Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά.

Το κακόγουστο θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-τρόικας πήρε τέλος. Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, «έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια» και υποχώρησε κατά κράτος στις θρασύτατες και αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας για ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αφού πλέον επί της ουσίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, δεν θα αποφασίζει ο Υπουργός Εργασίας αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και εργοδοτών, και το 2015 να υπάρξει πλήρης απελευθέρωσή τους και με νομοθετική κατάργηση της άδειας του Υπουργού, όπως ακριβώς το ζητάει η τρόικα στέλνοντας τα ποσοστά ανεργίας σε πιο δυσθεώρητα ύψη.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει σε δυο δόσεις (2014 και 2016) την απαίτηση της τρόικας για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί δώρο μόνο για ορισμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και δυναμίτη στα εναπομείναντα οικονομικά θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση, τέλος, αποδέχτηκε να ανοίξει τον δρόμο για οριστική κατάργηση των ήδη παγωμένων από το 2012 τριετιών μέσω της μείωσής τους κατά 50% σε νεοπροσλαμβανόμενους μακροχρόνια ανέργους μετατρέποντάς τους σε πειραματόζωα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πρέπει να φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το γρηγορότερο δυνατό, πριν μετατρέψει την χώρα σε εργασιακό κάτεργο, τους κατοίκους της σε ανέργους και την κοινωνική ασφάλιση σε ερείπια.

Ετικέτες