Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου για την αστυνομοκρατία στα σχολεία.

Τα γεγονότα

Στις 5/2/2014 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εκδίδει διαταγή στην οποία, μεταξύ άλλων ζητείται από τα αστυνομικά τμήματα «η μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των σχολείων της περιοχής, με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία τους, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους Διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα».

Σε εφαρμογή της διαταγής αυτής, αστυνομικά κλιμάκια επισκέφθηκαν δύο σχολεία (ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο) στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και ζήτησαν να τους δοθούν στοιχεία που αφορούσαν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Ακολούθησαν αντιδράσεις από συλλόγους εκπαιδευτικών οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία (μιας και εμπεδώνεται ένα αίσθημα επιτήρησης και φόβου) καθώς και με το φακέλωμα συναδέλφων τους. Επίσης εξέφρασαν την απορία τους για το ποια θέματα που αφορούν την εκπαίδευση μπορούν να αφορούν και την αστυνομία. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής απάντησε ότι οι παρεμβάσεις στα σχολεία γίνονται για την προστασία της Νεολαίας από κινδύνους όπως τα ναρκωτικά και τα τροχαία (?)..

Και οι «συμπτώσεις»

Παράλληλα με τα παραπάνω γεγονότα και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής αστυνομίας ότι οι επισκέψεις στα σχολεία είναι για το «καλό των παιδιών», 8 μαθητές από το 2ο Λύκειο Κερατσινίου καλούνται στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για να καταθέσουν για τις καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα από υποδείξεις της διευθύντριας. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης εκφοβίζονται από τους αστυνομικούς ότι δεν θα δώσουν πανελλήνιες επειδή δεν θα έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Επιπλέον μέσα στον Απρίλη δικάζονται μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου και το ΕΠΑΛ του Λουτρακίου για συμμετοχή στις καταλήψεις του 2011 και 2012. Και όλα αυτά έρχονται σαν επιστέγασμα στην απόλυση της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και των διώξεων ενάντια σε καθηγητές που εκφράζουν αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό λόγο μέσα στη σχολική τάξη!

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μαθητές-καθηγητές είναι προφανής:

Όποιος αντιστέκεται στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων θα έρχεται αντιμέτωπος με την Αστυνομία. Όποιος κάνει κατάληψη επειδή αντί για βιβλία έχει φωτοτυπίες, αντί για τμήματα των 20 ατόμων κάνει μάθημα σε τμήματα των 30 λόγω της έλλειψης καθηγητών, αντί για σύγχρονα κτίρια το σχολείο του στεγάζεται σε εγκαταστάσεις πολλών δεκαετιών, αντί για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές του αντιμετωπίζει ένα εντατικοποιημένο εξεταστικό κέντρο, θα διώκεται ποινικά! Όποιος απεργεί και αγωνίζεται για να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να διατηρηθεί ο μισθός του σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, για να μην γίνονται εκπτώσεις στην Εκπαίδευση στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, για να μη διεισδύσουν ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία στο σχολείο θα αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας!

Για εμάς..

Η Αστυνομία και το Σχολείο είναι δυο θεσμοί αταίριαστοι! Ο μεν προάγει την πειθάρχηση, τον εκφοβισμό, την ποινή. Ο δε πρέπει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την ελεύθερη βούληση, το διάλογο. Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν χρειάζεται την Αστυνομία για να επιλύσει τα προβλήματά της. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη της πολιτείας. Χρειάζεται να σταματήσει να συκοφαντείται από την κυβέρνηση, ότι δήθεν οι μαθητές βανδαλίζουν τα σχολεία, ότι δήθεν οι καθηγητές είναι τεμπέληδες και αργόσχολοι. Χρειάζεται δράσεις που θα σταματήσουν την προέλαση του φασισμού-ρατσισμού και των εκφραστών του. Χρειάζεται τέλος τη στήριξη της κοινωνίας γιατί στα σχολεία του σήμερα «γεννιούνται» οι πολίτες του αύριο!  Γι’ αυτό, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς συλλόγους, τα όργανα των μαθητών, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, την ΟΛΜΕ και από κοινού να χτίσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, που όχι μόνο φέρνουν την αστυνομοκρατία μέσα στα σχολεία, αλλά επιδιώκουν συνολικά την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, καθηγητές έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε και την κυβέρνηση και την πολιτική της!

Ετικέτες