Συλλογικό κείμενο-δημόσια δήλωση 5 υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 25ης Γενάρη.

Στις 25 Ιανουαρίου για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί μια μεγάλη εκλογική νίκη και το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Στις 25 Ιανουαρίου για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης το 2008 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το Μάιο του 2010, υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου να αποτελέσει την τελευταία σελίδα στη "μαύρη βίβλο" των μνημονιακών κυβερνήσεων και των μνημονιακών πολιτικών.     

Η Ριζοσπαστική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά η Αριστερά, οι εκατοντάδες χιλιάδες και τα εκατομμύρια που τα προηγούμενα χρόνια γέμισαν τις πλατείες και τους δρόμους και μάτωσαν στους αγώνες ενάντια στο πρώτο και δεύτερο μμνημόνιο, ενάντια στα Μεσοπρόθεσμα, ενάντια στον "κατακλυσμό" των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, ενάντια στα χημικά της αστυνομίας και την κρατική καταστολή, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ιστορική διακύβευση και μια μεγάλη ιστορική ευθύνη.  

Πίσω μας βρίσκεται μια μακρά πορεία: η εποχή που προετοίμασε τις κινηματικές και πολιτικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα από το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, μέσα από την ενωτική δράση στους αγώνες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, το ρατσισμό και κάθε λογής εκμετάλλευση, η εποχή της διαμόρφωσης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της διαδρομής του, για να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός μαζικού, ενωτικού, δημοκρατικού, κινηματικού και μαχόμενου πολιτικού σχηματισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η εποχή των μεγάλων αγώνων για την ανατροπή των μνημονίων από τα κάτω, η εποχή της ανατροπής των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, η σκληρή αντίσταση στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάσταση ενός μαζικού ρεύματος όπου ακουμπούν οι ελπίδες μεγάλου τμήματος του κόσμου της εργασίας.

Αυτή η «προϊστορία» δεσμεύει όλους και όλες μας, για τη συνέχεια και συνέπεια στον αγώνα:    

  • Για το άμεσο διώξιμο της τρόικας και την ακύρωση της συμφωνίας των Σαμαρά και Βενιζέλου για παράταση του μνημονίου, για νέα μέτρα, για "προληπτική πιστωτική γραμμή" (ECCL) κ.λπ. Το "καθεστώς" των μνημονίων τελειώνει στις 25 Ιανουαρίου και καμία υποχώρηση πίσω από αυτό το στόχο δεν είναι νοητή!    
  • Για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών τους νόμων. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάργησή τους θα είναι άμεση και δεν σχετίζεται με την όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι κρίσιμη και θεμελιώδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από τα αστικά - μνημονιακά κόμματα και στο ότι δεν θα είναι αντιμνημονιακός μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά. Δεν θα είναι αντιμνημονιακός στα (προεκλογικά) λόγια αλλά και στη (μετεκλογική) κυβερνητική πράξη.
  • Για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης, επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων, της διαιτησίας και της μετενέργειας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτά τα μέτρα αφορούν την "επόμενη μέρα" της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετατίθενται, δεν επανακοστολογούνται, δεν σχετίζονται με καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές!
  • Για την αποκατάσταση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών κατακτήσεων που οι μνημονιακές κυβερνήσεις υπονόμευσαν και ανέτρεψαν συστηματικά. Όπως τα μνημόνια και ο κρατικός αυταρχισμός πάνε χέρι χέρι, έτσι η κατάργηση των μνημονίων και η ανατροπή της λιτότητας πάνε χέρι χέρι με την πλήρη αποκατάσταση και διαρκή επέκταση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.  
  • Για την εφαρμογή ενός συνολικότερου προγράμματος, με κεντρικό στόχο να ανατρέψουμε το "μηχανισμό" που λεηλατεί τους δημόσιους πόρους, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα περιουσιακά στοιχεία των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να "ταΐσει" τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους τοκογλύφους. Για το τσάκισμα του βραχνά του χρέους, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την επανάκτηση από το Δημόσιο της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί κ.λπ.
  • Για να πληρώσουν την κρίση, για να πληρώσουν για το πάρτυ κερδοσκοπίας, λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, διαφθοράς και διαπλοκής, για τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αυτοί που ευθύνονται: οι τραπεζίτες και βιομήχανοι, μιντιάρχες, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, πολιτικοί και στελέχη των μνημονιακών κυβερνήσεων, δηλαδή αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, επωφελήθηκαν απ' αυτήν και συνέχισαν να επωφελούνται ακόμα και σήμερα.       

Όλα αυτά διακρίνονται μέσα στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις συνεδριακές του αποφάσεις, σε προγραμματικές επεξεργασίες του χώρου μας. Υπάρχουν όμως, πολύ περισσότερο, στις πιεστικές ανάγκες και στις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης, όλων των τίμιων ανθρώπων που βγάζουν πικρά συμπεράσματα για το πώς το καπιταλιστικό πάρτι της κερδοσκοπίας έφερε τα μνημόνια για να σωθούν οι κερδοσκόποι και τα κέρδη του κεφαλαίου και να συντριβούν τα δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας.

Για τις ανάγκες και τα δικαιώματα αυτού του κόσμου θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε αυτές τις αγωνιστικές διαθέσεις θα στηρίξουμε ένα νικηφόρο πολιτικό σχέδιο κατάργησης των μνημονίων, ανατροπής της λιτότητας, μιας αγωνιστικής πορείας βαθιάς κοινωνικής αλλαγής με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των εκμεταλλευτών και με στόχο το σοσιαλισμό. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ως επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Μέτωπο όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, την ανάγκη της ενότητας στη δράση –ακόμα και παρά τις διαφορετικές εκλογικές τακτικές- μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων και κομμάτων.

Στην "πειθαρχία" σε αυτές τις ανάγκες, σε αυτές τις διαθέσεις, σε αυτό το πρόγραμμα, μαζί με πολλούς άλλους και άλλες δεσμευόμαστε όλοι στην παραμονή μιας κρίσιμης εκλογικής, αλλά κυρίως πολιτικής, μάχης.

Ιωάννα Γαϊτάνη, υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Μαρία Μπόλαρη, υποψήφια βουλευτής Α΄Αθήνας

Αντώνης Νταβανέλος, υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας

Χρήστος Σταυρακάκης, υποψήφιος βουλευτής Β΄Πειραιά

Έλενα Ψαρρέα, υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας