Ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Αθήνα, αψηφώντας την αστυνομοκρατία και το σύνηθες σκηνικό φόβου, με τους κλειστούς σταθμούς Μετρό και τις προληπτικές προσαγωγές, μετέτρεψε την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε μια μαζικότατη διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση και τον αυταρχισμό.

Ακόμα και τα καθεστωτικά μίντια έκαναν λόγο για μαζική συμμετοχή, μη μπορώντας να κρύψουν το πλήθος που για ώρες ολόκληρες πορευόταν από το Πολυτεχνείο και την Ομόνοια (ο μόνος ανοιχτός σταθμός του Μετρό, μαζί με το Μοναστηράκι), στην Κλαυθμώνος και από εκεί στην αμερικάνικη πρεσβεία, παρά την προκλητική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό.

Όταν η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στην πρεσβεία, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα με χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών, στο ύψος του Χίλτον. Για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση και η πορεία κόπηκε στα δύο. Γρήγορα όμως τα μεγάλα μπλοκ που ακολουθούσαν (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), χωρίς να πτοηθούν, συγκροτημένα και με συνεχή συνθήματα, ολοκλήρωσαν χωρίς προβλήματα την πορεία: «το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική», «ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά», «ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς, εμπρός για την κυβέρνηση της Αριστεράς», «ούτε σταγόνα αίμα, για τα πετρέλαιά σας, εμείς δεν πολεμάμε για τα συμφέροντά σας», «λευτεριά στην Παλαιστίνη» κ.α.  

Χιλιάδες νεολαίοι βρέθηκαν κάτω από τα πανό των φοιτητικών τους συλλόγων, που πριν την πορεία προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική, καταγγέλλοντας την καταστολή που δέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μετά την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και πρύτανη.

Πολύ μαζικά και τα μπλοκ οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρχαν πανό από όλες τις Ν.Ε. της Αττικής και από αρκετές Οργανώσεις Μελών και της νεολαίας του.

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου και στις αντίστοιχες πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Και εκεί βέβαια οι αναίτιες επιθέσεις των ΜΑΤ και οι προσαγωγές δεν έλειψαν. Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία σταμάτησε αρκετές φορές, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απομάκρυνση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά τους διαδηλωτές. 

Το δυναμικό του κινήματος και της Αριστεράς, που σε όλα τα κεντρικά γεγονότα, εκφράζει με μαζικό και ενωτικό τρόπο το αίτημα για ανατροπή των πολιτικών της εξαθλίωσης και της συγκυβέρνησης που τις εφαρμόζει, που υπερασπίζεται μαχητικά τις δημοκρατικές ελευθερίες και αψηφά τη κρατική καταστολή, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και τρόικα. Αυτό το δυναμικό, κάνοντας πραγματικότητα το «όλοι μαζί μπορούμε», είναι η δύναμη που μπορεί να σαρώσει το μνημονιακό καθεστώς και δείχνει καθαρά με ποια τακτική, με ποιές διεργασίες και συμμαχίες θα αναδειχθεί-ασφαλέστερα- η κυβέρνηση της Αριστεράς, μακριά από τις λογικές της «ανάθεσης» και της «εκλογικής αναμονής».

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, οι επίμονοι-έστω διάσπαρτοι- αγώνες σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, η Γενική Απεργία στις 27/11, οι δυναμικές πορείες του Πολυτεχνείου φέτος, υπενθυμίζουν τον καθοριστικό ρόλο του μαζικού κινήματος «από τα κάτω» στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, στη μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και την πιο αντιδραστική Δεξιά μετά την Μεταπολίτευση.  

Ετικέτες