Παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και πλήθους ερευνητικών φορέων και επιστημόνων της χώρας, την Πέμπτη 27/11 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έχοντας αναφερθεί ήδη σε αυτό, επισημαίνουμε ξανά πως ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τη συνέχεια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης, με βασικούς στόχους να διαλυθούν οι υπάρχοντες δημόσιοι ερευνητικοί φορείς, να ιδιωτικοποιηθούν και να ανοίξουν νέα πεδία κέρδους για τον οποιονδήποτε καπιταλιστή με την πρόφαση της ευελιξίας-ανάπτυξης-τεχνολογικής εξέλιξης.

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης βέβαια δεν σταματούν στην έρευνα, καθώς παράλληλα η συγκυβέρνηση ακυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος, για το οποίο μια ολόκληρη γενιά έδωσε σκληρές μάχες. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 24/11 από τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, εξισώνονται τα πτυχία των κάθε λογής ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Με τη ρύθμιση αυτή διευρύνεται η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας αφενός των τίτλων σπουδών της τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, που απονέμουν τα πανεπιστήμια, με τα κολέγια και αφετέρου των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, που απονέμονται από κολλέγια, «εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης». Αρκεί λοιπόν ένα βάφτισμα του οποιουδήποτε κολλεγίου από κάποιον «διεθνή οργανισμό», για να θεωρηθούν οι τίτλοι σπουδών, που πουλάνε τα κολλέγια στην αγορά, ισάξιοι με αυτούς των δημόσιων ΑΕΙ. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να επιβάλει την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των παραμάγαζων –κολλεγίων.

Η κοσμητεία της φιλοσοφικής του ΑΠΘ έχει πάρει θέση με ψήφισμα κατά της εξίσωσης, και αυτό παραμένει ένα σοβαρό καθήκον και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, και μαζί με τους καθηγητές, να τους κάνουμε να τα πάρουν όλα πίσω.

* Η Εύα Παπατζανή είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ