Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, όλα από την αρχή και στο ΕΣΡ.

Ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη; Όπως δρομολογήθηκαν τα πράγματα, δηλαδή οι νομοθετικές ακροβασίες, οι νυχτερινές τροπολογίες, οι αντικρουόμενες προβλέψεις, η εξόφθαλμη και προκλητική κοπτορραπτική στον νόμο και τις προκηρύξεις του διαγωνισμού, οι νομικίστικες (παρ)ενέργειες του υπουργού Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκου Παππά, ναι.

Ήταν η νομικά ορθή απόφαση, στο πλαίσιο πάντα της συνταγματικής νομιμότητας που ισχύει (part time) ; Όπως είχε πρόσφατα και ξανά αποφανθεί το ΣτΕ με παραπλήσια σύνθεση, καθώς και όπως ρητά το Σύνταγμα επιτάσσει, κείμενο ως προς το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασε εν μια νυκτί από το κάθε λέξη αυτού του καταστατικού χάρτη, στο κάθε λέξη ενός μνημονίου και μιας διαπλοκής που θα συμφέρουν την πρωθυπουργική της καμαρίλα, πάλι ναι.

Ήταν πολιτικά φορτισμένη η απόφαση του ΣτΕ; Επειδή μόνο ηλίθιοι ή εθελοτυφλούντες δεν αναγνωρίζουν την πολιτική διάσταση δικαστικών αποφάσεων, κρυπτόμενοι πίσω από δήθεν στεγνές και στεγανές διακρίσεις των εξουσιών και άλλα φύλλα συκής χωρίς ουσιαστικό και πραγματικό αντίκρισμα τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στην πολιτική ζωή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Γερμανία), πάλι ναι - και η φόρτιση έχει να κάνει κυρίως με το απολύτως βρώμικο, δυσώδες και άθλιο παρασκήνιο το οποίο εξελίχθηκε με συγκεκριμένες κορυφώσεις, ακόμη και μαύρων ή ροζ «σκανδάλων», εδώ και ένα χρόνο, στις πλάτες των τελευταίων πιστών οπαδών μιας κάποιας «μεγάλης μάχης και αναμέτρησης» με τη διαπλοκή, που μόνο στόχο και αποτέλεσμα είχε να γλεντάνε «πρόεδρες» οπαδικών στρατών και τοξικών επιχειρηματικών πλάνων, στην υγεία των κορόιδων που χάφτουν ακόμη τέτοια συγκυβερνητικά παραμύθια.

Τι μέλλει γενέσθαι ; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες πέρα από τις πολύ προφανείς - η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η καμαρίλα του και προσωπικά ο υπουργός Επικρατείας, υπέστησαν μια δεινή, αλλά απολύτως προβλέψιμη, ήττα, που μένει να αποδειχθεί αν θα έχει συνολικότερες συνέπειες για τη σταθερότητα και τη μακροημέρευση τους. Πάντως ο Νίκος Παππάς λογικά θα χάσει το υπουργείο και την αρμοδιότητα επί των ΜΜΕ, με κάποιου είδους «αναβάθμιση», ίσως σε υπερυπουργό Επενδύσεων και Ενέργειας - κοινώς μάλλον θα οδηγηθεί σε μια κάποια «βελούδινη» έξοδο από τον χώρο που είχε αυτόβουλα και αυτάρεσκα κρίνει προνομιακό του, προσδοκώντας την πίστωση της δήθεν πάταξης της διαπλοκής και τα παρελκόμενα πολιτικά «οφέλη» από μια τέτοια εξέλιξη, η οποία προσέκρουσε και ναυάγησε στο ΣτΕ.

Διαρροές και πληροφορίες σχετικές με τον ανασχηματισμό τοποθετούν στο υπουργείο Επικρατείας τον μέχρι σήμερα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, προκειμένου ακόμη και αν η διαδικασία όπως πια και το ΣτΕ επιτάσσει περάσει από το ΕΣΡ, το Μέγαρο Μαξίμου να έχει λόγο ισχυρής εποπτείας πάνω στη διαδικασία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ενώ η σύνθεση που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε γενικές γραμμές, έχει χαιρετιστεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ως «πολύ καλή», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πρόσωπο που έως πριν από λίγες εβδομάδες υπηρετούσε πρώτα ως ειδική σύμβουλος για θέματα ηλεκτρονικών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία ως σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δηλαδή στο γραφείο του Λευτέρη Κρέτσου- η κυρία Αγγελική Σγώρα.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου όπως αυτές διαρρέουν στην φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση προετοιμάζει νέο νόμο - εξπρές προκειμένου και να παρακάμψει εκ νέου το ΕΣΡ και να εξασφαλίσει, κατά προτεραιότητα, τους «νεοεισερχόμενους» καναλάρχες (Σαββίδη, Μαρινάκη) και να αντεπιτεθεί σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι που δείχνοντας το δικό τους πρόσωπο... σεβασμού και πειθαρχίας στις δικαστικές αποφάσεις και τις ανεξάρτητες αρχές είχαν σπεύσει νωρίτερα χθες να υπαγορεύσουν ως απολύτως επιθυμητό και δεσμευτικό τον αριθμό των 10 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου.

Με απλά λόγια, στο ΣτΕ έκλεισε ο πρώτος κύκλος του πολέμου για τον έλεγχο των ιδιωτικών καναλιών, και πλέον ανοίγει ο δεύτερος - περνάμε δηλαδή από τον Α’ Τηλεοπτικό Πόλεμο, στον Β’. Η συγκυβέρνηση πάντως και προσωπικά ο Νίκος Παππάς έχουν υποστεί μια μεγάλη ήττα, ακριβώς επειδή δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να επιβάλουν κανόνες και να αποκόψουν άπαξ και διαπαντός, παλιές και νέες διαπλεκόμενες οδούς πολιτικής επιρροής και τραπεζικού χρήματος. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να στήσουν - κουτσά στραβά - τη δική τους «καθαρόαιμη» διαπλοκή. Με άλλα λόγια, ανακάτεψαν τα πίτουρα, θεωρώντας ότι θα γλιτώσουν από τις κότες.

Ετικέτες