Σε παρέμβαση στη λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων προχώρησαν χθες το πρωί (5/4) γιατροί και υγειονομικοί του νοσοκομείου «Σωτηρία», για να ενημερώσουν τον κόσμο της γειτονιάς για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας των οδηγών, αλλά και των φυλάκων του ΕΣΥ.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα την περασμένη Κυριακή, τα νοσοκομεία όπως το Σωτηρία-με διασπορά 13 κτιρίων σε μια εκταση περίπου 500 στρεμμάτων και με αποστάσεις άνω του 1 χιλιομέτρου-πρακτικά δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους οδηγούς. Όμως, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά βρίσκονται σε κινητοποίηση και σε αυτό το πλαίσιο πάρθηκε απόφαση να απευθυνθούν στην τοπική κοινωνία και να ζητήσουν συμπαράσταση.

Φορώντας τις άσπρες μπλούζες της εργασίας τους, μαζί με εργαζόμενους από τα επίσης γειτονικά νοσοκομεία «Ερυθρός» και «Γεννηματά», αλλά και με πολυπληθές κλιμάκιο των ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ 7ου διαμερίσματος, περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι συνολικά, δημιούργησαν κλίμα στη γειτονιά. Στις περίπου δυο ώρες που κράτησε η εξόρμηση διαβάστηκαν ανακοινώσεις από ντουντούκα, μοιράστηκαν εκατοντάδες ενημερωτικά φυλλάδια σε περαστικούς, στα μαγαζιά, ακόμα και στα οχήματα που κυκλοφορούσαν δίπλα στη λαϊκή.

Κυρίως όμως άνοιξαν πολλές συζητήσεις με τον κόσμο της περιοχής που  ξαφνιάστηκε  δυσάρεστα από τα νέα για το νοσοκομείο, αλλά και ευχάριστα από την παρουσία των γιατρών στη λαϊκή, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο ή αυτονόητο. Επιπλέον, ήταν αξιοσημείωτη η ανταπόκριση που έδειξαν και οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με όλους εμάς, κάτι που επίσης δεν είναι συνηθισμένο. Οι συζητήσεις προχωρούσαν γρήγορα από την κατάσταση στην Υγεία, στην κατάσταση που βιώνει συνολικά η κοινωνία και φυσικά στις τελευταίες εξελίξεις με το Μπαλτάκο και την ανάγκη να ανατραπεί άμεσα η ακροδεξιά κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, οι υγειονομικοί ζήτησαν από τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους, ακόμα και αν ταλαιπωρηθούν από τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν σε παρουσία στη γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως φάνηκε, τέτοιου τύπου παρεμβάσεις χρειάζονται για να σπάνε τη «μαυρίλα» της καθημερινότητας και της φαινομενικής κινηματικής άπνοιας. Η οργή στην κοινωνία ξεχειλίζει, οι τελευταίες διαδηλώσεις ήταν αρκετά πιο μαζικές από τις αμέσως προηγούμενες, κανείς δε θα πρέπει να εκπλαγεί αν το κίνημα φουντώσει και πάλι. Το κυριότερο όμως είναι ότι τέτοιες παρεμβάσεις – όπως και οι αντίστοιχες των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών, των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλπ - αποδεικνύουν ότι οι συνδικαλιστές δεν είναι τα βολεμένα «τέρατα» που παρουσιάζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά κομμάτι της κοινωνίας που μάχεται συλλογικά, για το κοινό συμφέρον των εργαζομένων.

Θα έχει καθοριστική σημασία για την έκβαση των μαχών που έρχονται, αλλά και για την υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς, αν αυτή η αίσθηση διαπεράσει το σύνολο του κόσμου της εργασίας και εκφραστεί με ενωτικούς αγώνες και ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης, με στόχο την αποτελεσματική υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και των εργατικών κατακτήσεων. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία.

Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση των εργαζομένων του Σωτηρία:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΝΝΘΑ «η Σωτηρία»

Οι υγειονομικοί και οι γιατροί του ΓΝΝΘΑ «η Σωτηρία» καταγγέλουμε την ψήφιση του Πολυνοσχεδίου-Σκούπα την Κυριακή, 30 Μάρτη, όπου μεταξύ άλλων μέτρων θεμελίωσης της βαρβαρότητας, το Υπουργείο Υγείας θέτει σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς και τους φύλακες  του ΕΣΥ.

Οι συνάδελφοί μας οδηγοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε νοσοκομεία περιπτερικού τύπου, όπως το ΓΝΝΘΑ «η Σωτηρία» με διασπορά 13 κτιρίων σε μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και με αποστάσεις πάνω από 1 km, η εργασία τους είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι  -πρώτα και κύρια- απαραίτητες για τον ίδιο τον άρρωστο, που, χωρίς αυτούς, δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των διαφορετικών κτιρίων του Νοσοκομείου.

Χωρίς αυτούς, οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ΤΕΠ στις κλινικές για τη νοσηλεία τους, ο ιματισμός, τα αναλώσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν μπορούν να μεταφερθούν στα τμήματα, τα δείγματα αίματος και άλλων βιολογικών υλικών δεν μπορούν να μεταφερθούν από τα τμήματα στα εργαστήρια.

Και αν απαιτηθεί επείγουσα διακομιδή από οποιαδήποτε κλινική ή τμήμα προς τις ΜΕΘ, την καρδιολογική μονάδα,τον αξονικό τομογράφο ή το χειρουργείο; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των ασθενών μας;

Είναι φανερό, ότι ο υπουργός «υγείας» και η κυβέρνησή του, όπως και η τρόϊκα, μισούν -κατά δήλωσή τους- όχι μόνο τους κομμουνιστές, όχι μόνο τους απεργούς, αλλά και την ανθρώπινη κοινωνία. Απεχθάνονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Και θέλουν να τα καταργήσουν, βάζοντας παντού μέσα στα νοσοκομεία, τους ιδιώτες για να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε

Πολίτη, Ασθενή, Συνοδέ

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν αποσκοπούν στην ταλαιπωρία σας, αλλά στην διαφύλαξη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Συμπαραστάσου στο δίκαιο αγώνα μας για ασφαλή και δωρεάν δημόσια υγεία.

Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου.

Ετικέτες