Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 7 Σεπτέμβρη, η Ιδρυτική Συνέλευση Κέντρου Θεσσαλονίκης στο παρκάκι στη Ναυαρίνου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου σε αυτή την πρώτη ουσιαστικά εξώστρεφη παρουσία της Λαϊκής Ενότητας στο κέντρο της πόλης.

Η νεολαία, η γενιά του συντριπτικού ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, ήταν η νότα αισιοδοξίας στη συνέλευση, καθώς έδωσε δυναμικά το “παρών”, όπως άλλωστε και στο μαζικότατο και ενθουσιώδες μπλοκ στην πορεία της ΔΕΘ το Σάββατο (5 Σεπτέμβρη).  

Τη συνέλευση άνοιξε η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία μιλώντας εξ ονόματος του κομματιού που αποδεσμεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ένα μεγάλο συγνώμη από όσους και όσες πίστεψαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη των εθνικοποιήσεων ως τη μόνη εναλλακτική εφαρμογής ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση. Η επίσης υποψήφια Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, τόνισε τη σημασία ενός ΟΧΙ μέχρι τέλους, στη συγκρότηση του πολιτικού και κινηματικού εκείνου μπλοκ που θα αναλάβει να το εκπροσωπήσει, ενώ στάθηκε στο καταστροφικό για τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα πυροδοτήσει μια σειρά από κοινωνικές εκρήξεις. Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Κυριακίδης, Κώστας Σαμδάνης και Θέμης Τζήμας, που τόνισαν την ανάγκη να κάνει η αριστερά την αυτοκριτική της, να προσπαθήσει να οργανώσει όσους και όσες θέλουν να αντισταθούν στη λιτότητα, να μπει ένα φρένο στην αφαίρεση όσων εργασιακών δικαιωμάτων απέμειναν.  

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην αδυναμία συγκρότησης ενός ρεαλιστικού σχεδίου αντιλιτότητας εάν δεν μιλήσουμε ξεκάθαρα για ρήξεις, για σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και για στάση πληρωμών. Επίσης, μπήκε εμφατικά η απειλή του φασιστικού κινδύνου στην περίπτωση που η αριστερά δεν μπορέσει να σταθεί στο ύψος των ιστορικών καθηκόντων που της αναλογούν, η ανάγκη ύπαρξης ενός μεταβατικού προγράμματος-γέφυρας για το σοσιαλισμό. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην απώλεια αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ όχι σε σχέση με τη διάψευση της ελπίδας μόνο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο των δικαιωμάτων, μετά από την επιλογή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης τον Μάρκο Μπόλαρη, τον άνθρωπο που με τον Α. Λοβέρδο, ως υφυπουργός και υπουργός υγείας αντίστοιχα, υλοποίησαν το αποκρουστικό σχέδιο διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012, γράφοντας μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες των δικαιωμάτων στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.

Αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει το Συντονιστικό για να οργανώσει τις επόμενες δράσεις, τις εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης και τη στελέχωση των προεκλογικών περιπτέρων της Λαϊκής Ενότητας.    

Την ανοιχτή συνέλευση παρακολούθησαν οι δυνάμεις που στηρίζουν το εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας (πρώην μέλη ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο Δίκτυο, σύντροφοι και συντρόφισσες από ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Παρέμβαση, Κομμουνιστική Ανανέωση), από την πολιτική οργάνωση Ξεκίνημα, ανένταχτος κινηματικός κόσμος, ενώ αρκετοί και αρκετές δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν στο ανοιχτό εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και μετά από την εκλογική μάχη.