Η «εποχή Τραμπ» εγκαινιάστηκε με μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων, βγαλμένα αυτούσια από τις χειρότερες σελίδες των προεκλογικών του λόγων και τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Η έναρξη του σύγχρονου μακαρθισμού και νεοφασισμού με υποψήφια θύματα τους μετανάστες και τους «μη-λευκούς» Αμερικανούς έγινε με το προεδρικό διάταγμα ανέγερσης του νέου, μεγάλου αμερικανικού Τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Για την ακρίβεια, το Τείχος θα αποτελεί απόπειρα ενοποίησης, σύνδεσης και «εκσυγχρονισμού» προϋπαρχόντων μικρότερων φρακτών και τεχνητών εμποδίων, που βρίσκονται διάσπαρτα στις συνοριακές Πολιτείες των ΗΠΑ και πολλά είχαν κατασκευαστεί και επί προεδρίας του δήθεν «φιλελεύθερου» και «ανεκτικού» Μπάρακ Ομπάμα.

Η συνέχεια δόθηκε με το προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου σε μουσουλμάνους, που είτε διαβιούν ήδη στις ΗΠΑ είτε προετοιμάζονταν για την αναμέτρηση με την εκεί γραφειοκρατία, προκειμένου να τους παρασχεθούν πράσινες κάρτες παραμονής και το προστατευτικό καθεστώς με την ιδιότητα του πρόσφυγα. Ιρακινοί, Αιγύπτιοι και Σύροι παρεμποδίστηκαν στην επιβίβαση ή την αποβίβαση τους σε αεροδρόμια του Καΐρου και της Νέας Υόρκης - ακόμη και πολίτες που εργάζονται για διάφορες υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μουσουλμάνοι από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν μπει στο στόχαστρο του Τραμπ, σε πρώτη φάση και για τέσσερις μήνες, έως ότου εξεταστεί η παράταση η η μονιμοποίηση της απαγόρευσης. Οι χώρες προέλευσης είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη - στην τελευταία εξαιτίας του άγριου και «αόρατου» για τη Δύση, εμφυλίου πολέμου, του αποκλεισμού όλων των οδών εμπορίου και των αλλεπάλληλων από αέρος βομβαρδισμων της Σαουδικής Αραβίας, έχει ξεσπάσει ένας φρικαλέος και εκτεταμένος λιμός, με εκατοντάδες θύματα, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ υπέγραψε ένα ακόμη προεδρικό διάταγμα - ωδή στο πολιτικο-στρατιωτικό, βιομηχανικό σύμπλεγμα και κατεστημένο της Ουάσιγκτον - διατάσσει την παραγγελία νέων αεροσκαφών, νέων τεθωρακισμένων οχημάτων και νέων οπλικών συστημάτων, προκειμένου όπως λέει «να αποκτήσουν νέα εργαλεία μάχης, αποτροπής και άμυνας οι άνδρες και οι γυναίκες μας στον στρατό μας (σ.σ. για τον Τραμπ, οι γυναίκες, τελικά, αξίζουν εφόσον είναι είτε ‘’τρόπαια’’ είτε τροφή για τα κανόνια του...)». Ο πολεμικός, ρατσιστικός, ξενοφοβικός καπιταλισμός του νέου POTUS ξεδιπλώνεται σε όλο του το Αποκαλυψιακό μεγαλείο και η Δύση καταδύεται ξανά μέσα σε βαριά και μαύρα σύννεφα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντιπροσφυγικού μένους και πολεμικών τυμπάνων.

*Φωτό από τις σημερινές κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο JFK ενάντια στις πρώτες απελάσεις Ιρακινών προσφύγων

upd-29/1 

Διάταγμα Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων: Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, προαναγγέλλει νέες κυρώσεις, ακόμη και για αμερικανούς πολίτες.

Και ενώ η ομοσπονδιακή δικαστής, Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, με έδρα στο Μπρούκλιν, ανέστειλε προς το παρόν με κατεπείγουσα εντολή της, τη δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ή να απαγορεύουν την είσοδο σε ανθρώπους που έχουν φτάσει ή ταξιδεύουν προς αμερικανικά αεροδρόμια με πράσινες κάρτες και έγκυρες βίζες, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτύπησε διά χειλιών του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.

Μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) στην εκπομπή του CNBC, Meet The Press, ο εξ απορρήτων του προέδρου Τραμπ τόνισε ότι «το προεδρικό διάταγμα όχι μόνο δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα εμπλουτιστεί καθοδόν, επειδή αποτελεί απαραίτητο, νομικό εργαλείο για την καταπολέμηση των απειλών τρομοκρατίας, σε αμερικανικό έδαφος». Ο Πρίμπους τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του Λευκού Οίκου εξετάζει αφενός την επέκταση της απαγόρευσης εισόδου σε ταξιδιώτες, επισκέπτες και κατόχους πράσινης κάρτας ή βίζας «και από άλλες μουσουλμανικές χώρες», χωρίς να κατονομάσει ποιες θα είναι αυτές, και αφετέρου ότι «τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα οι ΗΠΑ μπορεί να επεκταθούν και σε αμερικανούς πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, των οποίων η πυκνότητα ταξιδιών από και προς τις χώρες, που θα μπουν στο καθεστώς απαγόρευσης και κυρώσεων, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την κοινή λογική και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας». Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου τι σημαίνει αυτή η αποστροφή του, ο Πρίμπους πέταξε το μπαλάκι στην προεδρία Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας είχε καταρτιστεί κατάλογος χωρών (καταρχάς οι επτά του προεδρικού διατάγματος), για τις οποίες υπήρχαν υπόνοιες ή ενδείξεις «ενεργών πυρήνων τρομοκρατικής κατήχησης και στρατολόγησης».

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε αν το διάταγμα Τραμπ δεν συμπεριλαμβάνει χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, επειδή οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του μεγιστάνα προέδρου έχουν ενεργά συμφέροντα στο Ριάντ, ο Πρίμπους αρχικά ψέλλισε κάτι ακατάληπτο, έως ότου παραπέμψει στην αρχική του απάντηση ότι «ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα απαγορευτεί μελλοντικά η είσοδος μουσουλμάνων θα επανεξεταστεί και θα εμπλουτιστεί εν καιρώ».  

 

Διάταγμα Τραμπ κατά των μουσουλμάνων: Χάος στα αεροδρόμια, διαδηλώσεις εναντίον του POTUS και ορισμένες ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την απαγόρευση

Γιάννης Νικολόπουλος 

Η Σάρα Αμέρ είναι μια Ιρακινή που ζει τα τελευταία χρόνια στην Νέα Υόρκη, διαθέτοντας πράσινη κάρτα παραμονής στις ΗΠΑ. Ταξίδεψε στη χώρα της, προκειμένου να επισκεφθεί ορισμένους φίλους, αφήνοντας πίσω της στο Μεγάλο Μήλο, τη μικρή της κόρη. Η υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την Αμέρ στην κυριολεξία με τη βαλίτσα στο χέρι και στην πύλη αναχωρήσεων, την οποία ποτέ δεν πέρασε. «Πώς μπορούν να αλλάζουν τους κανόνες μέσα σε μια νύχτα; Παίζουν χωρίς ντροπή με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας!», λέει σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Προστατεύοντας το 'Eθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στο έδαφος των ΗΠΑ» και αφορά τους πολίτες, προσωρινούς επισκέπτες, μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν είτε αιτηθεί είτε εκδώσει πράσινη κάρτα παραμονής ή έχουν πετύχει την προκαταρκτική έγκριση αιτήματος μετεγκατάστασης, ταξιδιού και ασύλου στις ΗΠΑ. Για μουσουλμάνους επτά κρατών (Συρία, Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία και Λιβύη), η απαγόρευση Τραμπ ισχύει για τρεις μήνες - ειδικά για όσους προέρχονται από τη Συρία και έχουν πετύχει τη μετεγκατάσταση τους ως πρόσφυγες, η απαγόρευση εισόδου επεκτείνεται στους τέσσερις μήνες. Η απαγόρευση αυτή των τεσσάρων μηνών καλύπτει και οποιονδήποτε άλλο πρόσφυγα από οποιαδήποτε άλλη χώρα προέλευσης.

Στα αεροδρόμια του Καΐρου, της Φρανκφούρτης, του Ντουμπάι, της Ντόχα του Κατάρ, του Αμστερνταμ, της Νέας Υόρκης και του Μόντρεαλ, έχουν εγκλωβιστεί μουσουλμάνοι που είτε ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα είτε ετοιμάζονταν να αποβιβαστούν, με τη σύγχυση, το χάος και την άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, που προσπαθούν να επιβάλουν την εφαρμογή του διατάγματος, να αποτελούν τον κανόνα μέσα στα αεροδρόμια. Εξω από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ακαριαία, ζητώντας την άμεση απόσυρση του διατάγματος και την απελευθέρωση όσων μουσουλμάνων επιβατών κρατούνταν στο αεροδρόμιο.

Σύγχυση και χάος επικρατεί και στις δημόσιες τοποθετήσεις των αεροπορικών εταιριεών. Για παράδειγμα, η γερμανική Λουφτχάνσα, υποστήριξε ότι είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις νέες, αμερικανικές απαιτήσεις για την μετανάστευση, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι περιμένει οδηγίες και έως τότε, επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για το αν θα επιτρέψει την επιβίβαση και αποβίβαση «γενικά» σε μουσουλμάνους επιβάτες, στις πτήσεις της προς τις ΗΠΑ και ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.

Από την πλευρά της, η Κατάρ Έργουεϊς υποστηρίζει ότι θα επιτρέπει την επιβίβαση και το ταξίδι σε κατόχους πράσινης κάρτας ή σε όσους διαθέτουν βίζα - απορρίπτοντας έτσι και παραβιάζοντας τη ρητή συμπερίληψη και αυτών των ανθρώπων στο διάταγμα Τραμπ. Η ολλανδική KLM θεωρεί ότι δεν είναι 100% ξεκάθαρο σε ποιους μουσουλμάνους επιτρέπεται και σε ποιους όχι, το ταξίδι και η είσοδος στις ΗΠΑ - η εταιρεία δεν επέτρεψε το ταξίδι σε επτά μουσουλμάνους, σύμφωνα με πληροφορίες, με καταγωγή από το Ιράν και τη Συρία, επειδή όπως υποστήριξε «και να ταξίδευαν, δεν θα μπορούσαν να αποβιβαστούν - οι ΗΠΑ τους έχουν απορρίψει(!)».

Στο Κάιρο, αιγύπτιοι αστυνομικοί σταμάτησαν την επιβίβαση πέντε Ιρακινών και ενός Υεμένιου, που είχαν προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο ιρανοαμερικανός καθηγητής στο ΜΙΤ, Χαζχίρ Ραμαντάντ, έχει δημιουργήσει από την πρώτη στιγμή μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται εθελοντικά όλοι οι Ιρανοί που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Βασική συνισταμένη των καταγραφών από τους Ιρανούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Ραμαντάντ παραμένει το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες και το προσωπικό ασφαλείας κάθε αεροδρομίου «περιμένουν περισσότερες διευκρινίσεις» και έως ότου τις πάρουν «απαγορεύεται το ταξίδι στις ΗΠΑ, σε όλους τους μουσουλμάνους».

Την ίδια στιγμή, ο Αλί Αμπντί, ένας 30χρονος διδακτορικός φοιτητής στο Γέηλ ιρανικής καταγωγής που διαθέτει πράσινη κάρτα και έχει καταθέσει αίτημα ασύλου στις ΗΠΑ από το 2011, βρίσκεται σε κατάσταση τράνσιτ στο Ντουμπάι, καθώς ταξιδεύει στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας στο Πακιστάν. «Αν οι ΗΠΑ μου αρνηθούν την επιστροφή στο πανεπιστήμιο, τότε θα βρεθώ στον αέρα, ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, χωρίς σπίτι. Στο Ιράν δεν μπορώ να επιστρέψω λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων και του ακτιβισμού μου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νεολαίας του Ιράν, από το οποίο διέφυγα καταδιωκόμενος, πριν από 8 χρόνια. Δεν ξέρω τι θα κάνω», τονίζει σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο Αμπεντ Αγιούμπ, δικηγόρος και διευθυντής της οργάνωσης «Ενάντια στις Διακρίσεις για τους Αμερικανούς αραβικής καταγωγής» υποστηρίζει ότι η οργάνωση έχει κατακλυστεί από τηλεφωνήματα πολιτών όχι μόνο από τις χώρες που αναφέρει ρητά το διάταγμα Τραμπ, αλλά σχεδόν όλες τις μουσουλμανικές χώρες καταγωγής αμερικανών πολιτών ή κατόχων πράσινης κάρτας,οι οποίοι βρίσκονται πρόσκαιρα εκτός ΗΠΑ - οι περισσότερες κλήσεις βοήθειας, στήριξης ή πληροφοριών προέρχονται από το Μαρόκο, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. «Για εμάς, είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επεκτείνει τη λίστα του ανά πάσα στιγμή», λέει σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό αργά τη νύχτα, στο Καΐρο έχει εγκλωβιστεί η πενταμελής οικογένεια του ιρακινού διευθυντή πωλήσεων, Φουάντ Σαρέφ, ο οποίος είχε ενταχθεί σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα εγκατάστασης Ιρακινών, με βασική προϋπόθεση ότι αυτοί είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις μετά την εισβολή του 2003. Ο Σαρέφ είχε διατελέσει διαδοχικά, μεταφραστής, διαμεσολαβητής και υπεργολάβος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, πολλών αμερικανικών μίντια και ορισμένων φαρμακευτικών και τραπεζικών εταιρειών στη Βαγδάτη.Θα ταξίδευε με προορισμό το Νάσβιλ των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, έχοντας πουλήσει πρώτα όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους στο Ιράκ και έχοντας ξοδέψει πάνω από 5.000 δολάρια σε εισιτήρια και γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις για το ταξίδι.

«Εργαζόμενος για τους Αμερικανούς ήξερα ότι εξέθεσα τον εαυτό μου και την οικογένεια μου σε μεγάλους κινδύνους. Όσοι συνεργαστήκαμε με αμερικανικές εταιρείες, μπορούσαμε να πέσουμε θύματα απαγωγής ή να μας σκοτώσουν στη μέση του δρόμου. Ήξερα τα ρίσκα που πήρα, ήξερα και το μεγάλο ρίσκο που πήρα να ταξιδέψω με την οικογένεια μου στις ΗΠΑ, αλλά οι σπουδές μου και τα τρία πτυχία μου, πίστευα ότι θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον σε αμερικανικό έδαφος. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστρεψε τη ζωή μου, μέσα σε δευτερόλεπτα. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό σε ανθρώπους που ρίσκαραν τη ζωή τους για να βοηθήσουν την Αμερική;», είπε σε δηλώσεις του από τη ζώνη τράνσιτ, ο Σαρέφ.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποχρέωσαν τον Σαρέφ και την οικογένεια του, αφενός να διανυκτερεύσουν μέσα στον σταθμό του αεροδρομίου και αφετέρου να επιστρέψουν πάλι στο Ιράκ με την πρώτη πτήση προς την Ιρμπίλ.

(*με πληροφορίες και ειδήσεις από αμερικανικά ΜΜΕ, όπως New York Times, Washington Post, Boston Globe, the Nation κ.α. που είχαν συνεχή, μεσονύχτια (ώρα Ελλάδας) ροή και κάλυψη των συνεπειών του διατάγματος Τραμπ στις ιστοσελίδες τους).

Ετικέτες