Παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και πλήθους ερευνητικών φορέων και επιστημόνων της χώρας, την Πέμπτη 27/11 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έχο­ντας ανα­φερ­θεί ήδη σε αυτό, επι­ση­μαί­νου­με ξανά πως ο συ­γκε­κρι­μέ­νος νόμος απο­τε­λεί τη συ­νέ­χεια των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών της συ­γκυ­βέρ­νη­σης, με βα­σι­κούς στό­χους να δια­λυ­θούν οι υπάρ­χο­ντες δη­μό­σιοι ερευ­νη­τι­κοί φο­ρείς, να ιδιω­τι­κο­ποι­η­θούν και να ανοί­ξουν νέα πεδία κέρ­δους για τον οποιον­δή­πο­τε κα­πι­τα­λι­στή με την πρό­φα­ση της ευ­ε­λι­ξί­ας-ανά­πτυ­ξης-τε­χνο­λο­γι­κής εξέ­λι­ξης.

Οι προ­σπά­θειες ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης βέ­βαια δεν στα­μα­τούν στην έρευ­να, καθώς πα­ράλ­λη­λα η συ­γκυ­βέρ­νη­ση ακυ­ρώ­νει το άρθρο 16 του Συ­ντάγ­μα­τος, για το οποίο μια ολό­κλη­ρη γενιά έδωσε σκλη­ρές μάχες. Με τρο­πο­λο­γία που κα­τα­τέ­θη­κε στη Βουλή στις 24/11 από τον υπουρ­γό Παι­δεί­ας Α. Λο­βέρ­δο, εξι­σώ­νο­νται τα πτυ­χία των κάθε λογής ιδιω­τι­κών κολ­λε­γί­ων με αυτά των δη­μό­σιων πα­νε­πι­στη­μί­ων.

Με τη ρύθ­μι­ση αυτή διευ­ρύ­νε­ται η αρ­μο­διό­τη­τα του ΣΑΕΠ (Συμ­βού­λιο Ανα­γνώ­ρι­σης Επαγ­γελ­μα­τι­κών Προ­σό­ντων), έτσι ώστε να συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει την ανα­γνώ­ρι­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής ισο­δυ­να­μί­ας αφε­νός των τί­τλων σπου­δών της τυ­πι­κής ανώ­τα­της εκ­παί­δευ­σης, που απο­νέ­μουν τα πα­νε­πι­στή­μια, με τα κο­λέ­για και αφε­τέ­ρου των με­τα­πτυ­χια­κών τί­τλων σπου­δών, που απο­νέ­μο­νται από κολ­λέ­για, «εφό­σον αυτά έχουν λάβει πι­στο­ποί­η­ση από διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς πι­στο­ποί­η­σης». Αρκεί λοι­πόν ένα βά­φτι­σμα του οποιου­δή­πο­τε κολ­λε­γί­ου από κά­ποιον «διε­θνή ορ­γα­νι­σμό», για να θε­ω­ρη­θούν οι τί­τλοι σπου­δών, που που­λά­νε τα κολ­λέ­για στην αγορά, ισά­ξιοι με αυ­τούς των δη­μό­σιων ΑΕΙ. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας επι­χει­ρεί να επι­βά­λει την ανα­γνώ­ρι­ση πτυ­χί­ων και επαγ­γελ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των ιδιω­τι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων μέσω των πα­ρα­μά­γα­ζων –κολ­λε­γί­ων.

Η κο­σμη­τεία της φι­λο­σο­φι­κής του ΑΠΘ έχει πάρει θέση με ψή­φι­σμα κατά της εξί­σω­σης, και αυτό πα­ρα­μέ­νει ένα σο­βα­ρό κα­θή­κον και για τα υπό­λοι­πα πα­νε­πι­στή­μια. Με συ­νε­λεύ­σεις και κι­νη­το­ποι­ή­σεις, και μαζί με τους κα­θη­γη­τές, να τους κά­νου­με να τα πά­ρουν όλα πίσω.

* Η Εύα Πα­πα­τζα­νή είναι με­τα­πτυ­χια­κή φοι­τή­τρια ΕΜΠ