Σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, σε καιρό κρίσης και μνημονίων. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στις σχολές είναι σχετικά υποτονικό, αλλά ανοίγουν πιο εύκολα πολιτικές συζητήσεις στους συλλόγους.

Οι παρατάξεις της τρικομματικής κυβέρνησης στα πανεπιστήμια έστησαν πάλι πανηγυράκια στις σχολές, φτιάχνοντας ολόκληρα «πάρκα διασκέδασης », ώστε να «ξεχάσουμε» λίγο την εξαθλίωση που έχουν φέρει στους φοιτητές και τις οικογένειές τους οι πολιτικές των μνημονίων.

Παράλληλα βέβαια δεν παρέλειψαν να δείξουν και το πραγματικό τους πρόσωπο. Στο ΤΕΙ Πάτρας, με καθοδήγηση της ΠΑΣΠ μπράβοι επιτέθηκαν σε φοιτητική συνέλευση (μάλλον για να δώσουν το προεκλογικό τους στίγμα).
Επίσης, η ΝΔ έφτασε να ασχοληθεί με προεκλογικό πάρτι των σχημάτων της ΑΡΕΝ-ΕΜΠ, επειδή στο αφισάκι είχε μια εικόνα από τους ζαπατίστας και να μιλήσει πάλι για υπόθαλψη αιμοδιψών κουκουλοφόρων και εγκληματιών, δίνοντας σαφές μήνυμα στοχοποίησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αριστερή Ενότητα προσπάθησε να ανοίξει την πολιτική κουβέντα. Για πρώτη φορά έγιναν φεστιβάλ ΑΡΕΝ πόλεων, τα οποία, παρά το λίγο χρόνο προετοιμασίας, ήταν μια σημαντική προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί.
Τα ζητήματα που συζητήθηκαν στις εκδηλώσεις ήταν το Σχέδιο Αθηνά, η κρίση και η απάντηση της Αριστεράς. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Αθηνά, εκτός από τα «τεχνικά » ζητήματα συζητήθηκε εκτενώς το κίνημα αντίστασης που προέκυψε ενάντια σε αυτό.

Σημαντικό συμπέρασμα ήταν ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει, αλλά πρέπει να συνεχιστεί βάζοντας και αντικυβερνητικά αιτήματα και να συνδεθεί με την κοινωνία σε κοινούς αγώνες.

Σχετικά με την απάντηση της Αριστεράς, στα πάνελ συμμετείχαν συνδικαλιστές, φοιτητές που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στο άρθρο 16, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι άνοιξε μια πολύ πλούσια κουβέντα πάνω και σε κεντρικά ζητήματα, όπως το χρέος, το ευρώ, η κρίση στην Κύπρο.

Παρά τις δυσκολίες η ΑΡΕΝ προσπάθησε να ανοίξει συζητήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή λείπουν από τους συλλόγους.
Από πολλούς και πολλές υπήρξαν προτάσεις σχετικά με την ένταση της κοινής δράσης των φορέων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ακόμα και στις τελευταίες προεκλογικές βδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις τονίστηκε ότι το ζήτημα δεν είναι ο προεκλογικός ανταγωνισμός μεταξύ ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ, αλλά η πολιτική σύνθεση και η συντροφική κουβέντα. Προφανώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί και μετά τις εκλογές.

Η ΚΝΕ επέλεξε ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής της δουλειάς να είναι η λάσπη ενάντια στη ριζοσπαστική Αριστερά. Στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντλήσει πολιτική υπεραξία σε βάρος της ΑΡΕΝ.

Είναι προφανές ότι, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τέτοιες επιλογές μόνο κακό κάνουν στη ζωντάνια της πολιτικής συζήτησης μέσα στους συλλόγους.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας να ψηφίσουμε για τα νέα διοικητικά συμβούλια. Να μην ξεχνάμε ότι με το νόμο Αρβανιτόπουλου ακόμα και οι φοιτητικές εκλογές μπορεί να καταργηθούν μέσα από τη λειτουργία των συμβουλίων ιδρύματος, με τους μάνατζερ και τους φωστήρες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Καλούμαστε άρα να απομονώσουμε και να μαυρίσουμε την κυβερνητική πολιτική στα πανεπιστήμια, γιατί δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Να ενισχύσουμε τη ριζοσπαστική Αριστερά που είναι μπροστάρης στους αγώνες ενάντια στην κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Να στηρίξουμε τα σχήματα της ΑΡΕΝ όχι μόνο στην κάλπη, αλλά συμμετέχοντας σε αυτά και οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις.

Σαν Φοιτητές Ενάντια στο Σύστημα συμμετέχουμε σε σχήματα της ΑΡΕΝ στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη κ.α. Παλεύουμε για την ενίσχυση της ριζοσπαστικής πολιτικής στην ΑΡΕΝ, για να υπάρξει συνολικά μια χρήσιμη αντικαπιταλιστική Αριστερά,  στήριγμα των αγώνων.

Ετικέτες