Παρά τις απαγορεύσεις η μνήμη του Δεκέμβρη είναι ζωντανή.

Για ακόμη μια φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η Αθήνα θύμιζε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη. Την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι μόνοι που μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ήταν οι δολοφόνοι του. Είναι σαφής πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο δόγμα "τάξης και ασφάλειας" που να μην αφήνει κανένα περιθώριο συλλογικής αμφισβήτησης και πολιτικής κινητοποίησης. Όλα αυτά τα σχέδια όμως καταρρέουν στην πράξη όσο η πολιτική συνέχεια του Δεκέμβρη εκφράζεται στους δρόμους.

(φωτο: Μάριος Λώλος)

Η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη για ακόμη μια φορά αυτογελοιποιήθηκε. Χωρίς να τηρεί κανένα υγειονομικό μέτρο προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων στη δίκη της ΧΑ, συνδικαλιστών, εργαζόμενων σε νοσοκομεία, φοιτητών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, δημοσιογράφων, μελών πολιτικών οργανώσεων, ακόμη και απλών περαστικών. Αν αυτό λέγεται υγειονομική πρόληψη και όχι κρατική αυθαιρεσία τότε κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Και για την υγεία και για τη δημοκρατία.

(φωτο: Μάριος Λώλος)

Παρόλα αυτά η μνήμη του Αλέξη και της εξέγερσης του Δεκέμβρη έμεινε ζωντανή. Η τερατώδης απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων για ακόμη μια φορά έμεινε ένα κενό γράμμα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα είτε προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια για να αφήσουν ένα λουλούδι, είτε προχώρησαν σε τοπικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές της Αθήνας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικές ήταν οι κινητοποιήσεις σε Κυψέλη, Αγία Παρασκευή, Ζωγράφου και σε άλλες περιοχές τις Αθήνας που ο κόσμος των περιοχών δεν έμεινε απλώς σπίτι του. Αντίστοιχες εικόνες υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Καμία κυβέρνηση δεν επιβίωσε μόνο καταστέλλοντας. Έχοντας αποτύχει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και βλέποντας μπροστά του μια πρωτοφανή ύφεση ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καταστείλει κάθε φωνή αντίδρασης από τώρα που ειναι νωρίς. Όμως όποιος υπολογίζει για την κοινωνία χωρίς την κοινωνία, προφανώς δεν έμαθε τίποτα από το Δεκέμβρη. Και γι' αυτό είναι καταδικασμένος στην αποτυχία. Αρκεί να κρατηθεί ζωντανή η σπίθα των αγώνων και των αντιστάσεων.

Παρακάτω φωτογραφίες από κάποιες τοπικές σημερινές κινητοποιήσεις (Αγία Παρασκευή, Κυψέλη, Ζωγράφου, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη). Πολλές αλιεύθηκαν από την καμπάνια Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη.