Όχι στον κατακερματισμό και στην εμπορευματοποίηση!

Έχουν περάσει 6 χρόνια από την κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής και 43 χρόνια από τον νομικό καθορισμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο Γουδή. Κι όμως, ακόμα αναγκαζόμαστε να μιλάμε για τα αυτονόητα.

Ακόμα, 43 χρόνια μετά, ο χώρος φιλοξενεί επιχειρηματική και άλλη δραστηριότητα που όχι μόνο είναι ξένη προς τη δημιουργία ενός χώρου ήπιας αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά κατακερματίζει το μητροπολιτικό πάρκο μέσω των διαφόρων κτισμάτων και περιφράξεων. 43 χρόνια μετά και το Υπουργείο Εθνική Άμυνας ακόμα δεν έχει παραχωρήσει τα 965 στρέμματα που οφείλει στους όμορους Δήμους για τη δημιουργία του πάρκου, ενώ παράλληλα συμβάλει στη συνεχή καταστρατήγηση των αρχών για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου.Μέχρι και η πρόσφατη -προ διετίας- ανακοίνωση/«δέσμευση» της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑγια την εφαρμογή του νομικού πλαισίου και δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου,αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, φιάσκο.

Είναι σαφές ότι η πολιτεία... αδρανεί και δεν μεριμνά καν για την εφαρμογή των αποφάσεων που κέρδισαν οι πολίτες με αγώνες. Συμπληρώνονται φέτος 9 χρόνια από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση του Badmintonκι όμως το κτίσμα βρίσκεται ακόμα εκεί. Εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα επιχειρηθεί να αποτελέσει  κι αυτό άλλο ένα αυθαίρετο που θα νομιμοποιηθεί δια της ευθείας (όπως το ΤheMall) ή της πλαγίας οδού (όπως η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας). Αυτή η «αδράνεια», κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.  Αδιάψευστος μάρτυρας, η πρόσφατη απόφαση μεταφοράς της Γενικής Γραμματείς Έρευνας και Τεχνολογίας εντός του πάρκου. Στον τρέχοντα, δε, χρόνο τα εκτρωματικά έργα στο Ελληνικό δείχνουν το ιδιαίτερο «στίγμα» της σημερινής Κυβέρνησης, όπως και την διακυβερνητική συνέχεια στην εμπορευματική εκμετάλλευση των δημόσιων αγαθών.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ευθύνη της υπεράσπισης του μητροπολιτικού πάρκου είναι δική μας.Διεκδικούμε την εφαρμογή όλων των αποφάσεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου και αδιαίρετου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο Γουδή, με Φορέα Διαχείρισης μέσα από τις τοπικές κοινότητες των Όμορων Δήμων και όχι ιδιωτικών συμφερόντων. Η διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εκτός της ποιότητας ζωής για τους πολίτες που θα το χαρούν,  θα αποτελέσει τεράστια ανάσα και αποφασιστική συμβολή στη μείωση της θερμοκρασίας του Λεκανοπεδίου, όπως έχουν αδιάψευστα αποδείξει σχετικές μελέτες. Σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους αγώνες ανά την Επικράτεια (Σκουριές, Άγραφα κλπ) το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι η δική μας, τοπική μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή! 

Ως δημοτική κίνηση, η Ανυπότακτη Αθήνα στηρίζει την συγκέντρωση που καλούν από κοινού  η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, μαζί με μια σειρά πολιτιστικές & περιβαλλοντικές συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών και σωματεία για την υπεράσπιση του Πάρκου. Απέναντι στα σχέδια όσων αντιλαμβάνονται τα δημόσια αγαθά ως «πλούτο προς αξιοποίηση» και την Πολιτεία ως μάνατζερ, οι κοινοί αγώνες των συλλογικά οργανωμένων κατοίκων και πολιτών είναι η απάντηση που οφείλουμε. Ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι στα χέρια της κοινωνίας!

Καλούμε σε συμμετοχή στην συγκέντρωση την Τετάρτη 12/2 στις 17.30 μμ στο μετρό Πανόρμου και πορεία προς το ΥΠΕΝ.

Ετικέτες