Κεντρική αφετηρία του «Καραβανιού» ήταν o Δήμος Vénissieux στα περίχωρα της Λυών, όπου συγκεντρώθηκαν, το Σάββατο 15 Οκτώβρη, σε πολυπληθή οκτάωρη εκδήλωση οι επιτροπές αλληλεγγύης από όλη τη Γαλλία και πολίτες της περιοχής.

Την εκ­δή­λω­ση χαι­ρέ­τη­σε η Δή­μαρ­χος του Vénissieux, Michèle Picard (Μισέλ Πικάρ), ενώ μί­λη­σαν η Ιω­άν­να Κρα­τσά, για­τρός του Νο­σο­κο­μεί­ου Παί­δων Πε­ντέ­λης, ο Μπά­μπης Μα­γου­λάς από την Αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­νη Δομή Υγεί­ας Εξαρ­χεί­ων (ΑΔΥΕ), ο Ερίκ Του­σέν, επι­στη­μο­νι­κός συ­ντο­νι­στής της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το ελ­λη­νι­κό χρέος και ο ακα­δη­μαϊ­κός και μέλος της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, σύ­ντρο­φος Στά­θης Κου­βε­λά­κης.

Οι πο­λι­τι­κοί όροι γέν­νη­σης αυτής της πρω­το­βου­λί­ας

Το γαλ­λι­κό κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης στον ελ­λη­νι­κό λαό είναι παλιά ιστο­ρία και πη­γά­ζει από τους πο­λι­τι­στι­κούς δε­σμούς των δυο λαών και τις κοι­νές ρι­ζο­σπα­στι­κές πα­ρα­δό­σεις.

Πιο κοντά σε μας, οι δε­σμοί αυτοί ζω­ντά­νε­ψαν με το κί­νη­μα της Γέ­νο­βας, τα κοι­νω­νι­κά φό­ρουμ, τις  κι­νη­το­ποι­ή­σεις ελ­λή­νων και αλ­λη­λέγ­γυων μετά την δο­λο­φο­νία του Αλέ­ξαν­δρου Γρη­γο­ρό­που­λου το 2008, τις γαλ­λι­κές δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στα μνη­μό­νια που ξε­κί­νη­σαν από το 2010 και συ­νε­χί­στη­καν μέχρι και το ΟΧΙ του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος του 2015.   

Το κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης με τον ελ­λη­νι­κό λαό για την Υγεία ξε­κί­νη­σε στο Πα­ρί­σι, το Φλε­βά­ρη του 2013, με πρω­το­βου­λία Ελ­λή­νων και Γάλ­λων πο­λι­τών και στή­ρι­ξη από γαλ­λι­κά συν­δι­κά­τα, πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και ενώ­σεις πο­λι­τών. Συ­γκρο­τή­θη­κε τότε το συλ­λο­γι­κό σχήμα «Solidarité France Grèce pour la Santé» που στη­ρί­χτη­κε (ανα­φέ­ρο­νται εν­δει­κτι­κά) από τα γαλ­λι­κά κόμ­μα­τα PCF, PG, NPA, από κλα­δι­κές ομο­σπον­δί­ες των συν­δι­κά­των CGT  και SUD-Solidaires, από ενώ­σεις όπως ATTAC και CADTM (Επι­τρο­πή για την ακύ­ρω­ση του χρέ­ους), από τις το­πι­κές ορ­γα­νώ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ. Εστί­α­σε τη δράση του διπλά,  στην στή­ρι­ξη των ελ­λη­νι­κών κοι­νω­νι­κών ια­τρεί­ων και στην προ­ά­σπι­ση της Υγεί­ας ως κοι­νού αγα­θού.

Η επι­μο­νή όλων των αλ­λη­λέγ­γυων στο εγ­χεί­ρη­μα, η αγω­νι­στι­κή τους εγρή­γορ­ση και ευ­ρη­μα­τι­κό­τη­τα στη­ρί­ζε­ται στην κοινά εδραιω­μέ­νη ανά­λυ­ση πως η Υγεία είναι πο­λι­τι­κή υπό­θε­ση και πως η στο­χο­ποί­η­σή της από το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σύ­στη­μα, με την επι­βο­λή πο­λι­τι­κών λι­τό­τη­τας, είναι δο­μι­κή διά­στα­ση της επί­θε­σης που διε­ξά­γει εδώ και δε­κα­ε­τί­ες η ολι­γαρ­χία ενά­ντια στην ερ­γα­τι­κή τάξη και στα με­σαία στρώ­μα­τα, σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση. Οι έν­νοιες και οι θέ­σεις αυτές είναι πλα­τιά δια­δε­δο­μέ­νες στη γαλ­λι­κή κοι­νω­νία που τις δο­κι­μά­ζει κα­θη­με­ρι­νά, χωρίς όμως να μπο­ρεί να τις ανα­τρέ­ψει εξαι­τί­ας της απου­σί­ας πει­στι­κής κε­ντρι­κής πο­λι­τι­κής πρό­τα­σης. Ας ση­μειω­θεί πως η γαλ­λι­κή κοι­νω­νία είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στην έν­νοια της Υγεί­ας ως κοινό δη­μο­κρα­τι­κό αγαθό, μια στάση που οι­κο­δο­μή­θη­κε με αγώ­νες δε­κα­ε­τιών, με αφε­τη­ρία την επαύ­ριο του 2ου Πα­γκό­σμιου Πό­λε­μου και την δια­κή­ρυ­ξη του Συμ­βού­λιου Εθνι­κής Αντί­στα­σης (CNR).  

Στη Γαλ­λία, η ευ­η­με­ρία του συ­στή­μα­τος Υγεί­ας είναι σή­με­ρα μόνο φαι­νο­με­νι­κή, καθώς η πραγ­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση δεν εκ­φρά­ζε­ται από τους τυ­πι­κούς δεί­κτες, που και αυτοί βρί­σκο­νται σε πτώση. Οι δια­λυ­τι­κές κοι­νω­νι­κές αντι­θέ­σεις είναι πηγή μη εξι­σορ­ρο­πού­με­νης υγειο­νο­μι­κής αλλά και πο­λι­τι­σμι­κής νο­ση­ρό­τη­τας. Να το­νι­στεί πως η υπο­τα­γή των κυ­βερ­νώ­ντων στις «συ­στά­σεις» της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και των ντό­πιων τε­χνο­κρα­τι­κών φε­ρέ­φω­νων προ­οιω­νί­ζει ένα μέλ­λον απαι­σιό­δο­ξο για το αγαθό αυτό, αλλά και για την κοι­νω­νία.

Έτσι λοι­πόν μια πα­ρα­δο­σια­κή γαλ­λι­κή κοι­νω­νι­κή τάση έδεσε με τον ιστο­ρι­κό φι­λελ­λη­νι­σμό και με την επι­και­ρό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού ζη­τή­μα­τος,  το οποίο (δεν είναι υπερ­βο­λή να το ανα­γνω­ρί­σου­με) τά­ρα­ξε ορι­ζό­ντια τις ευ­ρω­παϊ­κές κοι­νω­νί­ες.

Το «κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης για την Υγεία» έπια­σε και δια­δό­θη­κε γρή­γο­ρα: δη­μιουρ­γή­θη­καν αυ­θόρ­μη­τα το­πι­κά συλ­λο­γι­κά σχή­μα­τα από ορ­γα­νω­μέ­νους και μη πο­λί­τες, σε πολ­λές πό­λεις και γει­το­νιές, που συ­νέ­νω­σαν, για πρώτη εδώ και πολλά χρό­νια φορά, ποι­κί­λες αρι­στε­ρές, δη­μο­κρα­τι­κές και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κές ευαι­σθη­σί­ες, σε κοι­νές επι­τυ­χη­μέ­νες δρά­σεις.

Ο έμπρα­κτος πο­λι­τι­κός λόγος που άρ­θρω­σαν τα ελ­λη­νι­κά κοι­νω­νι­κά ια­τρεία και οι δομές αλ­λη­λεγ­γύ­ης, πρό­βα­λε στον πλατύ γαλ­λι­κό κι­νη­μα­τι­κό χώρο σα νέο υπό­δειγ­μα δρά­σης και ελ­πί­δα για ανα­νέ­ω­ση και ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση των πο­λι­τι­κών πρα­κτι­κών στη βάση της κοι­νω­νί­ας.  

Τα πα­ρα­πά­νω εξη­γούν την αντο­χή του κι­νή­μα­τος αυτού σε δυο ισχυ­ρά χτυ­πή­μα­τα: την ανέ­ντι­μη συν­θη­κο­λό­γη­ση της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τον οπορ­του­νι­στι­κό τορ­πι­λι­σμό του γαλ­λι­κού εγ­χει­ρή­μα­τος «Αρι­στε­ρό Μέ­τω­πο» από κά­ποιες συ­νι­στώ­σες του.

Το όνει­ρο και η υλο­ποί­η­σή του

Η πρό­τα­ση για το «Κα­ρα­βά­νι αλ­λη­λεγ­γύ­ης για την Υγεία»  γεν­νή­θη­κε σαν όνει­ρο πριν πε­ρί­που ένα χρόνο, μετά την ψή­φι­ση του κα­τα­στρο­φι­κού τρί­του μνη­μο­νί­ου. Η με­τά­βα­ση από το όνει­ρο στην έμπρα­κτη υλο­ποί­η­ση έδωσε τη δυ­να­τό­τη­τα στις  πε­ρί­που 25 το­πι­κές επι­τρο­πές να αρ­θρώ­σουν, μέσα από δια­κή­ρυ­ξη, κοινό λόγο στις 20 Φλε­βά­ρη 2016 και στη συ­νέ­χεια κοινά ορ­γα­νω­τι­κά πλάνα, παρά τις υπαρ­κτές πο­λι­τι­κές δι­χο­γνω­μί­ες. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η κοινή πλατ­φόρ­μα για το «Κα­ρα­βά­νι» πε­ρι­λαμ­βά­νει την κα­ταγ­γε­λία του χρέ­ους, όλων των μνη­μο­νί­ων και των κυ­βερ­νή­σε­ων που τα εφαρ­μό­ζουν. Επί­σης το μή­νυ­μα πως, σε μια ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρο που πλήτ­τε­ται από την λι­τό­τη­τα, οι λαοί πρέ­πει να δώ­σουν το χέρι σε κοι­νούς αγώ­νες για την ανα­τρο­πή της.

Στα πλαί­σια του μήνα που κύ­λη­σε πριν από την άφιξη «Κα­ρα­βα­νιού Αλ­λη­λεγ­γύ­ης» στην Ελ­λά­δα, έγι­ναν στη Γαλ­λία πολ­λές εκ­δη­λώ­σεις αλ­λη­λεγ­γύ­ης με ομι­λί­ες, συ­ζη­τή­σεις,  προ­βο­λές πο­λι­τι­κών ται­νιών, αλ­λη­λέγ­γυο φα­γο­πό­τι και ποιο­τι­κές μου­σι­κές εκ­δη­λώ­σεις. Η δια­κί­νη­ση προ­πα­γαν­δι­στι­κού υλι­κού (φυλ­λά­δια, προ­κη­ρύ­ξεις, μπλου­ζά­κια, ση­μαί­ες) απέ­φε­ρε δη­μο­σιό­τη­τα αλλά και τα απα­ραί­τη­τα έσοδα για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση και την συ­νέ­χεια του εγ­χει­ρή­μα­τος.

Για τη γε­ω­γρα­φι­κή και χρο­νι­κή κα­τα­νο­μή των εκ­δη­λώ­σε­ων ακο­λου­θεί­στε αυτόν τον δια­δι­κτυα­κό σύν­δε­σμο.

Ση­μα­ντι­κό γε­γο­νός είναι και η πρό­σφα­τη έκ­δο­ση στο Πα­ρί­σι, από τον κι­νη­μα­τι­κό εκ­δο­τι­κό οίκο Syllepse,  του βι­βλί­ου «Αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­να ελ­λη­νι­κά κοι­νω­νι­κά ια­τρεία» (« Les dispensaires autogérés grecs, résistances et luttes sociales pour la santé ») προ­ϊ­όν συλ­λο­γι­κής δου­λειάς αλ­λη­λέγ­γυων συ­να­γω­νι­στών, τα κέρδη από την πώ­λη­ση του οποί­ου θα δια­τε­θούν σε κοι­νω­νι­κά ια­τρεία. Ήδη η πρώτη έκ­δο­ση έχει εξα­ντλη­θεί.

Λυών 15 Οκτώ­βρη, η κε­ντρι­κή αφε­τη­ρία

Κε­ντρι­κή αφε­τη­ρία του «Κα­ρα­βα­νιού» ήταν o Δήμος Vénissieux στα πε­ρί­χω­ρα της Λυών, όπου   συ­γκε­ντρώ­θη­καν, το Σάβ­βα­το 15 Οκτώ­βρη, σε πο­λυ­πλη­θή οκτά­ω­ρη εκ­δή­λω­ση οι επι­τρο­πές αλ­λη­λεγ­γύ­ης από όλη τη Γαλ­λία και πο­λί­τες της πε­ριο­χής.

Την εκ­δή­λω­ση χαι­ρέ­τη­σε η Δή­μαρ­χος του Vénissieux, Michèle Picard (Μισέλ Πικάρ), ενώ μί­λη­σαν η Ιω­άν­να Κρα­τσά, για­τρός του Νο­σο­κο­μεί­ου Παί­δων Πε­ντέ­λης, ο Μπά­μπης Μα­γου­λάς από την Αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­νη Δομή Υγεί­ας Εξαρ­χεί­ων (ΑΔΥΕ), ο Ερίκ Του­σέν, επι­στη­μο­νι­κός συ­ντο­νι­στής της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το ελ­λη­νι­κό χρέος και ο ακα­δη­μαϊ­κός και μέλος της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, σύ­ντρο­φος Στά­θης Κου­βε­λά­κης.

Ο σύ­ντρο­φος Στά­θης Κου­βε­λά­κης μί­λη­σε για τη δο­μι­κή σχέση της λι­τό­τη­τας με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και με το ευρώ και για την απα­ραί­τη­τη απε­μπλο­κή από αυ­τούς τους μη­χα­νι­σμούς προ­κει­μέ­νου να πάψει η μνη­μο­νια­κή τυ­ραν­νία που υπο­μέ­νει σή­με­ρα, χωρίς καμιά προ­ο­πτι­κή ανα­κού­φι­σης, η ερ­γα­τι­κή τάξη και ο λαός της Ελ­λά­δας. Μί­λη­σε για τις απα­νω­τές υπο­χω­ρή­σεις της ομά­δας Τσί­πρα που οδή­γη­σαν στην εγκα­θί­δρυ­ση του ση­με­ρι­νού σκλη­ρό­τε­ρου μνη­μο­νια­κού κα­θε­στώ­τος και σε πα­νευ­ρω­παϊ­κή στρα­τη­γι­κή ήττα της Αρι­στε­ράς.

Ο Ερίκ Του­σέν ανα­φέρ­θη­κε στις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ακύ­ρω­ση από την Ελ­λά­δα του αθέ­μι­του και μη βιώ­σι­μου χρέ­ους, στις δυ­να­τό­τη­τες που θα άνοι­γε μια τέ­τοια επι­λο­γή και στο γιατί το συμ­φέ­ρον του λαού απε­μπο­λή­θη­κε από την κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα, παρά το ΟΧΙ του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος.

Ο Μπά­μπης Μα­γου­λάς μί­λη­σε για την κι­νη­μα­τι­κή δυ­να­μι­κή που οδή­γη­σε στην δη­μιουρ­γία των αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­νων δομών, σα δυ­να­μι­κή λαϊκή απά­ντη­ση στην χρε­ω­κο­πία ενός ξε­πε­ρα­σμέ­νου συ­στή­μα­τος εξου­σί­ας και οι­κο­νο­μί­ας.

Η Ιω­άν­να Κρα­τσά ανα­φέρ­θη­κε στην απελ­πι­στι­κή κα­τά­στα­ση που βιώ­νουν σή­με­ρα τα ελ­λη­νι­κά νο­σο­κο­μεία, οι ασθε­νείς και οι ερ­γα­ζό­με­νοι σε αυτά.

Όλοι οι ομι­λη­τές επέ­μει­ναν στις αντι­στά­σεις που ορ­θώ­νει και σή­με­ρα ο ελ­λη­νι­κός λαός στα βάρ­βα­ρα μνη­μο­νια­κά μέτρα, στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις των δια­φό­ρων κλά­δων της κοι­νω­νί­ας, στις προ­ο­πτι­κές πα­ρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξής τους, στις ελ­πι­ζό­με­νες νίκες,  απα­ντώ­ντας με αυτόν τον τρόπο και σε πολ­λές σχε­τι­κές ερω­τή­σεις της αί­θου­σας.   

Η εκ­δή­λω­ση τε­λεί­ω­σε με μου­σι­κό πρό­γραμ­μα με την Κα­τε­ρί­να Φω­τει­νά­κη και το συ­γκρό­τη­μα «La Bande à Balk».

Άφιξη στην Ελ­λά­δα και προ­βλε­πό­με­νη συ­νέ­χεια

Μετά από οδικό και θα­λάσ­σιο τα­ξί­δι δυο ημε­ρών το «Κα­ρα­βά­νι» έφτα­σε, την Τρίτη, στην Ηγου­με­νί­τσα μέσω Αν­κό­να. Το με­ση­μέ­ρι της Τρί­της η πομπή των αλ­λη­λέγ­γυων ξε­δί­πλω­σε πανό και ση­μαί­ες έξω από τα Ιω­άν­νι­να, κατά μήκος του δρό­μου για Θεσ­σα­λο­νί­κη και ύστε­ρα κα­τευ­θύν­θη­κε προς την πρω­τεύ­ου­σα του Βορρά για συ­να­ντή­σεις με ακτι­βι­στές του Κοι­νω­νι­κού Ια­τρεί­ου Αλ­λη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης και του αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­νου  ερ­γο­στα­σί­ου ΒΙΟΜΕ. Στον χώρο της ΒΙΟΜΕ θα πα­ρα­δο­θεί ση­μα­ντι­κή πο­σό­τη­τα πα­ραϊ­α­τρι­κού υλι­κού και ειδών πρώ­της ανά­γκης για τις ανά­γκες του ια­τρεί­ου, αλλά και της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής. Στο κα­τει­λημ­μέ­νο ερ­γο­στά­σιο λει­τουρ­γεί ερ­γα­τι­κό κοι­νω­νι­κό ια­τρείο στο οποίο είχε πα­λιό­τε­ρα πα­ρα­δο­θεί, από το γαλ­λι­κό αλ­λη­λέγ­γυο κί­νη­μα, υπε­ρη­χο­γρά­φος και ηλε­κτρο­καρ­διο­γρά­φος.

Την Πέμ­πτη 20 Οκτώ­βρη το «Κα­ρα­βά­νι» πα­ρα­βρέ­θη­κε στα Δι­κα­στή­ρια Θεσ­σα­λο­νί­κης για τον  πλει­στη­ρια­σμό της ΒΙΟΜΕ για να συμ­βά­λει, δια­δη­λώ­νο­ντας μαζί με τους άλ­λους αλ­λη­λέγ­γυους, στην ακύ­ρω­σή του.

Μετά θα κα­τευ­θυν­θεί προς Αθήνα, ενώ ένα τμήμα θα κάνει πα­ρά­καμ­ψη μέσω Βόλου για να πα­ρα­δώ­σει υλικό στο κοι­νω­νι­κό ια­τρείο Νέας Ιω­νί­ας Βόλου.

Στην Αθήνα το «Κα­ρα­βά­νι» θα συ­να­ντη­θεί:

Την Πα­ρα­σκευή 21 Οκτώ­βρη με το κοι­νω­νι­κό ια­τρείο Σα­λα­μί­νας.

Το Σάβ­βα­το 22 Οκτώ­βρη με το κοι­νω­νι­κό ια­τρείο Χα­λαν­δρί­ου και με το Μη­τρο­πο­λι­τι­κό κοι­νω­νι­κό ια­τρείο Ελ­λη­νι­κού.

Την Κυ­ρια­κή 23 Οκτώ­βρη θα επι­σκε­φτεί το κοι­νω­νι­κό ια­τρείο Ιλίου όπου θα γίνει κοινή εκ­δή­λω­ση των κοι­νω­νι­κών ια­τρεί­ων ΚΙΦΑ Ιλίου, Κάτω Πα­τη­σί­ων, Νέας Φι­λα­δέλ­φειας/Νέας Χαλ­κη­δό­νας/Νέας Ιω­νί­ας, Ερ­γα­τι­κής Λέ­σχης Νέας Σμύρ­νης, Σα­λα­μί­νας και της Λαϊ­κής Συ­νέ­λευ­σης Αγίου Νε­κτα­ρί­ου Βόλου.

Στο πρό­γραμ­μα του «Κα­ρα­βα­νιού» εν­δέ­χε­ται να υπάρ­χουν και δη­μό­σιες εκ­δη­λώ­σεις σε αντι­στοι­χία με εν­δε­χό­με­νες δρά­σεις και προ­σκλή­σεις των αυ­το­δια­χει­ρι­ζό­με­νων δομών αλ­λη­λεγ­γύ­ης και δομών στή­ρι­ξης προ­σφύ­γων.

Για να επι­κοι­νω­νή­σε­τε με το Κα­ρα­βά­νι κα­λέ­στε τον Μι­χά­λη Συ­νο­δι­νό μέσω του Πα­σκάλ Φραν­σέ  (Pascal FRANCHET) : +33 6 60 13 99 08, η-μέ­ηλ : snadgifranchet@​wanadoo.​fr

* Ο Μα­νώ­λης Κο­ζα­δί­νος είναι μέλος στη Λαϊκή Ενό­τη­τα Πα­ρι­σιού, στο Συλ­λο­γι­κό σχήμα «Solidarité France Grèce pour la Santé» και στο Γαλ­λι­κό συν­δι­κά­το ψυ­χιά­τρων USP 

Ετικέτες