Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα-1-Ιουλίου-2013, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου του Εργοστάσιου Αλλατίνη στην Γ’ ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τις βουλευτίνες Δ. Χαραλαμπίδου και Γ. Γαϊτάνη, από το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ Λ. Κιοσέογλου, από το μέλος της Γραμματείας Α. Ταρπάγκο, και από τα μέλη της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής Μ. Γκίγκα και Δ. Δημητριάδη.

Το θέμα που συζητήθηκε είναι η πρόθεση της εργοδοσίας της Nutriart, που περιλαμβάνει τα Εργοστάσια Κατσέλη στην Αθήνα και Αλλατίνη στην Θεσσαλονίκη, να προχωρήσει σε πτώχευση και εκκαθάριση αυτού του ομίλου της βιομηχανίας τροφίμων, στέλνοντας στην ανεργία 480 εργατοϋπάλληλους και οδηγώντας τα πάγια κεφάλαια των δύο επιχειρήσεων σε αχρηστία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εξέθεσε αναλυτικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αλλατίνη, και ζήτησε την συμπαράσταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την προστασία των θέσεων απασχόλησης και την συνέχιση της λειτουργίας της ιστορικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναφέρθηκε η ανάγκη της εξωστρεφούς συνδικαλιστικής δράσης, του ανοίγματος του ζητήματος στο επίπεδο της κοινωνίας, της σύνδεσης των όποιων κινητοποιήσεων με αυτές άλλων επιχειρήσεων και κλάδων (π.χ. κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ 3) κλπ.

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη πολιτικοποίησης αυτής της δραματικής κοινωνικής κατάστασης με την απαίτηση απομάκρυνσης της δικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης της καταστροφής και του ολοκαυτώματος, την θέση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης υπό δημόσιο έλεγχο, την χρηματοδότησή της από ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα, την λειτουργία κάτω από δραστικό εργατικό έλεγχο και τον προσανατολισμό της παραγωγής της στην ικανοποίηση των ζωτικών λαϊκών αναγκών.

Τελικά συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του συνόλου των εργαζομένων της Αλλατίνη την Παρασκευή-5-Ιουλίου-2013 στις 11.00 π.μ., στην οποία και θα απευθυνθεί η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Δευτέρα-1-Ιουλίου-2013

Η Γραμματεία Εργατικής Πολιτικής

του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης 

Ετικέτες