Με μια άθλια και πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών ενέργεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφάσισε την ενοποίηση του Κ.Ε.Α.Ν (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών) με το Ε.Τ.Ε.Α (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και η οποία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 94Α/14-8-2015 με βάση τον νόμο 4336/2015 για την κύρωση του σχεδίου σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης. Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΚΕΑΝ έγινε από την 1/9/2015.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Κατρούγκαλου ότι θα παραταθεί έως τέλος του Δεκέμβρη του 2015 η εφαρμογή της σχετικής διάταξης για το ΚΕΑΝ, η κυβέρνηση και το Υπουργικό δίδυμο Κατρούγκαλου – Χαϊκάλη προχώρησαν στην ενοποίηση ενώ εκκρεμούσε αίτημα για συνάντηση με την Διοίκηση της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του Επικουρικού Ταμείου των Ναυτικών και της ανάγκης αυτό να εξακολουθήσει την αυτόνομη λειτουργία του. Η συνάντηση αυτή είχε ορισθεί για τις 13/8/2015 και η οποία αναβλήθηκε με πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπουργών και όπως προκύπτει από την δημοσίευση του ΦΕΚ μια μέρα αργότερα, η κυβέρνηση εν κρυπτώ προχώρησε στην ενοποίηση του ΚΕΑΝ με το ΕΤΕΑ αγνοώντας για άλλη μια φορά την θέληση των ελλήνων Ναυτεργατών.

Σημειώνουμε ότι στο νέο ενοποιημένο ΕΤΕΑ στο οποίο υπάγεται και το ΚΕΑΝ, η χρηματοδότησή του θα στηρίζεται αποκλειστικά – και μάλιστα από την 1/1/2015 – από τις ίδιες τις εισφορές του!!! Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην διολίσθηση και στην παραπέρα κατρακύλα των επικουρικών συντάξεων!!!

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με την ενοποίηση του ΚΕΑΝ καθώς και μια σειρά άλλων επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ συμμορφώνεται και υποτάσσεται στις επιταγές των τοκογλύφων δανειστών και υπονομεύει απροκάλυπτα τον θεσμό της επικουρικής ασφάλισης στην χώρα μας. Σύμφωνα δε με τις δεσμεύσεις, όπως αυτές καταγράφονται στο 3ο μνημόνιο που σύσσωμο το αντιδραστικό πολιτικό μνημονιακό μέτωπο ψήφισε στην Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ – ΑΝΕΛ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ), προβλέπονται σαρωτικές αντιασφαλιστικές αλλαγές στην κατεύθυνση αύξησης των ορίων ηλικίας, μείωσης των συντάξεων, κατάργησης της επικουρικής ασφάλισης, παραπέρα συρρίκνωση των εφάπαξ αποδοχών!!

Ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή με σκοπό την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης η οποία προτείνει την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων που συνομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις η ΠΕΝΕΝ καλεί τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών αγώνων ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια για να μην περάσουν οι καταστροφικές αντιλαϊκές και αντιασφαλιστικές επιλογές των υποταγμένων ελληνικών κυβερνήσεων με όποιο σχήμα κι αν αυτές διαμορφωθούν την μετεκλογική περίοδο.

Ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μπροστά στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Να αποκρούσει τα ψευτοδιλλήματα, τα απατηλά συνθήματα, να απορρίψει με την ψήφο του τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα μνημόνια, το μεγάλο κεφάλαιο, τις μνημονιακές πολιτικές των ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ.

Επιβάλλεται να υπάρχει αγωνιστική συνέχεια του μεγάλου παλλαϊκού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, τόσο στις κάλπες όσο και στους αγώνες που θα αναπτυχθούν κόντρα και ενάντια στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο εντός και εκτός Ελλάδας που επιδιώκει να μετατρέψει την χώρα μας σε προτεκτοράτο και αποικία χρέους.

 

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                          Κροκίδης Νικόλαος

Ετικέτες