Το κερί στα δημοσκοπικά και επικοινωνιακά φτερά της κυβέρνησης της ΝΔ έχει λιώσει προ πολλού και η πτώση του Μητσοτάκη θα έρθει σύντομα.

Όλο το διάστημα που κρατά σε αλλεπάλληλα κύματα η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ήταν φανερή η πρόθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης καταρχάς με όρους επικοινωνίας και βιτρίνας. Το τετράπτυχο τεστ – αποστάσεις – μάσκες – στοχευμένες απομονώσεις και ιάσεις ασθενών καταστρατηγήθηκε ευθύς εξαρχής και η Ελλάδα ήταν και παραμένει ουραγός στα μέτρα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέλαβε να πολεμήσει τον αόρατο εχθρό, γυμνό, άοπλο, υποχρηματοδοτούμενο και αποστελεχωμένο. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται έως σήμερα για τις περίφημες 4.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που θα γίνονταν από την αραχνιασμένη προκήρυξη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-προθύμων που έμεινε αναξιοποίητη στα συρτάρια της εξουσίας είτε από τους αριστερούς είτε από τους δεξιούς διαχειριστές της.

Χίλιες διακόσιες κλίνες εντατικής θεραπείας για περιστατικά covid-19 ουδέποτε υπήρξαν και η χώρα μπαινοβγαίνει σε ‘’σκληρό’’ λοκντάουν μόλις οι διασωληνωμένοι πλησιάσουν σε κατάσταση πανικού και από μήνα σε μήνα τους 500, ενώ κρεβάτια και εξοπλισμός προστίθενται εδώ και εκεί και ανάλογα με τις δωρεές που προέρχονται στάγδην από εφοπλιστικά ιδρύματα και ευεργέτες της κυβέρνησης της ΝΔ. Τα διάφορα και διαφορετικά υποσυστήματα καταγραφής της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα έγιναν έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων και αρπακτικής εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων φέρνοντας στη δημοσιογραφική επιφάνεια έστω και σε ετεροχρονισμένο καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας και το μπάχαλο ασυνεννοησίας και αλληλοϋπονόμευσης που επικρατεί στο παρασκήνιο της κυβερνητικής κουστωδίας, από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας έως το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Γραφείο Πρωθυπουργού.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο τουρισμός άνοιξε με πυροτεχνήματα covid-free  ηλιοβασιλεμάτων στη Σαντορίνη, έκλεισε με εκρηκτικές αυξήσεις κρουσμάτων και νεκρών στην επιστροφή από τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, φέτος προοιωνίζεται καταστροφικός και ρατσιστικά αποστειρωμένος με τις εκ νέου αθωωτικές για τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες σκέψεις με αντικείμενο ένα ‘’υγειονομικό διαβατήριο εμβολιασμών’’ που θα απαλλάξει ξανά τους παράγοντες του τουρισμού από τις υποχρεώσεις της τήρησης σοβαρών υγειονομικών πρωτοκόλλων από τα αεροδρόμια έως τα ξενοδοχεία και της διεξαγωγής τεστ προκειμένου να διαπιστώνονται οι ασθενείς και φορείς του ιού ανεξάρτητα από την ‘’επιτυχία’’ του εκάστοτε εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μητσοτάκης παραδεχόταν ανοιχτά και δημόσια πως ‘’δεν κατανοούσε απόλυτα τους λόγους’’ που οδηγούσαν τη χώρα σε δεύτερο λοκντάουν λίγες μόλις μέρες μετά τις ανακοινώσεις για τα υποτιθέμενα στοχευμένα και κατάλληλα περιοριστικά μέτρα που θα απέτρεπαν ‘’μια καταστροφική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας’’ και οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις συνεχίζονται από εκείνη τη μέρα, 7 του Νοέμβρη και μετά, κάθε εικοσιτετράωρο, κάθε ώρα για να μη γράψουμε και ανά πέντε λεπτά από τις βιομηχανίες και τα καταστήματα λιανικής πώλησης έως τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις ‘’διευκολύνσεις’’ take away και click away και anyway που εντέλει μόνο σύγχυση, οργή και σπασμένα νεύρα προκάλεσαν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωνε δημόσια πως ‘’δεν κατανοούσε απόλυτα’’ τα πως και τα γιατί των δραματικών πανδημικών εξελίξεων, δεν πολυνοιάστηκε ταυτόχρονα για να κάτσει και να μελετήσει την κατάσταση, αλλά προτίμησε κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων πρώτα τις ανέμελες ποδηλασίες στην Πάρνηθα μετά συζύγου και φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατόπιν τις φθηνές επικοινωνιακές δικαιολογίες για αυτό το ατόπημα του. Στο ενδιάμεσο είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο Λιάπη που ασθενούσε από covid-19, αλλά αυτό το γεγονός δεν στάθηκε ικανή συνθήκη ώστε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα προστασίας όταν ο Μητσοτάκης ταξίδεψε επίσης ανέμελος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών δεσμεύσεων της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι προβλέψεις για την οικονομία στο κλείσιμο του 2020 και στην έναρξη του πρώτου τριμήνου του 2021 είναι απλά αδυσώπητες και φρικτές, στο έλλειμμα, τα φορολογικά έσοδα, τη διόγκωση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, την αγοραστική κίνηση και πίστη, το εισόδημα ‘’των εξαρτημένων από τον μισθό τους’’ όπως ανακάλυψε λίαν προσφάτως ο μηδέποτε εργασθείς πραγματικά πρωθυπουργός, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να τυρβάζει περί πολλά και στην ουσία να κάνει το απολύτως τίποτα τουλάχιστον όταν αυτό δεν αφορά τους πολλούς και καλούς της φίλους στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και το κεφάλαιο.

Οι εσκεμμένες αποτυχίες του ευρωενωσιακού μοντέλου τόσο στις διατάξεις και την στοχοπροσήλωση του μεταπανδημικού Ταμείου Ανάπτυξης όσο και στις έρευνες και τις προμήθειες των εμβολίων δεν κινητοποιούν στο ελάχιστο το Μέγαρο Μαξίμου για να πάρει πρωτοβουλίες στοιχειώδους απεξάρτησης από τα δεσμά των Βρυξελλών και της Κομισιόν προκειμένου να επιτευχθεί το ύψιστο καθήκον μιας κυβέρνησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης : η σύντομη, με τις λιγότερες απώλειες και τις μικρότερες επιπτώσεις, αναστροφή της δυσμενούς καθημερινότητας στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάρθηκαν τα τελευταία και πιο αυστηρά μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση της πανδημίας που όλα στον πυρήνα τους εμπεριέχουν το μοναδικό δόγμα και την αποκλειστική πυξίδα χάραξης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ : τη γενική καταστολή με τα κλομπ της αστυνομίας, την εμπέδωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας και φόβου, τον πειθαναγκασμό με την επιβολή ανήκουστων και προκλητικών προστίμων επί δικαίων και αδίκων και τη στρατοκρατική επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας με σύστημα χρονικού ‘’ακορντεόν’’. Η υγειονομική κρίση δεν ανακόπτεται αποδεδειγμένα κατά αυτόν τον τρόπο και η γελοιότητα των κυβερνητικών στελεχών που βγαίνουν να υπερασπιστούν τα μέτρα δεν κρύβεται πλέον κάτω από το ραδιοτηλεοπτικό χαλί το οποίο έχουν στρώσει οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης στον Μωυσή από τα πανέρια και την εξωφρενική συνοδεία του.

Κάπως έτσι, η περιοδεία στην Ικαρία και το πολυπληθές γεύμα ‘’κορονο-εργασίας’’ στον Εύδηλο όπως αυτό απαθανατίστηκε από πολίτες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την τελευταία αλλά όχι έσχατη επικοινωνιακή πρόκληση του Μητσοτάκη προς το σύνολο του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός πέφτει θύμα της δικής του αλαζονείας και αμετροέπειας, των δικών του επικοινωνιακών ψιμυθίων και των δικών του ΄΄έργων βιτρίνας’’, σαν άλλος Ίκαρος που πίστεψε υπερφίαλα στις πτητικές του ικανότητες για να καταλήξει στο τέλος ηλιοκαμένος θανών στα νερά της θάλασσας.

Η Ικάρια πτώση του πρωθυπουργού μόλις έχει ξεκινήσει και θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα πάνω στη φρενίτιδα της λαϊκής και κοινωνικής αγανάκτησης για το δύσκολο παρόν και το ζοφερό μέλλον που φέρνουν τα δραματικά γεγονότα στην πανδημία και την οικονομία. Το κερί της κυβέρνησης λιώνει στη συνείδηση των πολιτών και της κοινωνίας και η άμμος στην κλεψύδρα της υπομονής και της κατανόησης δεν επαρκεί πια για να στήνει επικοινωνιακές φιέστες και ανέμελες παράτες ο Μητσοτάκης – είτε στη Σαντορίνη είτε στην Ικαρία είτε στην Πάρνηθα είτε σε όποια άλλη εξοχή και εκδρομή βρεθεί τις επόμενες ελάχιστες ανέμελες μέρες του στην πρωθυπουργία. Αυτό, σε αντίθεση με τον κορονοϊό, φαντάζομαι ότι θα το κατανοήσει απόλυτα και λίαν συντόμως ο πρωθυπουργός.