Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Θέμα: «Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ το 2015»
Η κυβέρνηση, πιστή στον στρατηγικό στόχο της κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, προωθεί μια σειρά αντικοινωνικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων που συρρικνώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Έτσι, το 2015, αναμένεται νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις για 1.000.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).
Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (12/11/14), που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ, υποστηρίζει ότι η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 1/7/2014) θα είναι της τάξεως του 10%. Και όλα αυτά μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» για το κυβερνητικό σχέδιο υπαγωγής όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ (βλ. την υπ’ αριθμ. 481/4406 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), που στηρίζεται στο τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την «Οριζόντια Διοικητική και Λειτουργική Ενοποίηση» και περιλαμβάνει τη διοικητική (κάθετη) συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ, άρα τη σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών τους στην κάλυψη των ελλειμμάτων των κύριων συντάξεων.
Παρά τη χρηματοδότηση του Ταμείου από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) διαφαίνεται μεγάλο έλλειμμα για το επικουρικό. Τα στοιχεία του εννιαμήνου 2014 «φωτογραφίζουν» πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννιαμήνου στο ΕΤΕΑ «κλείδωσε» στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένα τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του Ταμείου και «τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που εφαρμόζεται από φέτος-πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΤΕΑ-είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν και νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδεται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα. Με τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ.
Είναι πλέον εμφανές, ότι το ΕΤΕΑ λειτουργεί ως φορέας «καθορισμένων εισφορών» και όχι «παροχών», δηλαδή ο ασφαλισμένος ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κρυπτόμενος πίσω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό (MEGA, 12/11/14): «μέσω της εσωτερικής αναδιανομής των οικονομικών του ταμείου μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των συντάξεων είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω. Το αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή θα το προσδιορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου».
Εδώ και καιρό μάλιστα, το ταμείο έχει εφαρμόσει μειώσεις της τάξης του 10%-60%, με βάση τον τρόπο υπολογισμού. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έγιναν μετά τις 14/2/12, ως κατώτατο ημερομίσθιο θεωρούν το ποσό των 26,18 ευρώ και με βάση το ποσό αυτό υπολογίζονται οι συντάξεις. Να σημειωθεί πως μετά τις μειώσεις του κατώτατου ημερομισθίου, το υπουργείο Εργασίας είχε εξαγγείλει ότι εκτός από το επίδομα ανεργίας, ό,τι άλλο συνδέεται με τον κατώτατο μισθό θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 33,57 ευρώ. Κάτι που τελικά δεν έγινε για το ΕΤΕΑΜ, αλλά συμβαίνει στο ΤΕΑΥΕΚ του ΕΤΕΑ, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι, εκτός από τις μηνομιακές περικοπές και τις καθυστερήσεις στην απονομή της επικουρικής σύνταξης, να λαμβάνουν τελικά λιγότερα χρήματα από όσα αρχικά υπολόγιζαν.
Συγχρόνως, μειωμένα έως και 50% θα είναι τα νέα εφάπαξ που θα χορηγεί το 2015 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Η μείωση και σε αυτή την περίπτωση προκύπτει μετά την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας, «το Ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ που θα αναλογούν με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι». Σύμφωνα με τα σενάρια του ΤΠΔΥ, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που σε 35 χρόνια πληρώνει 18.500 ευρώ εισφορές και με τα σημερινά δεδομένα παίρνει 38.000 ευρώ εφάπαξ, με τον νέο υπολογισμό θα πάρει 19.000 ευρώ.
Για τα εφάπαξ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι το κράτος θα σταματήσει πλέον να τα χρηματοδοτεί κατά 100% -κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων- και το σύστημα θα γίνει ανταποδοτικό.
Επειδή, με την εφαρμογή «της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και «του συντελεστή βιωσιμότητας» των Ταμείων (άρθρο 42 Ν. 4052/2012) και του Ν. 4263/2014, που προβλέπει ωφέλεια του κράτους από τη διακοπή της επιχορήγησης των επικουρικών συντάξεων, καθώς και με το υπό συζήτηση σχέδιο ενοποίησης όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός δραστικής μείωσης των συντάξεων, κύριων, επικουρικών και των εφάπαξ, μέχρι του σημείου της εξαέρωσής τους.
Επειδή, με την πολιτική άγριας λιτότητας που εκτόξευσε την ανεργία, αύξησε την ανασφάλιστη εργασία, εκτίναξε τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μείωσε δραματικά τους μισθούς, σε συνδυασμό με τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, τα Ταμεία καταρρέουν.
Επειδή, ο ακραίος εμπαιγμός εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζομένων για τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, έχει ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης.
Επειδή, επιχειρείται η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να καταργήσει το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που η εφαρμογή του αποδείχτηκε ότι οδηγεί στη δραματική συρρίκνωσή τους;
- Θα επιμείνει στο σχεδιασμό που οδηγεί στον αφανισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών, μέσω της σταδιακής ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων στις κύριες συντάξεις, όπως προοιωνίζουν οι αλλαγές που φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διοικητική αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης»;
- Γιατί υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης στο ΕΤΕΑΜ; Τι μέτρα θα λάβει ώστε όλες οι συντάξεις του ταμείου να υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο των 33, 57 ευρώ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΤΕΑΥΕΚ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπόλαρη Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Σταθάς Ιωάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα