Η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι», που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, είναι μία από τις παλαιότερες παρατάξεις του Χαϊδαρίου. Μια παράταξη στελεχωμένη από αγωνιστές της Αριστεράς, ανώνυμους και επώνυμους και κοινωνικά δραστήριους ανθρώπους της πόλης.

Το πρόγραμμα της παράταξης δεν είναι καινούργιο, διαμορφώνεται και ανανεώνεται εδώ και χρόνια με τεχνικές προτάσεις από τη μία αλλά και εμπειρίες από τη δράση των ανθρώπων της στους κοινωνικούς αγώνες της πόλης.

Πάντα οι στόχοι και η οπτική της παράταξης προσανατολίζονται στη διεύρυνση των κοινωνικών δομών, την υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες, τη συμμετοχική διοίκηση της πόλης και την αστική ανάπτυξη που υπηρετεί την κοινωνία και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα, με προστασία του περιβάλλοντος. 

Η παράταξη αναγνωρίζει στην πολιτική της διακήρυξη τον «Καλλικράτη» ως όχημα προώθησης των μνημονιακών στόχων. Τα αποτελέσματα εφαρμογής του στην Τ.Α. είναι η οικονομική ασφυξία των δήμων και των οργανισμών Τ.Α., οι μειώσεις του προσωπικού των ΟΤΑ και των μισθών και επιδομάτων τους, η συρρίκνωση των κοινωνικών δομών και παροχών, η κατάλυση της αυτονομίας της Τ.Α., η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τελικά η οικονομική επιβάρυνση του δημότη.

Στην κατεύθυνση αντικατάστασης του «Καλλικράτη» με έναν νέο αυτοδιοικητικό χάρτη κινείται πλέον το πρόγραμμα της παράταξης προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες, προβλήματα και δυνατότητες της εποχής, θεωρώντας ότι η Τ.Α. πρέπει να σταθεί αρωγός της κοινωνίας και να συμβάλει στην ανατροπή της κατάστασης που βιώνουμε, στην ανατροπή της πολιτικής της άγριας λιτότητας και των μνημονίων. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η δράση της παράταξης τα προηγούμενα χρόνια. Πήρε θέση και πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να μην παραχωρηθούν οι δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία της περιοχής, για να μην κλείσει ο ΕΟΠΥΥ, για να μη συγχωνευθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με τις αντίστοιχες των διπλανών δήμων αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινούνται για να εξυπηρετηθούν, για να μην υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να εγκαταστήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, για να μην κλείσουν τα δύο ψυχιατρεία που εδρεύουν στο Χαϊδάρι.

Παράλληλα, τα μέλη της παράταξης έδωσαν το «παρών» σε όλες τις κεντρικές διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση των μνημονίων, αλλά και στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, αναγνωρίζοντας ότι τα τοπικά προβλήματα πηγάζουν από τις κεντρικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα σήμερα και δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο εντάσσοντας την τοπική δράση σε ένα συνολικό σχέδιο ανατροπής προς τα αριστερά.

Προτεραιότητες άμεσες και επιτακτικές για εμάς είναι: Η προστασία της δημοτικής περιουσίας και η αξιοποίησή της για τις ανάγκες του κόσμου, πριν περάσει κι αυτή στο ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτικά: Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Τα ελεύθερα οικόπεδα και το παλιό νταμάρι να γίνουν χώροι πρασίνου ελεύθερης πρόσβασης. Να αξιοποιηθεί ο χώρος της γιορτής κρασιού (χώρος περιπάτου, εκθεσιακός, παιδικές κατασκηνώσεις). Να επιστρέψουν οι δημοτικές υπηρεσίες που έχουν παραχωρηθεί σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στα χέρια του δήμου (κολυμβητήριο, πολιτιστικό κέντρο κ.λπ.). Να αναδειχθεί ο ρόλος των δημοτικών υπαλλήλων στην οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Να ενισχυθεί το προσωπικό του δήμου. Στήριξη των αυτόνομων πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη με παροχή στέγης και συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.  Ίδρυση κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου.  Διεκδίκηση του να ξανανοίξει το Νοσοκομείο Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα», που έκλεισε το καλοκαίρι, να αποφορτιστεί το Αττικό Νοσοκομείο, και ανάπτυξη -σε συνεργασία με τα νοσοκομεία αυτά-δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να μην κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο και Δαφνί.

Φυσικά, για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, όπως και πολλά άλλα που προτείνει η παράταξη, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των δημοτών. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή οφείλει να φροντίζει για την ενημέρωση όλων για τα δρώμενα στην πόλη, για τη θεσμοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών (αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, συνοικιακά συμβούλια και επιτροπές νεολαίας, συστηματική σχέση με φορείς και σωματεία της πόλης), καθώς και να δημοσιοποιεί σε ετήσια τουλάχιστον βάση τον απολογισμό του έργου της και το πλάνο των δράσεών της. 

*Η Αθηνά Σκαμπά είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου