Η σύλληψη των πέντε εθελοντών που διέσωζαν πρόσφυγες στην Λέσβο όπως και των τριων στην κατάληψη που πρoσέφερε φαγητό σε πρόσφυγες στη Χίο, έρχεται σε μια περίοδο πλούσια σε περιστατικά αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, όπως η υπόθεση της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ελλάδα, η αστυνομοκρατία και η απαγόρευση διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Μέθοδοι ακροδεξιάς έμπνευσης που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η σύλληψη ανθρώπων που είχαν την πρόθεση να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους σε άλλες χώρες (βλ. Λαμπεντούζα – Ιταλία), εμφανίζονται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, μέσα από την αγαστή συνεργασία ΕΛΑΣ και Frontex (όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις ΕΛΑΣ και Λιμενικού).

Έτσι, με πλήρη ευθύνη μιας κυβέρνησης που έχει το θράσος να κάνει ακόμα αναφορά στην λέξη «αριστερά» -ο Τσίπρας δεν ήταν άλλωστε εκείνος που ζήτησε την παρουσία των δυνάμων της Frontex στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;- η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει σε μια «νέα περίοδο» που χαρακτηρίζει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μια περίοδο έντονου αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού.

Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», όπως αυτή υλοποιείται και στη χώρα μας από την συνεννόηση ιταλικών – ελληνικών αρχών στην περίπτωση των πέντε φοιτητών ή από την ενίσχυση των περιπόλων των συνόρων από δυνάμεις της Frontex, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, κομμάτια του οποίου είναι η ένταση του αυταρχισμού εντός των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και η άνοδος των ακροδεξιών οργανώσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.  Στοιχεία απαραίτητα προκειμένου οι «από πάνω» να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά  την αγανάκτιση των «από κάτω» που προκύπτει από την εφαρμογή προγραμμάτων σκληρής λιτότητας.

Η καταστολή και η επιβολή του φόβου μέσω της τρομοκράτησης (με νομικούς ή άλλους δρόμους), η εφαρμογή του συνθήματος «πρώτα έρχονται για τους άλλους και μετά για σένα» (πρώτα έρχονται για τους μετανάστες και μετά για τους αλληλέγγυους, πρώτα για τους "τζιχαντιστές" και μετά για όλους τους διαδηλωτές) που επιτυγχάνεται μέσα από την αιματοβαμμένη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, είναι μείζον χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε.

Για αυτό και η σύλληψη των πέντε εθελοντών, είναι και πρέπει να  αντιμετωπιστεί ως ένα κρίσιμο ζήτημα, ακόμη και μετά την εξέλιξη της απελευθέρωσης τους, με  5 και 10 χιλιάδες ευρώ εγγύηση.

Σε αυτό και σε παρόμοια περιστατικά, η άμεση συμπαράσταση και κινητοποίηση, οι ανακοινώσεις, το να γίνονται «σημαία» από το σύνολο της Αριστεράς και όλους τους αγωνιστές/αγωνίστριες αιτήματα όπως η άμεση παύση της δίωξης και η αποπομπή της Frontex από τα σύνορα, είναι αναγκαία συνθήκη για να σπάσει το κλίμα της τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβληθεί μέσω της ποινικοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Γιατί μπορεί κάποιοι να αναζητούν την φαντασιακή χαμένη «Ευρώπη του διαφωτισμού» όσο θέλουν, όμως η πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση του «αυταρχισμού» είναι εδώ και μας χτυπάει την πόρτα.

Και καθήκον μας είναι να της την κλείσουμε στα μούτρα.

Ετικέτες