Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος για το ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών αναπτέρωσε το ηθικό, το αίσθημα υπερηφάνειας, τη διάθεση και απόφαση για αγώνα όχι μόνο των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων, της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έβλεπαν ότι η «διαπραγμάτευση» της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές έπαιρνε πολύ επικίνδυνη τροπή για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η εξαγγελία του δημοψηφίσματος είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία για «ολική επαναφορά» στις πολιτικές και το πολιτικό σχέδιο που αποτέλεσαν -έστω και με αντιφάσεις και αμφισημίες- τη μεγάλη ιστορική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ: την κατάργηση των μνημονίων, την ανατροπή της λιτότητας, το άνοιγμα του δρόμου για βαθιές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να «διαγράψουμε» τα αρνητικά τετελεσμένα που συσσωρεύτηκαν ύστερα από την αρνητική καμπή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη:

  • Να ανακτήσουμε το δικαίωμα στις «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή στην υλοποίηση της πολιτικής μας (άμεση υλοποίηση του «προγράμματος της ΔΕΘ» σε συνδυασμό με «μνημόνιο» για το κεφάλαιο, άμεσος έλεγχος των τραπεζών, στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων με (επαν)εθνικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, κατάργηση μνημονίων και ανατροπή της λιτότητας).
  • Να τροφοδοτήσουμε με πειστικότητα την ανάταση των ελπίδων, την αγωνιστική στράτευση και την απόφαση για αγώνα, αλλά και ένα νέο ξέσπασμα του κινήματος και των ποικίλων εκδηλώσεων διεθνούς αλληλεγγύης στο ελληνικό ΟΧΙ!
  • Να συσπειρώσουμε και να συσπειρωθούμε στη μάχη του ΟΧΙ, σε ένα ενωτικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για το ΟΧΙ με πλατιές λαϊκές δυνάμεις αλλά και με τις δυνάμεις της Αριστεράς που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη σημασία αυτής της μάχης, την κρίσιμη σημασία για μια μεγάλη νίκη του ΟΧΙ.

Τώρα, πρέπει να οργανώσουμε μια μεγάλη λαϊκή-ενωτική κινητοποίηση, μια μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου και των οργανώσεων της Αριστεράς και των κινημάτων για τη νίκη του ΟΧΙ, για να ανοίξουμε τους νέους δρόμους του αγώνα, για μια νέα μαζική στροφή αριστερά, για μια νέα φάση ανάπτυξης του λαϊκού και πολιτικού ρεύματος κατάργησης των μνημονίων και ανατροπής της λιτότητας.

Τέλος στις «διαπραγματεύσεις», το ΟΧΙ ορόσημο για αλλαγή πορείας!

Ύστερα από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, οι «διαπραγματεύσεις» πήραν, σταδιακά όλο και εντεινόμενα, το χαρακτήρα του απροκάλυπτου εκβιασμού από την πλευρά των δανειστών. Στην τελική φάση, ο εκβιασμός έγινε τελεσίγραφο και ταπεινωτικές απαιτήσεις για «πολιτικές προϋποθέσεις» που θα εξασφάλιζαν την υλοποίηση των απαιτήσεών τους - στην πραγματικότητα μια απαίτηση για ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης.

Τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο: δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση αλλά για σύγκρουση δύο «κόσμων», και για προσπάθεια των δανειστών (που εκπροσωπούν τον «κόσμο» του ιμπεριαλισμού και του χρηματιστικού κεφαλαίου), με εκβιασμούς και τελεσίγραφα να συντρίψουν την ελληνική «ανταρσία» ενάντια στην ευρω-λιτότητα.

Ύστερα από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, οποιαδήποτε αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ένα νέο, «ενάρετο κύκλο» διαπραγμάτευσης (που δεν υπήρξε ποτέ) με αντικείμενο τον «έντιμο συμβιβασμό» θα έχει βαρύ κόστος.
Πρέπει να είναι προφανές ότι τώρα δεν υπάρχει επιστροφή στη διαπραγμάτευση για τον «έντιμο συμβιβασμό», αλλά μόνο μια άλλη «επιστροφή»: στη μονομερή υλοποίηση του προγράμματός μας.

Την «άδεια» γι’ αυτό δεν θα τη ζητήσουμε για να τη δώσουν οι δανειστές, αλλά αυτοί των οποίων τα συμφέροντα αφορά η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, αυτοί των οποίων οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο: η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία που στενάζει με ανεργία κοντά στο 60%.

Η μεγάλη λαϊκή και πολιτική κινητοποίηση για το ΟΧΙ, η ίδια η ψήφος της Κυριακής, είναι όχι μόνο η μεγάλη ευκαιρία, αλλά η ίδια η διαδικασία μιας τέτοιας μεγάλης «επιστροφής» στο προσκήνιο του προγράμματος ανατροπής της λιτότητας και αυτών των οποίων ένα τέτοιο πρόγραμμα τους αφορά.
Το ΟΧΙ δεν θα είναι απλώς ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά το σημείο μιας μεγάλης πολιτικής αντεπίθεσης!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν οι δεσμεύσεις για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», αλλά και να αποσυρθούν επίσης τα αρνητικά τετελεσμένα που προέκυψαν εξαιτίας των εκβιασμών των δανειστών (πρόταση 47 σελίδων plus). Τα νομοσχέδια που «πάγωσαν» (αύξηση κατώτατου μισθού, εργασιακές σχέσεις κ.λπ.) πρέπει να εισαχθούν επιτέλους για ψήφιση στη Βουλή και να αρχίσει η «κανονική ροή» υλοποίησης του προγράμματος κατάργησης των μνημονίων και ανατροπής της λιτότητας.

Η «επόμενη μέρα» κρίνεται τώρα! Στάση πληρωμών και άμεσος έλεγχος των τραπεζών!

Για ποιο λόγο μας ζητάτε να ψηφίσουμε ΟΧΙ; Τι θα κάνετε μετά το ΟΧΙ; Τα ερωτήματα είναι τόσο αυτονόητα, ώστε τίθενται μαζικά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κόσμο της Αριστεράς. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν τώρα, με πράξεις και με λόγια, όχι ύστερα από το ΟΧΙ της Κυριακής.
Η πιο άμεση πρόκληση είναι οι τράπεζες. Η ΕΚΤ σταματώντας τον ELA και η τρομολαγνική καμπάνια των δανειστών, κυρίως όμως των ελληνικών ΜΜΕ και των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα, συνιστούν μια διπλή απειλή: Από τη μια, οικονομική: μαζική φυγή καταθέσεων, κατάρρευση τραπεζών και δημιουργία συνθηκών γενικής οικονομικής αστάθειας και ανασφάλειας. Από την άλλη, πολιτική: η οικονομική αστάθεια και ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την τρομολαγνική εκστρατεία του μονοπώλιου των ΜΜΕ, να πλήξουν αποφασιστικά το ηθικό του δικού μας κόσμου και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση των δυνάμεων του NAI.
Το ίδιο στοίχημα θα παιχτεί και με τη λήξη της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και το χρεοστάσιο προς το ΔΝΤ, που θα παρουσιαστούν σαν η απαρχή για την επιστροφή στη «νεολιθική εποχή».
Η αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι όρος για να συγκροτήσουμε ένα μαζικό-μαχητικό λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ, για να κερδίσουμε τη μάχη της αυτοπεποίθησης και της νικηφόρας δυναμικής, για να αποκρούσουμε την αντεπίθεση και τα μικρά ή μεγάλα «πραξικοπήματα» του μαύρου μετώπου των δανειστών και των μνημονιακών δυνάμεων.

Η άμεση λήψη μέτρων για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, η άμεση αλλαγή διοικήσεων στις τράπεζες και η καθαίρεση του Στουρνάρα, είναι μέτρα και αποφάσεις άμεσης σημασίας, που επαναφέρουν την προοπτική της εθνικοποίησης των τραπεζών.

Αντίθετα, δεν θα ήταν επίδειξη τέτοιας αποφασιστικότητας να αφήσουμε τον Ντράγκι και τον Στουρνάρα να αναδειχτούν σε αφεντικά των ελληνικών τραπεζών, όπως δεν είναι επίδειξη αποφασιστικότητας οι δηλώσεις στελεχών που, ενώ έχουμε καταφύγει στα πολιτικά μέτρα ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών (διακοπή διαπραγματεύσεων, δημοψήφισμα), ζητούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή δηλώνουν ότι αν υπάρξει συμβιβασμός, θα καλέσουμε τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Έτσι, καταστρέφουμε την αποφασιστικότητα, τη συσπείρωση και τη διάθεση για κινητοποίηση και αγώνα του δικού μας στρατοπέδου και δίνουμε «χώρο» για να περάσει η αυτοπεποίθηση και η πρωτοβουλία των κινήσεων στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πάνω σε αυτές τις άμεσες προκλήσεις θα κριθεί, άμεσα, πριν κι όχι μετά την Κυριακή, όχι μόνο τι θα γίνει την «επόμενη μέρα» μετά το ΟΧΙ, αλλά και αν θα νικήσει το ΟΧΙ! Με αυτές τις πολιτικές κινήσεις, δίνουμε στην πράξη την απάντηση ότι μπαίνουμε χωρίς επιστροφή στο δρόμο της κατάργησης των μνημονίων και της ανατροπής της λιτότητας. Και ότι θα υποστηρίξουμε με όλα τα απαραίτητα μέσα (οικονομικά, πολιτικά, νομοθετικά, νομισματικά, διπλωματικά) αυτή την πορεία!

Ότι «υπάρχει ζωή ύστερα από τη ρήξη με το σύστημα», θα αποδειχτεί τώρα, όταν περάσουμε -και μπορούμε να περάσουμε!- με επιτυχία τις προκλήσεις του ελέγχου των τραπεζών, του χρεοστάσιου απέναντι στο ΔΝΤ και της λήξης της παράτασης του προγράμματος χωρίς να συμβούν όλες αυτές οι «καταστροφές» που προβλέπουν οι μνημονιακοί τρομολάγνοι «προφήτες». Έτσι θα βάλουμε τις βάσεις για την υλοποίηση ενός συνολικότερου προγράμματος ρήξης!

Ο κόσμος στους δρόμους και τις πλατείες, σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Καταλύτης των εξελίξεων με θετικό τρόπο για μας μπορεί να είναι πλέον μόνο ένας: η μαζική κινητοποίηση απ’ τα κάτω, το μέτωπο του ΟΧΙ των δυνάμεων της Αριστεράς που αντιλαμβάνονται τη σημασία της μάχης, ένα νέο ξέσπασμα της διεθνούς αλληλεγγύης. Τα μέτρα και η αποφασιστικότητα που προαναφέραμε, είναι κρίσιμη προϋπόθεση και για τα τρία. Πέρα από αυτά όμως, πρέπει να οργανωθεί η μαζική λαϊκή κινητοποίηση απ’ τα κάτω. Με σύνθημα «Όλοι και όλες στους δρόμους και τις πλατείες!» να κάνουμε τους δρόμους και τις πλατείες, τους μαζικούς κοινωνικούς χώρους, τις γειτονιές και τις πόλεις στην περιφέρεια χώρους εξόρμησης και ηγεμονίας των δυνάμεων του ΟΧΙ, χώρους αφιλόξενους για τις δυνάμεις του ΝΑΙ.
Να μην αφήσουμε αναπάντητα τα τρομολαγνικά τους διλήμματα, να μην αφήσουμε σπιθαμή από το «δημόσιο χώρο» ακάλυπτο στη δική τους καμπάνια.

Η έκκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική Αριστερά προς τα κινήματα και την Αριστερά στην Ευρώπη και διεθνώς πρέπει να είναι στεντόρεια αλλά και να οργανωθεί κατεπειγόντως στον λίγο διαθέσιμο χρόνο.

Με τέτοιους όρους, το ΟΧΙ πριν φτάσει να καταμετρηθεί στην κάλπη, πρέπει να οργανωθεί και να νικήσει στους δρόμους και τις πλατείες, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς.

Να διευρύνουμε το «ρήγμα»! Για μια στρατηγική νίκη του ελληνικού και διεθνούς κινήματος

Το ναυάγιο στις «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος αποδεικνύουν ότι το ελληνικό «ρήγμα» ενάντια στην ευρωλιτότητα και ενάντια στη μνημονιακή διαχείρισή της στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει, ότι έχει ακόμη τεράστια ενέργεια που δεν έχει εκτονωθεί, ότι μπορεί ακόμη να παράγει μεγάλες «σεισμικές δονήσεις».
Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε αυτό το ρήγμα. Έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε μια πολιτική νίκη στρατηγικού χαρακτήρα, που θα στερεώσει και διευρύνει το πολιτικό ρήγμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα σε βάρος των αστικών-μνημονιακών δυνάμεων και θα βάλει φωτιά στον «κάμπο» της ευρωλιτότητας!

Με τη μάχη για το ΟΧΙ και πολύ περισσότερο με τη νίκη του ΟΧΙ, περνάμε τον Ρουβίκωνα. Το ΟΧΙ αυτό, ανεξάρτητα από τους λόγους ή τους υπολογισμούς που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, θα δημιουργήσει τα δικά του θετικά «τετελεσμένα». Μπορεί και πρέπει να έχει χαρακτήρα ιστορικό.
Το χρωστάμε σε όσους και όσες μάτωσαν και ματώνουν από τι φριχτές κοινωνικές συνέπειες της άγριας λιτότητας και των μνημονίων. Το χρωστάμε σε όσους και όσες μάτωσαν στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια. Το χρωστάμε σε όσους και όσες, στην Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν, στήριξαν και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ελληνική «ανταρσία».

Η αδιαλλαξία και η απληστία των δανειστών έχουν δημιουργήσει μιαν ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουμε, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς μπρος-πίσω, με αυτοπεποίθηση, με γενική-ενωτική κινητοποίηση. Για μια μεγάλη νίκη του ΟΧΙ που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Αυτή τη φορά, το «σενάριο» δεν θα τα γράψουν τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα και οι εκβιαστές, αλλά η μαζική μας κινητοποίηση!

Αθήνα 28 Ιουνίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ στον ΣΥΡΙΖΑ