαμε έναν χαιρετισμό τους που μετέφρασαν οι ίδιες στα ελληνικά, ο οποίος μας έκανε να νιώσουμε όλη την αγάπη και τη στήριξή τους. Η έμπνευση που μας έδωσαν για να δημιουργήσουμε κάτι «μεγάλο» είναι απερίγραπτη.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν προβληματισμοί, ενστάσεις και ερωτηματικά, πράγμα φυσιολογικό, μιας και αυτή η «πρωτοβουλία» βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. 

Στο τέλος, πάρθηκε απόφαση για επόμενη συνέλευση την Παρασκευή 8/2, στην οποία θα γίενι προσπάθεια να βρίσκονται ακόμα περισσότερες φεμινιστικές συλλογικότητες, με στόχο μια ενωτική, μαζική, συντροφική, φεμινιστική και ριζοσπαστική  πρωτοβουλία για την 8η Μάρτη. 

*(Μαθήτρια)

Ετικέτες