Δυναμική απάντηση στην απόλυση του συναδέλφου Βασίλη Δήμου, επειδή τόλμησε να πιεί νερό εν ώρα εργασίας, σήμερα το απόγευμα στο Ελ. Βενιζέλος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα του αεροδρομίου και αλληλέγγυους από άλλα σωματεία και κόμματα της Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4/9, με αίτημα την επαναπρόσληψη του Βασίλη Δήμου. Ο τελευταίοςεργαζότανστην Olympic Handling και συγκεκριμένα στον τομέα φόρτωσης των αεροσκαφών. Το «λάθος» του ήταν να ζητήσει μια γουλιά νερό από το πλήρωμα-σε ώρα δουλειάς- κίνηση που κρίθηκε ως «ανάρμοστη συμπεριφορά» από το μάνατζερ της εταιρίας κ. Ευστρατιάδη, ο οποίος και απαίτησε την απόλυσή του.

Μοιράζοντας την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΣΕΕ-ΔΑΑ) και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι και οι συμπαραστάτες τους κατήγγειλαν την εργοδοτική τρομοκρατία και υπενθύμισαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή του αεροδρομίου σε «γκέτο αντεργατικών επιλογών».

Μιλώντας στο Rp o κ. Δήμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «η απόλυσή μου ήταν πέρα για πέρα άδικη και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου και όλους όσους βρέθηκαν στην κινητοποίηση, η οποία ήταν αρκετά δυναμική. Η εργοδοσία, εδώ και 18 μέρες αποφεύγει να με συναντήσει, κατηγορώντας με για αντιεπαγγελματική στάση. Υπάρχει υπόσχεση ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθούμε επιτέλους. Νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Παρόντα στη συγκέντρωση αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές της ΕΕΚΕ υπ. Εργασίας Μαρία Μπόλαρη, Χρήστο Καραγιαννίδη και Κώστα Μπάρκα, συνδικαλιστές από άλλους χώρους και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης κυβέρνησης και αφεντικών, η συλλογική δράση, η υπεράσπιση των συναδέλφων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, είναι το μόνο όπλο μας. Να επαναπροσληφθεί τώρα ο Βασίλης Δήμου! 

BINTEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=FYaCzGh-S3U

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                               Αθήνα 05/09/13

Όχι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην άδικη απόλυση του Βασίλη Δήμου, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Αερολιμένα Αθηνών, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4/9, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές της Ε.Ε.Κ.Ε. του υπουργείου Εργασίας Κώστα Μπάρκα, Μαρία Μπόλαρη και Χρήστο Καραγιαννίδη.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων των εταιρειών του αεροδρομίου, μετά το νέο κρούσμα ανάλγητης συμπεριφοράς της Olympic Handling. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Δήμου προκάλεσε την «οργή» του διευθυντικού στελέχους της εταιρείας, κ. Γεώργιου Ευστρατιάδη, επειδή τόλμησε να ζητήσει νερό από το πλήρωμα αεροσκάφους την ώρα που φόρτωνε τις βαλίτσες σε αυτό, πράξη που βαφτίστηκε «ανάρμοστη συμπεριφορά» και ήταν η αφορμή για να οδηγηθεί στην ανεργία (κατάσταση στην οποία βρίσκεται και η υπόλοιπη οικογένειά του).

Οι συγκεντρωμένοι και οι συμπαραστάτες τους, εκπρόσωποι σωματείων, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαίτησαν την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, σπάζοντας παράλληλα το κλίμα του φόβου που προσπαθούν να επιβάλλουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. 

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες του Αερολιμένα Αθηνών, απροθρασυμένες από τις απανωτές αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, αρέσκονται σε απολύσεις συνδικαλιστών και στη μετατροπή του αεροδρομίου σε τόπο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Ειδικότερα,  η Olympic Handling,  αγνοεί επιδεικτικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζόμενων, παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αυτό άλλωστε είναι το σχέδιο του κ. Σαμαρά, των εγχώριων επιχειρηματιών που τον στηρίζουν και των διεθνών συμμάχων τους. Κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία, υποταγμένοι και «υπάκουοι» εργαζόμενοι, ώστε να αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών. Και όσοι-ες «περισσεύουν» θα στέλνονται στις ατελείωτες ουρές του ΟΑΕΔ, όπως ο Βασίλης Δήμου και όσοι άλλοι θυσιαστούν στο όνομα των μεγαλεπήβολων σχεδίων για την εξαγορά του 100% της Olympic Air από τη Aegean Airlines.

Η σθεναρή απάντηση του απολυμένου εργαζόμενου και των συναδέλφων του όμως, αποδεικνύει ότι απέναντι στην επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοτών, το μοναδικό μας όπλο είναι η συλλογική αντίσταση, η ενίσχυση των σωματείων στους δύσκολους χώρους του ιδιωτικού τομέα και της ταξικής αλληλεγγύης. Μόνο με τέτοιες διεργασίες και αποφασιστικούς εργατικούς-κοινωνικούς αγώνες, που θα εκφραστούν πολιτικά από μια κυβέρνησης της Αριστεράς, θα ξηλωθεί το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων που οικοδομεί σήμερα η δικομματική κυβέρνηση.

Από τη μεριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-που ήδη έχουν φέρει το ζήτημα στη Βουλή και σημείωσαν ότι θα το επαναφέρουν αν χρειαστεί-δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στις δύσκολες μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Αερολιμένα Αθηνών. Τόνισαν ότι θα σταθούν στο πλευρό του συνδικάτου σε κάθε ενέργεια για την επαναπρόσληψη του Βασίλη Δήμου και υπενθύμισαν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ: ακύρωση όλου του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία, αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, κατάργηση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. 

Ετικέτες