Την Παρασκευή 17-4-2015 με την βίαιη παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και την κατάλυση του ασύλου τερματίστηκε η πολυήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΜΕ τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για την συγκατάθεση και την πολιτική κάλυψη της επέμβασης.

Η κατάληψη της Πρυτανείας που ξεκίνησε στις 30-3-2015 από ομάδες αντιεξουσιαστών θεωρούμε ότι αναίτια και πολιτικά απονομιμοποιημένη συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με δεδομένη την δρομολόγηση λύσεων και τελικά την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων της με την ψήφιση του σχετικού νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης. Μια κατάληψη αποξενωμένη από την κοινωνία, που με αυτιστική περιφρόνηση στάθηκε απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούνταν στη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου και που ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ να στηθεί ένα πολυήμερο σήριαλ «νόμου και τάξης» από τις δυνάμεις της συντήρησης και της ακροδεξιάς ατζέντας, σε συγχορδία με το σύστημα ενημέρωσης και διαπλοκής πάνω σε ένα κοινό σχέδιο κινδυνολογίας, τρομολαγνίας και πριμοδότησης της έντασης. Στόχος ο αποπροσανατολισμός από τα πολιτικά επίδικα της κοινωνίας και της χώρας που είναι το ξήλωμα των μνημονίων και του αντιδημοκρατικού ανελεύθερου θεσμικού πλαισίου που γιγαντώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οφείλουμε να επισημάνουμε το ατόπημα των πανεπιστημιακών Αρχών που από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια με σειρά ανακοινώσεων κινδυνολογίας και φόβου αντικειμενικά ενίσχυσαν το κλίμα και την πίεση για βίαιη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.  Η απουσία από την πλευρά της πρυτανικής αρχής σοβαρής προσπάθειας διαλόγου και πολιτικής προσέγγισης επέτεινε τα αδιέξοδα σε αντίθεση με τις έννοιες του ασύλου, του δημόσιου ακαδημαϊκού ιδρύματος και της δημοκρατικής του υπόστασης.

Αυτή αρνητική εξέλιξη πρέπει να είναι το έναυσμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φορείς της συλλογικά να αποφασίζουν και να ενεργοποιούν τα εργαλεία του διαλόγου, της συνεννόησης και της πολιτικής για την αντιμετώπιση ανάλογης υφής προβλημάτων και διευθέτησης αντίστοιχων κρίσεων.

Ακόμα θέλουμε να σημειώσουμε και να ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΟΥΜΕ το υποκριτικό ενδιαφέρον όλων εκείνων των δυνάμεων, πανεπιστημιακών παραγόντων, συστήματος ενημέρωσης και όσων με πολιτικό σχέδιο ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΝ το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το οδήγησαν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο δεν εμφανίστηκαν ούτε έχουν την αιτία τους στην κατάληψη της Πρυτανείας που ξεκίνησε στις 30/3/2015.  Η απώλεια  399 εργαζομένων εδώ και ενάμιση χρόνο, η παντελής απουσία θέρμανσης, η  έλλειψη των πιο απαραίτητων υλικών για τις υπηρεσίες, η ανυπαρξία φύλαξης και καθαριότητας, και όχι μόνο,  είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της χρόνιας ΥΠΟχρηματοδότησης, της λεηλασίας των αποθεματικών, της διαθεσιμότητας, της συστηματικής υπονόμευσης του δωρεάν δημόσιου δημοκρατικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

 Για τα παραπάνω πραγματικά προβλήματα οι όψιμοι «υπερασπιστές» της λειτουργίας του Πανεπιστημίου δεν έβγαλαν κουβέντα. Αντίθετα συστηματικά συκοφαντούσαν και συνεχίζουν να συκοφαντούν τα τμήματα εκείνα της πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζονται αταλάντευτα για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για τα μορφωτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα τους.

Αντιστεκόμαστε και αποκρούουμε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων, κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα.

Υπερασπίζουμε το πανεπιστημιακό άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την ανεμπόδιστη πολιτική δράση, το Πανεπιστήμιο ως δημόσιο κοινωνικό χώρο πολιτικού στοχασμού και αμφισβήτησης του παλιού, του ξεπερασμένου, του αναχρονιστικού.

Στεκόμαστε στο πλευρό των κρατουμένων που αγωνίζονται για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, για τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε την άρση κάθε δίωξης όσων συνελήφθησαν.

Τέλος, καλούμε όλα τα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συμπόρευση αγώνα για την επούλωση των πληγών που άφησαν στο σώμα του δημόσιου Πανεπιστήμιου οι μνημονιακές πολιτικές για την ανόρθωση και την ανασυγκρότησή του ώστε να μπορέσει επάξια να υπηρετήσει τη μόρφωση της νεολαίας και τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες.

Αθήνα 21 -4-2015

Ετικέτες