Τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή προχωρούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου άγριας αστυνομοκρατίας και καταστολής σε βάρος των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και όσων κατοικούν ή συχνάζουν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Με πρόσχημα την "πάταξη της ανομίας" και του υποτιθέμενου "άβατου", αυτό που ξεδιπλώνεται είναι η εκκένωση καταλήψεων και χώρων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι απρόκλητες επιθέσεις σε πολιτικούς χώρους, ακόμα και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκείνη της συναυλίας στην πλατεία Εξαρχείων προ ολίγων ημερών, με τελικό στόχο τη μονιμοποίηση της παρουσίας των δυνάμεων καταστολής στην ευρύτερη περιοχή. 

Η στοχοποίηση των Εξαρχείων, πέραν της σταθερότητας της εδώ και πολλά χρόνια, είναι απολύτως προσχηματική ως προς τις αιτιάσεις της. Το υποτιθέμενο "άβατο" έχει διαψευσθεί κατ εξακολούθησιν από τις άγριες επιδρομές των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και φυσικά κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, λίγα στενά δίπλα από την πλατεία. Η "καταπολέμηση των διακινητών ναρκωτικών" αποτελεί επίσης ένα μεγάλο ψέμα. Στις εκκενώσεις των καταλήψεων δεν "βρέθηκε" τίποτα άλλο από κυνηγημένους ανθρώπους οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε κλούβες για να μεταφερθούν στο πουθενά. Αντίστοιχα, όχι μόνο δεν μπαίνουν στο στόχαστρο οι μεγαλέμποροι του θανάτου, αλλά λίγα λεπτά μετά την διάλυση της συναυλίας, οι ναρκέμποροι που είχαν αποχωρήσει προσωρινά επέστρεψαν δριμύτεροι,  αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι υποθάλπονται από τις δυνάμεις καταστολής. Τέλος, η πραγματική ασφάλεια των πολιτών απειλείται καθημερινά από τις μόνιμες παρενοχλήσεις σε βάρος κατοίκων, με γνωστότερη την ομοφοβική επίθεση εναντίον lgbt ζευγαριού από τα ΜΑΤ, η οποία κατάφερε να φτάσει στα ΜΜΕ.



Είναι όμως επίσης ψέμα ότι αυτός ο σχεδιασμός αφορά μόνο τα Εξάρχεια. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, διαδήλωση στο Κουκάκι ενάντια στο airbnb είχε δεχθεί άγρια επίθεση. Εντός του καλοκαιριού, εμφανίστηκαν πάνοπλοι στα μετρό της Αθήνας οι λεγόμενοι "μαύροι πάνθηρες" (!) , για να αντιμετωπίσουν με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες "τους πορτοφολάδες". Πριν 2 βδομάδες στο Ζάππειο τα ΜΑΤ χτύπησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής που αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής και πάει λέγοντας. Αυτή η πολιτική δεν είναι καθόλου ξεκομμένη από την γενικότερη καταστολή ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο, ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, ενάντια σε όσους και όσες αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον πραγματικό καμβά των σχεδίων τους. Στα Εξάρχεια επιχειρείται η πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου "νόμου και τάξης" που επιχειρεί να θέσει ολόκληρες γειτονιές κάτω από την αστυνομική μπότα, να τις αποστειρώσει από κάθε εστία συλλογικής δράσης και να τις αφήσει έρμαιο στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων που ούτως ή άλλως ξεδιπλώνουν την κερδοσκοπική τους δράση. Πίσω από τις δηλώσεις του νέου δημάρχου για "επίθεση πολιτισμού", κρύβονται  σχέδια gentrification μιας ακόμα περιοχής του κέντρου της πόλης, η οποία προχωρά μέσα από την πραγματική επίθεση των ΜΑΤ και την πλήρη κάλυψη από  τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Κάπως έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι εκδιώκονται από την περιοχή, προς όφελος των επενδυτών (Golden Visa).

Απέναντι σε όλα αυτά, χρειάζεται να αντισταθούμε συλλογικά και αποφασιστικά. Η πραγματική απειλή για τα Εξάρχεια είναι οι δυνάμεις καταστολής, είναι οι ναρκέμποροι που συνεχίζουν τη δράση τους λίγα στενά παρακάτω, είναι η υποβάθμιση των κοινωνικών δομών, είναι η λεηλασία του airbnb και των αντίστοιχων επιχειρηματικών συμφερόντων. Απέναντι σε αυτά, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες των κατοίκων των Εξαρχείων και κάθε συλλογικότητας που υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα της γειτονιάς. Οι γειτονιές στα χέρια των κατοίκων τους!  Δεν θα περάσει η καταστολή, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Δημοτική Κίνηση "Ανυπότακτη Αθήνα"

Ετικέτες