Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από νωρίς το πρωί σε όλα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, για να αποτραπεί η παραλαβή υλικού και το λουκέτο των Μονάδεων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, μαζί με εκπροσώπους σωματείων, ασφαλισμένους και δημοτικούς συμβούλους, από το πρωί περιφρουρούν τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, για να αποτρέψουν την παράδοση-παραλαβή των κτηρίων και του υλικού του Οργανισμού. 

Μαζικές συγκεντρώσεις στους Δήμους της Αττικής, όπου βρίκονται και οι περισσότερες μονάδες. Στου Ζωγράφου, δεκάδες κάτοικοι, μαζί με τους εργαζόμενους και κόσμο της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέτρεψαν την διαδικασία παραλαβής. Στο υπηρεσιακό σημείωμα του Διευθυντή της Μονάδας Ζωγράφου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Κατά την ώρα της προσέλευσή της (σ.σ. της επιτροπής παραλαβής), βρισκόταν στη Μονάδα μεγάλος αριθμός εργαζομένων (Ιατροί-Νοσηλευτές-Υγειονομικό Προσωπικό κτλ.) απεργοί και μη, προσωπικό ασφαλείας και ασθενείς. 

Επιπλέον πλήθος κόσμου, της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Γαϊτάνη Ιωάννας, του Δημάρχου Ζωγράφου, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών φορέων που αντιδρούν στο κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ, είχαν εισέλθει στο εσωτερικό του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκκένωσή του".

Συνεχίζουν να περιφρουρούν οι γιατροί τον ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας

Η σημερινή πρωινή συγκέντρωση ήταν μαζική και με σημαντική συμμετοχή από άλλους φορείς που βρίσκονται σε κινητοποίηση όπως οι σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων. Η σημερινή συγκέντρωση είχε προπαγανδιστεί δυναμικά και ιδιαίτερα εξωστρεφώς το Σαββατοκύριακο, με περιοδείες στις λαϊκές αγορές Αμπελοκήπων και Εξαρχείων, με ντουντούκα στις γειτονιές και με καλέσματα σε συγκεντρώσεις μαζικών φορέων. Σημαντικό επίσης ότι στη συγκέντρωση βρέθηκαν δίπλα-δίπλα και σήμερα δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου τύπου αγώνες...

Από τον ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν τη συγκέντρωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, η βουλευτής επικρατείας Θεανώ Φωτίου και η βουλευτής Α' Αθήνας Μαρία Μπόλαρη.

Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν να περιφρουρούν το χώρο και καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 5.30 στο χώρο του ΙΚΑ. Να είμαστε όλοι εκεί! 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: 

Η καταστροφική ουσία της απορρύθμισης της ΠΦΥ με τον νόμο για το ΠΕΔΥ που ψήφισαν 152 βουλευτές και σύμμαχοι της μνημονιακής συγκυβέρνησης, αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα. Πριν καν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο απαράδεκτος νόμος το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βιάζονται να βάλουν λουκέτο σε όλα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στερώντας από τον κόσμο τη δυνατότητα στοιχειώδους δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πετώντας στο δρόμο 8.5 χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών,των γιατρών και όλων των εργαζόμενων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ να μείνουν ανοικτά τα πολυιατρεία για να παρέχουν υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη. Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αντιπαρατεθεί βίαια στις προσπάθειες προστασίας και λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά ,για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. Με βάση τις υπάρχουσες δομές, με τη στήριξη των υγειονομικών και όλου του λαού, θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με τις προγραμματικές επεξεργασίες μας.

Στη θέση των μνημονιακών πολιτικών υποβάθμισης των δημόσιων δομών, συνεχούς επιβάρυνσης των πολιτών για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας, και υπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ο λαός με τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης, αποκατάστασης και εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Στη θέση των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης της. Επειδή όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τα σχέδια τους ξέρουμε πως μόνο η δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας μπορεί να ανατρέψει στην πράξη τα καταστροφικά τους σχέδια.

Ετικέτες