Στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων αναφέρει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ακροάματος-Θεάματος, μετά τη ματαίωσή τους τόσο από το Δήμο Αθηναίων όσο και από το Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τη ματαίωση φεστιβάλ και συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε επόμενο βήμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία και χωρίς να εξεταστεί κανένας εναλλακτικός τρόπος πραγματοποίησής τους – με σεβασμό φυσικά στα μέτρα προστασίας. Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία καταγγέλλει ότι την ίδια στιγμή που το άνοιγμα του τουρισμού έγινε ασυντόνιστα και με αντιφατικά και ανεφάρμοστα μέτρα που άλλαζαν συνεχώς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τουριστών και εργαζομένων, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι φταίνε οι συναυλίες. Κατηγορεί το υπουργείο ως αδιάφορο στην καλύτερη περίπτωση και εχθρικό στη χειρότερη, ενώ αναφέρει ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι ο πιο πληττόμενος κλάδος. 

Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη ματαίωση των εκδηλώσεων, η Περιφέρεια Αττικής απάντησε περιπαικτικά και χωρίς να δίνει λύσεις. Δήλωσε ότι αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σεπτέμβρη, καθώς η Περιφέρεια δεν έχει αρκετό προσωπικό για να ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και δεν γίνεται καταγραφή προσωπικών στοιχείων, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει ιχνηλάτηση. Πρότεινε τη λύση του live streaming, δηλώνοντας πως όσοι συμμετέχοντες το δεχτούν θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, άφησε όμως στον αέρα το ζήτημα της αποζημίωσης όσων δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό. Ταυτόχρονα, δεν απάντησε στην εύλογη απορία συμμετεχόντων, σωματείων και της Συνομοσπονδίας, κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις με το επιτρεπτό όριο καθημένων.

Από τις αρχές Μαρτίου, που έγινε αναστολή όλων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ο κόσμος της τέχνης έχει βρεθεί στον αέρα. Τα πρόσφατα παραδείγματα της ματαίωσης των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι μόνο ένα ακόμα παράδειγμα για την αντιμετώπιση που έχει επιφυλάξει μέχρι τώρα το κράτος στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η κρατική αδιαφορία δεν επέτρεψε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για να στηριχτεί ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Τα ημίμετρα στήριξης με το έκτακτο βοήθημα που άφησε απέξω χιλιάδες εργαζόμενους, η γελοιότητα της πλατφόρμας η οποία υπολειτούργησε, στερώντας από δικαιούχους την κρίσιμη αυτή βοήθεια, η νέα ακύρωση των εκδηλώσεων ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ένα άναρχο άνοιγμα του τουρισμού με ελάχιστους περιορισμούς, δείχνουν πως η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά στρέφεται εναντίον των εργαζομένων στην τέχνη.

Μπαίνοντας στο Σεπτέμβρη, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για το πώς και αν θα ανοίξουν οι εσωτερικοί καλλιτεχνικοί χώροι για τη σεζόν που έρχεται, και για το αν θα υπάρξει επιδότηση των ανέργων και όσων λόγω κορωνοϊού δεν μπορούν να εργαστούν. Οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι της τέχνης μαζί με τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία του χώρου θα συνεχίσουν να διεκδικούν πραγματική στήριξη από το κράτος, με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό με τα μέτρα στήριξης και επέκταση των μέτρων στήριξης τους μήνες του καλοκαιριού για όλους τους πληττόμενους. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ακολουθούν καλέσματα για κινητοποίηση στις 10 Σεπτέμβρη

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΑ Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 6.00μ.μ. όλοι στα Προπύλαια στη συγκέντρωση των καλλιτεχνών δημιουργών και όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα.   Τα μεγάλα θέματα των εικαστικών καλλιτεχνών που παραμένουν άλυτα: • Απαξίωση της Γενικής Παιδείας, εξωστρακισμός των Τεχνών από το Λύκειο, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς... • Ανεργία • Άλυτο το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό • Υπέρμετρη φορολογία • Μη εφαρμογή του νόμου του 1% για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους και κτίρια, από το 1997 που ψηφίσηκε! • Απαξίωση της Τέχνης και ένταξή της στον 4412/16! Για τις «προμήθεις».. • Χτύπημα του θεσμού των Καλλιτεχνικών Διαγωνισμών • Απαξίωση της καλλιτεχνικής εργασίας  

Δελτίο Τύπου Σωματείων & Φορέων Καλλιτεχνών

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνουμε συναγερμό! Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι Κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε εντατικά με μια μορφή εργασίας που απαιτεί συνδυασμό πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας, που απαιτεί αφιέρωση και σκληρά ωράρια. Άπειρες εργατοώρες για μελέτη, σχεδιασμό και εξάσκηση, που τις περισσότερες φορές είναι απλήρωτη. Οι δημιουργοί συχνά αναγκάζονται να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκουμε ένα εργοδότη, που τις περισσότερες φορές πληρώνει «μαύρα» για τη δουλειά μας. Αυτά συμβαίνουν όταν ο Πολιτισμός αφήνεται στα χέρια επιχειρηματιών που στόχο έχουν τα κέρδη τους.

Σήμερα, η Κυβέρνηση που συνεχίζει πιστά αυτή την πολιτική για τον Πολιτισμό που παρέλαβε από τους προηγούμενους, μας λέει ότι η επιβίωσή μας είναι ατομική μας ευθύνη. Μας λέει ότι δε μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε «μαύρα», ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες. Άραγε όταν οι εργοδότες μας το επιβάλουν εμείς έχουμε επιλογή; Μήπως εμείς φταίμε που όλα αυτά τα χρόνια οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους εργοδότες έχουν διαλυθεί;

Μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, με τους περισσότερους να έχουν να δουλέψουν από το Φλεβάρη, η κατάσταση γίνεται τραγική. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της καραντίνας, για χάρη των κερδών των Ξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών. Μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα πήγαν περίπατο. Η ευθύνη της Κυβέρνησης που άνοιξε τα σύνορα χωρίς κανένα έλεγχο μεταφέρθηκε εύκολα στην ατομική στάση προφύλαξης. Θύμα αυτής της αντιφατικής πολιτικής ήταν και ο χώρος μας, με πληθώρα απαγορεύσεων και ακυρώσεων εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων, με ωράρια λειτουργίας που απαγορεύουν κάθε λειτουργία του χώρου της διασκέδασης, παρόλο που με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Ζητάμε να οριστούν άμεσα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους αυτούς.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα. H Κυβερνητική απάντηση σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι υποτυπώδη μέτρα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση και αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδιάμεσα σε όποια ελάχιστη στήριξη λάβαμε, μας τάιζαν κοροϊδία και υποσχέσεις.

Μόνη τους φροντίδα, να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα στο χώρο μας, επιδοτώντας παραστάσεις με μηνιαίους μισθούς 300 με 500 ευρώ για τους συντελεστές, με απλήρωτες πρόβες και παραχώρηση όλων των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης. «Νίπτουν τας χείρας τους» για την κατάσταση που επικρατεί σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά, καλλιτεχνικές σχολές και κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τους μεγάλους κάθε χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο μικρών χώρων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τα λόγια και οι υποσχέσεις είναι περιττά.

Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:

•        Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

•        Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.

•        Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

•        Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

•        Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

•        Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

•        Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

•        Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

•        Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

•        Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

•        Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

•        Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

•        Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε - φυσικά πρόσωπα - ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.

•        Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κλιμακώνουμε δίνοντας ένα δυναμικό «παρόν» την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

και ώρα 18 : 00 (συγκέντρωση για την Αθήνα στα Προπύλαια στην Πανεπιστημίου).

Ημέρα αγώνα των καλλιτεχνών δημιουργών και όλων των εργαζόμενων

στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Ετικέτες