Η Νοβάρτις ομολογεί το σκάνδαλο τιμολογήσεων φαρμάκων στην Ελλάδα, όπου ΜΜΕ και πολιτικοί του παλαιού δικομματισμού μιλούν ακόμη για… σκευωρία!

Η ελβετογερμανική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων, Νοβάρτις υπέγραψε και δημοσίευσε, εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συμβιβασμός αποτελεί απεμπλοκή της εταιρείας από μελλοντικές, δικαστικές περιπέτειες και κατ’ ουσία, ομολογία ενοχής για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και τέλεση εγκλημάτων διαφθοράς, δωροδοκίας και εκβίασης σε τρεις, κρίσιμες για την παγκόσμια πολιτική και αγορά φαρμάκου, χώρες : το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα.

Τα 310 εκατομμύρια ευρώ του συμβιβασμού αφορούν την Ελλάδα και τις πρακτικές επηρεασμού και χειραγώγησης της αγοράς μέσω προσώπων με καταλυτική και «κάθετη» επιρροή στην πολιτική του φαρμάκου στη χώρα, την περίοδο 2012-2015 – υπουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατρούς κτλ. Όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο συνασπισμός εξουσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (με ολίγη από… ΔΗΜΑΡ) με γνωστά, πολιτικά πρόσωπα στο υπουργείο Υγείας, όπου ανήκει διοικητικά και γραφειοκρατικά, η τιμολόγηση και η αδειοδότηση κυκλοφορίας φαρμάκων μέσω και του ΕΟΦ.

Η Νοβάρτις παραδέχεται σκάνδαλο… Νοβάρτις στην Ελλάδα και αποζημιώνει τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες, εν προκειμένω εποπτεύουν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επειδή αυτές έσπευσαν να εξετάσουν εξονυχιστικά το ράλι στις τιμές μετοχών και κερδοφορίας, που εμφάνιζε ο φαρμακευτικός κολοσσός, ώστε να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις στα ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αφού πρώτα είχε πετύχει εξωφρενικά ακριβές τιμολογήσεις παρασκευασμάτων στο δελτίο τιμών εν Ελλάδι.

Η Νοβάρτις ομολογεί σκάνδαλο… Νοβάρτις στην Ελλάδα και αποζημιώνει το αμερικανικό δημόσιο, επειδή στις ΗΠΑ, κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν τη δουλειά τους και πέτυχαν να αποκαλύψουν το έγκλημα και να επιβάλουν την τιμωρία. Έστω και με την εξωδικαστική οδό της υψηλής, χρηματικής αποζημίωσης.

Στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν γίνεται ονομαστική και εξαντλητική αναφορά στα «πολιτικά πρόσωπα», που επηρέασε η εταιρεία στην Ελλάδα, για έναν απλό λόγο – η Νοβάρτις, ως νομικό πρόσωπο, δεν έχει προνόμια και μεταχείριση προστατευόμενου μάρτυρα και ούτε θα μπορούσε να συμπεριλάβει σε διαδικασία συμβιβασμού στις ΗΠΑ αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα στην Ελλάδα. Παράλληλα, και φυσικά, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι εκείνη που οφείλει εκ του νόμου και των διεθνών πρακτικών,  να κάνει δικαστική έρευνα για πρόσωπα, πολιτικά ή μη, και να υποδείξει ενόχους για το σκάνδαλο Νοβάρτις στην Ελλάδα. Αυτό, είναι δουλειά της ελλαδικής δικαιοσύνης  - με τα γνωστά, πολιτικά και παραπολιτικά, προβλήματα της και τις εξίσου, γνωστές και υπαρκτές στρεβλώσεις της.

Αυτή τη στιγμή, και ενώ η προανακριτική επιτροπή της Βουλής εναντίον του «ρασπούτιν» τα έχει κάνει κουλουβάχατα, από κάθε άποψη, πολιτική, συνταγματική, οιονεί «εισαγγελική», η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Νοβάρτις για τρία, πολιτικά πρόσωπα, από τα αρχικώς, δέκα – και οι τρεις, είναι πρώην υπουργοί Υγείας και μάλιστα οι δύο, στο επίμαχο διάστημα, 2012-2015. Και οι τρεις έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό – σε κάποια χρονική φάση, υπήρξαν ή προσπάθησαν να γίνουν αρχηγοί κομμάτων με πολυέξοδες εκστρατείες και φαντασμαγορικές τελετές «έναρξης» της επίδοξης αρχηγίας τους. Οι δύο, τουλάχιστον, ουρλιάζουν σήμερα, ο μεν, από τα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΚΙΝΑΛ και ο δε, από τις υπουργικές καρέκλες της ΝΔ, πώς σκάνδαλο Νοβάρτις δεν υπάρχει και όλα είναι σκευωρία – άλλα αποδεικνύει και τεκμηριώνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα και την ελλαδική δικαιοσύνη, με τα γνωστά προβλήματα, διχασμού, «εμφύλιου» σπαραγμού της Δεξιάς, επηρεασμού και παραδικαστικών κυκλωμάτων, απομένει να αποδείξουν και να τεκμηριώσουν το σκάνδαλο Νοβάρτις στην πολιτική φαρμάκου στη χώρα. Ειδικά για την περίοδο 2012-2015. Με τα γνωστά, πολιτικά πρόσωπα, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο και αποδεικνύει του λόγου το αληθές για τα περί σκανδάλου Νοβάρτις στην Ελλάδα.

Γιατί, εντέλει, και καλό είναι να το θυμόμαστε και να το τονίζουμε, το σκάνδαλο (και) Νοβάρτις στην Ελλάδα δεν είναι απλώς σκάνδαλο διαφθοράς (και) πολιτικών προσώπων (και) γιατρών (και) υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΦ. Είναι σκάνδαλο καταλήστευσης και λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών.

Η διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας έχει τελικό «θύμα» τον ασθενή και τα δημόσια οικονομικά και ταμεία. Έχει έντονο ταξικό πρόσημο. Καταστρέφει, υφαρπάζει, απομυζά το πορτοφόλι του εργαζόμενου και του συνταξιούχου. Οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, εμείς, πληρώσαμε τη διαφθορά των κυβερνήσεων και της Νοβάρτις στην Ελλάδα.

Καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη, να επιβληθούν ποινές, να ξεκαθαρίσει η ήρα, από το στάρι, να τερματιστεί ο εμπαιγμός και η ληστεία σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε τον πήχη – και σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο. Τουλάχιστον, 310 εκατομμύρια ευρώ. Οτιδήποτε λιγότερο, όταν ολοκληρωθεί και όπως ολοκληρωθεί το… έργο της ελλαδικής δικαιοσύνης, θα είναι ασύμβατο και εξευτελιστικό σε σχέση με όσα έχουν πετύχει οι κρατικοί, ελεγκτικοί μηχανισμοί στις ΗΠΑ. Και με όσα, η ίδια η Νοβάρτις, παραδέχεται, ομολογεί και ενοχοποιείται.

Ετικέτες