Οι εργαζόμενοι της Nokia Solutions & Networks γινόμαστε από τον περασμένο Απρίλιο και με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες, μάρτυρες ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και κάποια ΜΜΕ, με στόχο την προπαγάνδιση του περίφημου “success story”.

Ενός “successstory” που κινείται γύρω από μία επένδυση της Nokia στην Ελλάδα που αφορά μέχρι τώρα περίπου 80 (δεν ξέρουμε κανένα πλάνο για το πότε και αν θα γίνουν 150) νέες θέσεις εργασίας, αρκετές από αυτές επιδοτούμενες.

Αναρωτιόμαστε αν ανάμεσα στις πομπώδεις δηλώσεις περί “successstory” η ελληνική κυβέρνηση πήρε εγγυήσεις από την διοίκηση της NSN ότι δε θα γίνουν (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον) άλλες απολύσεις πέρα από τις 43 απολύσεις συναδέλφων που έχουν γίνει από το καλοκαίρι του 2012 (14) μέχρι και το τέλος του 2013 (29) και που οι εδώ εργαζόμενοι είχαμε αγωνιστεί για να αποτρέψουμε.

Αναρωτιόμαστε αν η ελληνική κυβέρνηση πήρε εγγυήσεις ότι δε θα γίνουν άλλες περικοπές σε επιδόματα όπως αυτά των παιδικών σταθμών, μηνιαίων κουπονιών εργαζομένων και των κουπονιών κατά την περίοδο άδειας λοχείας των συναδελφισσών, που έγιναν το 2013.

Αναρωτιόμαστε γιατί η κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο ο Υπ. Εργασίας, δε φρόντισε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της εταιρίας, παρά μόνο επέλεξε να συμμετάσχει στα επικοινωνιακά «εγκαίνια» ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης που λειτουργεί πλήρως από το 2007 και έχει γνωρίσει και μέρες που απασχολούσε υψηλότερο αριθμό εργαζομένων απ’ ότι σήμερα που απασχολεί κάτω από 700.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνο από τη σκληρή και, στην συντριπτική της πλειοψηφία, υποπληρωμένη εργασία των εργαζομένων, αλλά και λόγω του κατεστραμμένου πλαισίου προστασίας της εργασίας με το οποίο έχουν φροντίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις να φιλοδωρήσουν τους μεγαλοεργοδότες.

Αύξηση του ορίου των απολύσεων (που τώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση να απελευθερώσει τελείως), καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ουσιαστική κατάργηση της διαιτησίας για υπογραφή νέων, μείωση κατώτατου μισθού άρα σταδιακά όλων, ποινικοποίηση όλο και περισσότερων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών είναι μόνο μερικά από τα μέτρα.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η δημιουργία μίας τεράστιας δεξαμενής 1.500.000 ανέργων από την οποία μπορούν οι εργοδότες να αντλούν εργαζόμενους, ακόμα και υψηλής κατάρτισης, για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτοί είναι οι καταστροφικοί λόγοι που πολυεθνικές και επιχειρηματικοί όμιλοι μπορεί να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία. Λόγοι που οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έχουν έντεχνα δημιουργήσει κάτω από τις πιέσεις της τρόικας και της οικονομικής ολιγαρχίας που στηρίζουν.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ούτε για το τι συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση, ούτε για το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του λαού με το ψευδεπίγραφο «successstory».

Δε θα μείνουμε απαθείς όταν χρησιμοποιείται ο χώρος της δουλειάς μας ως επικοινωνιακό αντίβαρο σε μειώσεις μισθών, κόψιμο συντάξεων, απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων και περαιτέρω βίαιης φτωχοποίησης του λαού.

Οφείλουμε να εκφράσουμε δημόσιο αντίλογο στο έργο που επιτελεί μεγάλη μερίδα των εφημερίδων και των ΜΜΕ, με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης με την αναπαραγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων όσον αφορά τον αριθμό των νέων θέσεων, τη μη αναφορά σε πρότερες απολύσεις και τη μη διασταύρωση των μεταδιδόμενων πληροφοριών με τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συλλογικά τους όργανα ή τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οφείλουμε να αντισταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην φτωχοποίηση μας όπως την έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί. 

Ετικέτες