Εμετική η συνεργασία αστυνομίας-Χρυσής Αυγής

Σήμερα 14 Σεπτέμβρη ήταν η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Γιαννιτσών, της ημέρας του 1944 που Γερμανοί Ναζί και Έλληνες ταγματαλήτες συνεργάτες τους εξόντωσαν 120 κατοίκους ως αντίποινα στην Αντίσταση. Η πληροφορία ότι θα παρουσιάζονταν οι σημερινοί Ναζί της Χ.Α. που υποτίθεται ότι έχουν παρουσία στην περιοχή, κινητοποίησε αντιφασίστες και δημοκρατικούς πολίτες τόσο από την περιοχή όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Τελικώς συγκεντρωθήκαμε περίπου 150 αντιφασίστες, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα ντόπιοι, με συνθήματα “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Θάνατος στο φασισμό σ'ολάκερη τη γη”, “Δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή, είναι συμμορία νεοναζί” και παρουσία του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΣΑ και της ΚΑΡ Θεσ/νικης. Καλό δείγμα σύμπραξης που πρέπει να γενικευτεί. Απέναντί μας είχαμε μόλις 20 φασίστες, που όπως μετέφεραν οι ντόπιοι, οι περισσότεροι δεν ήταν καν από τα Γιαννιτσά. Τέτοια “δύναμη”...

 Κωμικοτραγική και απαράδεκτη ήταν η στάση του Δήμου Γιαννιτσών που διοργάνωσε την τελετή της ομιλίας και της κατάθεσης στεφάνων. Ο Δήμος, ενώ ανάγγειλε την κατάθεση από πλευράς Κυβέρνησης και φορέων, κράτησε ίσες αποστάσεις από την Αριστερά και τους δολοφόνους Ναζί και δεν ανάγγειλε την κατάθεση ούτε του ΚΚΕ ούτε της ΧΑ! Οι σύντροφοι του ΚΚΕ αναγκάστηκαν να καταθέσουν στεφάνι προσφωνώντας τον εαυτό τους. Είχε προηγηθεί μια  ομιλία με... εσωτερικές αντιφάσεις, που ενώ καταδίκαζε τους “παλιούς” Ναζί κι αναγνώριζε το δίκαιο της Αντίστασης, από την άλλη άφηνε αιχμές για ευθύνες της Αντίστασης πως δήθεν προκαλούσε τα αντίποινα και κατέληγε να προτείνει, όχι καταδίκη των χρυσαυγιτών, των απογόνων των ταγματαλητών και σημερινών εγκληματιών που έστεκαν τρία μέτρα παρακεί, αλλά...“σιωπή και περισυλλογή”.

Το πιο προκλητικό όμως ήταν η παρουσία της Αστυνομίας! Περίπου 60 αστυφύλακες και ΜΑΤατζήδες κύκλωσαν εμάς (κι όχι τους Ναζί) και επέτρεψαν στους Ναζί την αυτόβουλη κατάθεση στεφάνου στο τέλος, εν μέσω γενικής κατακραυγής. Μάλιστα προσήγαγαν με χειροπέδες κάτοικο που προσπάθησε να την αποτρέψει. Στη συνέχεια, προσήγαγαν κι άλλον κάτοικο που καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, αφαίρεσε το φασιστικό στεφάνι-σκουπίδι. Ακολούθησε πορεία από περίπου 50 παριστάμενους, με συνθήματα και για την απεργία των εκπαιδευτικών (“Νίκη στην απεργία των εκπαιδευτικών” και “Κανένας χρυσαυγίτης ποτέ δεν απεργεί, ταγματασφαλίτης θα είναι μια ζωή”), στη μέση της οποίας ανακοινώθηκε ότι οι προσηχθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Η αστυνομική γελοιότητα κορυφώθηκε τις στιγμές που ενώ οι φασίστες είχαν αποχωρήσει, οι αστυνομικοί παρέμεναν στο χώρο για να μας εμποδίσουν να προσεγγίσουμε το μνημείο! Εξήντα αστυνομικοί πληρώθηκαν μισθό μίας μέρας για να προστατεύσουν το... στεφάνι της Χ.Α.! (τελικά λίγο αργότερα το στεφάνι δε γλίτωσε τον κάδο απορριμάτων) Δυο μέρες πιο πριν δεν είχαν βέβαια προστατέψει τα μέλη του ΚΚΕ από την μανία των μαχαιροβγαλτών φουσκωτών στο Πέραμα -εκεί απλά επέβλεπαν από μακριά. Η συνέργεια κράτους και παρακράτους έχει γίνει πια πρωτοσέλιδη ιλαροτραγωδία. Αν νομίζουν ότι έτσι θα νικήσουν το λαό, το εργατικό, αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό κίνημα, ας γυρίσουν πλευρό. Η κοινωνία δεν τους γυρίζει μόνο την πλάτη, όπως φάνηκε και από την αδύναμη παρουσία των φασιστών σήμερα. Οργανώνεται εναντίον τους, με την απεργιακή πυρκαγιά να φουντώνει. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ετικέτες