Τις τελευταίες 2 εβδομάδες το φοιτητικό κίνημα και οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ γίνονται μάρτυρες ενός κρεσέντο αυταρχικοποίησης και καταστολής.

Το Κράτος σε μια ύστατη προσπάθεια επιβολής αυταρχικοποιείται μπροστά στην ανοδική πορεία της αριστεράς και του κινήματος. Οι γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα Πανεπιστήμια του ΕΚΠΑ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο την απάντηση των φοιτητών ενάντια στις  πρακτικές του Φορτσάκη. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο πρύτανης και η αστυνομία απάντησαν με καταστολή. Όλα αυτά ωστόσο, δεν μιας ξαφνιάζουν.

Σε μια εποχή που καταστρατηγείται κάθε εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό κεκτημένο, η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναμενόμενη, ασταμάτητη και εκφράζεται μέσα από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων και καθηγητών, τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, την επιβολή σεκιούριτι στους χώρους του πανεπιστημίου, τα κουρέματα δαπανών για την παιδεία, την ελλιπή σίτιση και στέγαση των φοιτητών και τις περικοπές στα διανεμόμενα συγγράμματα. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, εργαζόμενοι και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν χρέος να δώσουν ηχηρή απάντηση στις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία και τα πανεπιστήμια. Χθες, 20-10, πραγματοποιήθηκε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητικούς συλλόγους. Ο συντονισμός εργαζομένων και φοιτητών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε, εξήγγειλε κλιμακωτές κινητοποιήσεις.

Αποφασίστηκε: κατάληψη της πρυτανείας τη Δευτέρα 20-10,  συνέντευξη τύπου εκ μέρους φοιτητών και εργαζομένων για την Τρίτη 21-10, στις 11πμ, καθώς και συνάντηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Φορτσάκη. 

Για τις επόμενες ημέρες οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να παρευρεθούν στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στους φοιτητές. 

Τέλος, αποφασίστηκε για την Πέμπτη 23-10 παρουσία των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ στο πανεκπαιδευτικό κάλεσμα που έχει προγραμματιστεί για το ίδιο πρωί στα προπύλαια, ενάντια στην καταστολή και τις πρακτικές που καταδυναστεύουν το πανεπιστήμιο.

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίο να γίνει ευρέως αντιληπτό, πως η ανατροπή μπορεί να επέλθει μονάχα μέσα από συντονισμένους και ενωμένους αγώνες. Εργαζόμενοι και φοιτητές  οφείλουν να διεκδικήσουν την αλλαγή.

Καλούμε όποια και όποιον επιθυμεί να στηρίξει την πολιτική απόφαση φοιτητών και εργαζομένων στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Ετικέτες