Ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση της βουλευτίνας Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννας Γαϊτάνη να μην υπερψηφίσει το στέλεχος της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη και την επιλογή των συντρόφων και των συντροφισσών που συναπαρτίζουν το Κόκκινο Δίκτυο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαθέσεις ευρύτερου τμήματος των μελών και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή ενότητα στη μάχη που δίνουμε σήμερα μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στα εγχώρια αστικά κέντρα και στα ιμπεριαλιστικά, νεοφιλελεύθερα διευθυντήρια, αποτελεί τη μεγάλη ευθύνη της Αριστεράς. Η συντριβή των μνημονιακών δυνάμεων και πρωτίστως της δεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά άνοιξε το δρόμο για την έξοδο της κοινωνικής πλειοψηφίας από το καθεστώς του φόβου. Για την ανάπτυξη αποφασιστικού μαζικού κινήματος που διεκδικεί όλα όσα έχασε στην προηγούμενη, μνημονιακή περίοδο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ενότητα πάνω στην κατεύθυνση και τους στόχους που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω» και "100% ανατροπή του μνημονίου".

Σύνθημα στήριξης προς την κυβέρνηση που αναδείχτηκε με την υπόσχεση της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής πολιτικής στη βάση της υλοποίησης ενός ριζοσπαστικού, αριστερού, εργατικού προγράμματος αναδιανομής και ανατροπής της λιτότητας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο άμεσο βήμα το «πρόγραμμα της ΔΕΘ».

Σύνθημα-μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους δανειστές, τα νεοφιλελεύθερα ευρωπαϊκά διευθυντήρια μα και προς την ντόπια οικονομική ελίτ και το διαπλεγμένο μ’ αυτήν αστικό-μνημονιακό πολιτικό σύστημα.    

Η επιλογή του Π. Παυλόπουλου, στελέχους της ΝΔ, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει και αναδεικνύει μια διαφορετική κατεύθυνση, που είναι σε αντίφαση με τη στρατηγική της ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας που επέβαλαν τα ευρωπαϊκά και διεθνή αστικά κέντρα και οι ντόπιοι ομογάλακτοί τους. Αποτελεί μια επιλογή που όχι μόνο δεν βοηθά αλλά δημιουργεί επιπλέον μεγάλα προβλήματα και υπονομεύει αντικειμενικά τις θέσεις μας στη δύσκολη και σκληρή μάχη με το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

Επιλέξαμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την επιλογή θεωρώντας ότι με τη στάση μας αυτή αρνούμαστε μια επιλογή που υπονομεύει τις θέσεις μας και στηρίζουμε ακριβώς την προοπτική υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και νικηφόρας αντιπαράθεσης με το εγχώριο και διεθνές σύστημα, ώστε να δικαιωθούν οι προσδοκίες και τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Παρότι για μας το κυρίαρχο είναι η πολιτική ουσία, δηλαδή η λαθεμένη επιλογή Παυλόπουλου, υπογραμμίζουμε επίσης ότι για μία ακόμη φορά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα συλλογικά όργανα του κόμματος παρακάμφθηκαν εντελώς.      

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή μας να μην υπερψηφίσουμε τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της συγκυρίας, χωρίς «ένταση» και «πάθος». Και δεν αισθανόμαστε μόνοι ως προς το περιεχόμενο της στάσης μας καθώς πολλοί/ές σύντροφοι/σσες στο κόμμα, μα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέφρασαν επιφυλάξεις και διαφωνίες με αυτή την επιλογή.

Εκτιμούμε πως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα το πολιτικό δυναμικό που πρωταγωνίστησε όλα τα τελευταία χρόνια στη μετατροπή ενός μικρού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωταγωνίστησε στη μεγάλη πολιτική νίκη που οδήγησε στο σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης η οποία εμπνέει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην Ελλάδα αλλά επίσης και τα κινήματα και την Αριστερά πανευρωπαϊκά, έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη να διασφαλίσουν το περιεχόμενο των συνθημάτων «Ούτε βήμα πίσω» και "100% ανατροπή του μνημονίου". Ενισχύοντας την κομματική λειτουργία, αποκαθιστώντας τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και γενικότερα τη συλλογική λειτουργία του κόμματος, ώστε να μπορεί να στηρίζει - πιέζει αποτελεσματικά την ίδια την κυβέρνηση «απ’ τα κάτω» και «απ’ τ’ αριστερά».

Ετικέτες