Κάτω από την πίεση της βάσης των συνδικάτων, μετά και από πρωτοβουλίες συνδικαλιστών της Αριστεράς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάλεσαν σε νέα πανεργατική απεργία στις 18/10, ημερομηνία που συμπίπτει με την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Παράλληλα, προσανατολίζονται στην κήρυξη νέας απεργίας (πιθανότατα 48ωρης) την ημέρα ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων, συγκυβέρνησης και τρόικας.

Νέα γενική απεργία οργανώνεται για την Πέμπτη 18/10, ενάντια στα μέτρα άγριας λιτότητας και ισοπέδωσης εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Την ίδια μέρα, θα συνεδριάζουν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς πάντως να αναμένονται σοβαρές αποφάσεις, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, ο Σαμαράς θέλει να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες με το «σφαγείο» μέτρων που αναμένεται να αγγίξει τα 13,5 δισ. (9 δισ. από αυτά αφορούν το 2013!), ώστε να ζητήσει την διετή παράταση της μνημονιακής θηλιάς.

Η κατάληξη όλων αυτών των σχεδιασμών δεν είναι δεδομένη. Θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της εργατικής-λαϊκής αντίστασης. Και το ξέρουν καλά, τόσο η άρχουσα τάξη, όσο και η συγκυβέρνηση που θέλει να μας εξαθλιώσει για λογαριασμό της. Το μαρτυρούν τα αδιέξοδά τους και η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, ο πανικός των αστικών επιτελείων στα κανάλια. Η μαζική και δυναμική παρουσία του κόσμου στην προηγούμενη γενική απεργία στις 26/9, τα πολυπληθή συλλαλητήρια κατά της Μέρκελ την περασμένη Τρίτη, αποδεικνύουν ότι η τρικομματική συμμορία και οι διεθνείς σύμμαχοί της, έχουν ισχυρό αντίπαλο.

Το μέγεθος της επίθεσης οδηγεί ακόμα και τον πιο άπειρο αγωνιστή στο συμπέρασμα ότι μια 24ωρη απεργία δεν φτάνει για να τους σταματήσουμε. Όμως, η απεργία και η πορεία της Πέμπτης, μπορούν να αποτελέσουν ακόμα ένα σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την ανατροπή. Με καταλήψεις, εξορμήσεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, πρέπει να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της αναγκαιότητας να νεκρώσουν τα πάντα στις 18/10. Το μήνυμα της παρουσίας όλων μας στους δρόμους και στις πλατείες κάθε πόλης, με μαζικές-ενωτικές και μαχητικές διαδηλώσεις που θα απαιτούν να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, μαζί με τις μνημονιακές πολιτικές της. Σε αυτά τα καθήκοντα είναι υποχρεωμένοι να επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς.

Τέλος, η επιτυχία της επερχόμενης απεργιακής κινητοποίησης, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και αποφασιστικότητα στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, να επιβάλλουν τη μόνη μορφή πάλης που μπορεί να ανατρέψει οριστικά τα βάρβαρα μέτρα, την κυβέρνηση και τις πολιτικές που χρεοκοπούν τα λαϊκά στρώματα: γενική απεργία διαρκείας!

Ετικέτες