Όπως κάθε ιστορική ημέρα αγώνα, έτσι και η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης για τους εργάτες του Σικάγο που έδωσαν τη ζωή τους για το 8ωρο και την συνολικότερη απελευθέρωση της εργατικής τάξης, παραμένει ζωντανή μέσα στους εκάστοτε αγώνες και τις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας.

Όσο και αν γίνεται συστηματική προσπάθεια η Πρωτομαγιά να ξεχαστεί ή να περάσει ως μια μέρα που μαζεύουμε λουλουδάκια, η εξίσου συστηματική επίθεση των κυβερνώντων και της άρχουσας τάξης στα δικαιώματα μας ξαναφέρνουν το απελευθερωτικό της μήνυμα στο προσκήνιο.

Η φετινή ημέρα βρίσκει τους ανθρώπους που ζουν από το μισθό τους εν μέσω μιας τεράστιας επίθεσης, η οποία έρχεται να προστεθεί σε όσα βάρη ήδη σηκώναμε από τα μνημόνια και την πανδημία. Από τη μία, το κύμα ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα οδηγεί σε τεράστιες απώλειες στην μέση αγοραστική δύναμη, σε συνέχεια των μειώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το 2019 και 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Το μέγεθος αυτής της απώλειας καθιστά ανεπαρκή και προκλητική τη πολυδιαφημισμένη πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι στην χώρα μας, ο κατώτατος μισθός παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2010...

Ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν παίρνουμε καν αυτά τα ψίχουλα και παραμένουμε καθηλωμένοι στους 12 μισθούς, οδηγούμενοι έτσι στο να είναι πλέον ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο χαμηλότερος από τον κατωτατο στον ιδιωτικό τομέα!  Σύμφωνα με την έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, το επίπεδο των αμοιβών στον δημόσιο τομέα στην περίοδο 2010-2020, έχει μειωθεί κατά 17,1% σε όρους πραγματικών τιμών, ενώ έχει αυξηθεί η μισθολογική απόκλιση σε βάρος των γυναικών! Όταν συγκριθούν οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ελληνικό δημόσιο τομέα με αυτές τόσο της ΕΕ και της Ευρωζώνης όσο και των χωρών της Ευρωζώνης που τέθηκαν υπό Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής τότε θα δούμε ότι ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6%, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην ΕΕ κατά 23,8%.!!!

Το κάδρο της διαρκούς φτωχοποίησης των εργαζομένων έρχονται να να συμπληρώσουν οι υψηλοί λογαριασμοί στην ενέργεια ( φυσικό αέριο και πετρέλαιο),). Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, ενέργεια κ.α) δεν σημαίνει τίποτε αλλά παρά επιπλέον κόστος για τον λαό και παχυλά bonus για τα golden boys. 

Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς άμεση προοπτική εκτόνωσης και επεκτείνεται στην οικονομία, επιφέροντας τεράστια δεινά για τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου. Είναι επιτακτική η ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μετράνε ψυχρά «κέρδη και ζημιές», ενάντια στην συνέχιση και την εξάπλωση του πολέμου, ενάντια στην πολεμική οικονομία και την συνέχιση των εξοπλισμών.  Απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα, το να θυμόμαστε τους μεγάλους αγώνες, τις θυσίες και τις κατακτήσεις στην ιστορία του εργατικού κινήματος αποτελεί πηγή άντλησης δύναμης και αισιοδοξίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στην φωτιά του πολέμου, την μεγαλύτερη ελπίδα και το αιώνιο παράδειγμα αποτέλεσαν οι διεθνιστές όλων των “στρατοπέδων” που καλούσαν σε συμφιλίωση των λαών.

Η φετινή Πρωτομαγιά όμως δεν είναι  μόνο μια ημέρα με ιδιαίτερο φορτίο, αλλά αποτελεί και το επόμενο βήμα μετά τη μεγάλη απεργία στις 6/4. Οι φετινές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις είναι μια καλή ευκαιρία να σπάσουμε την αδράνεια που προσπαθούν να επιβάλλουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Να μην αρκεστούμε στο «μια κι έξω» και στα ξεροκόμματα που δεν είναι καν για όλους, να συνεχίσουμε αγωνιστικά διεκδικώντας εδώ και τώρα όσα έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας. Μαζί με τους κούριερ και ντελιβεράδες  που θα  πραγματοποιήσουν πραγματική απεργία, μαζί με τις χιλιάδες που θα βγουν ξανά στο δρόμο, να δώσουμε και φέτος καθαρή απάντηση πως με τον αγώνα θα πάρουμε πίσω τα δικαιώματα και τη ζωή που μας κλέβουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1/5/2022, 11.00 πμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ετικέτες