Δημοσιεύουμε ρεπορτάζ ημερίδας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Σε μια συγκυρία που αυτά τα θέματα αναδεικνύονται σε βασικό ζήτημα για τον κόσμο μας, οι τοποθετήσεις (κυβερνητικών, εργοδοτών, συνδικάτων κλπ) φωτίζουν διαφορετικές σκέψεις και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα», αναδεικνύοντας ζητήματα που θα έχουμε να παλέψουμε.

Η παγκόσμια μέρα υγείας και ασφάλειας και στην εργασία: Web Conference Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία κ Ασφάλεια στην Εργασία

Έγινε στις 28 Απριλίου web conference του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την ΥΑΕ που φέτος ήταν αφιερωμένη στον κοροναϊό.

Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί στο site της elinyae.gr για να το παρακολουθήσει κανείς.

Συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γεν. διευθυντής εργασιακών σχέσεων Υπουργείου Εργασίας Χρήστος Καβαλόπουλος γεν. διευθυντής συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων και εθνικός αντιπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής σε θέματα ΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη, πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας ΥΑΕ ΓΣΕΕ, Σπύρος Δρίβας, ειδικός γιατρός εργασίας και Σταυρούλα Δημητριάδου, Senior Research Manager Eurofound από το Δουβλίνο, με συντονίστρια την Αλεξάδρα Λεφοπούλου, δημοσιογράφο.

Η εκδήλωση παρέμεινε επετειακή κι έτσι δεν υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση. Ειδικότερα δεν αναφέρθηκαν ούτε μια φορά τα θέματα των αμοιβών την εποχή του κοροναϊού.

Από πλευράς υπουργείου, ο Κ. Αγραπιδάς παρέπεμπε στις αποφάσεις για τα μέτρα που επρόκειτο να ανακοινωθούν από τον Μητσοτάκη και στον ΕΟΔΥ. Το πιο αιχμηρό που ειπώθηκε από μέρους του ήταν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν μέτρα, αλλά οι κυρώσεις επαφίενται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που ως γνωστόν είναι υποστελεχωμένο.

Από πλευράς εργοδοσίας ο Χ. Καβαλόπουλος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις και προ κοροναϊού είχαν προετοιμαστεί για κάποιες από τις μορφές εργασίας, πχ τηλεργασία, και κάποια από τα μέτρα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το μόνο που διευκρίνισε πολλές φορές ήταν ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Επίσης, πολλές φορές τόνισε ότι το πιο άμεσο πρόβλημα είναι, ενόψει της επιστροφής στην εργασία, το αίσθημα φόβου και ανοικείου των εργαζομένων και το πώς θα αισθανθούν ασφαλείς. Και όσον αφορά στην τηλεργασία, πώς θα επικρατήσει πνεύμα συνευθύνης των εργαζομένων.

Από πλευράς ΓΣΕΕ, ο Α. Στοϊμενίδης τόνισε την απουσία διαβούλευσης κατά τη διάρκεια του κοροναϊού, την απουσία κατάρτισης για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, την υπερεργασία κατηγοριών εργαζομένων και ειδικότερα τη βίαιη εισαγωγή τηλεργασίας χωρίς υποδομή.

Είπε, χαρακτηριστικά ότι τα 12 εκ. ευρώ που δόθηκαν για το επικοινωνιακό κομμάτι της κυβέρνησης είναι πολλαπλάσια των όσων θα χρειάζονταν για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχαν δοθεί έστω για ένα χρόνο εκεί. Ανέφερε ακόμα τα περιστατικά με τα κρούσματα στα τηλεφωνικά κέντρα και σημείωσε πως υπάρχουν μελέτες ότι το ¼ των ασθενειών είναι επαγγελματικές και πως αυτές είναι πιθανό να αποτελούν υποκείμενο νόσημα σε θανάτους από κοροναϊό.

Αναρωτήθηκε, τέλος, πόσες εταιρίες έχουν κάνει «Γραπτή έκθεση επαγγελματικού κινδύνου» (σσ: ένα πρωτοποριακό εργαλείο για έλεγχο ατυχημάτων και συνθηκών εργασίας) και πόσοι έλεγχοι έγιναν γι’ αυτό.

Ο ειδικός γιατρός εργασίας Σ. Δρίβας ανέφερε πως για επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα δεν υπάρχει από 6ετίας καμιά διαδικασία δήλωσής τους στην χωρα μας και πως γενικά η Eurostatαναφέρει ότι δηλώνονται μόνο το 40-50%.

Ειδικά για την τηλεργασία είπε πως δεν υπάρχει νομοθεσία και συγκεκριμένα πως για το αν είναι υπεύθυνος ο εργοδότης. Επισήμανε πως τα ΜΑΠ και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζομένου. Τόνισε την σημασία της ιατρικής της εργασίας, τη συμβουλευτική αλλά επίσης ανέφερε πως οι όποιες επιτροπές υπάρχουν δεν έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για τον έλεγχο και την εφαρμογή.

Η Ρ. Μπαρδάνη, πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ, δήλωσε ότι αναμένει τα μέτρα του Μητσοτάκη, να είναι σαφή και ελέγξιμα. Όσον αφορά στην ΥΑΕ ανέφερε πως είναι επένδυση για το καλό όλων, εκτίμησε ότι υπάρχει καλό νομοθετικό πλαίσιο ότι η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου είναι πολύ καλό εργαλείο και πρέπει να εφαρμόζεται.

Η Σ. Δημητριάδη από το Δουβλίνο, επισήμανε πως οι μάνατζερ τηλεργασίας δηλώνουν πως αυτή θα συνεχιστεί και θα αποτελέσει το «νέο normal». Ανέφερε ότι στη Γαλλία υπογράφονται συμβάσεις για το πώς θα επιστρέψουν εργαζόμενοι στην εργασία τους, αλλά και πώς στη Δανία κάποιοι δεν θα γυρίσουν κι ετοιμάζονται προγράμματα κατάρτισης και πως σε άλλες χώρες φτιάχνονται πακέτα χωριστών επιχειρησιακών συμφωνιών.

Τέλος, απ’ όλα, πρέπει κανείς να συγκρατήσει τις επισημάνσεις του Α. Στοϊμενίδη για το πρόβλημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζόμενους και τις 11 προτάσεις μέτρων και πολιτικών για την ΥΑΕ (παρατίθενται παρακάτω). Ίσως, το μόνο θετικό κι ενθαρρυντικό που ακούστηκε να είναι πως πριν τον κοροναϊό με την ΥΑΕ ασχολούνταν οι μηχανικοί, οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί της εργασίας, ενώ τώρα ασχολούνται όλοι και η συζήτηση έχει μπει ακόμα και μέσα στα σπίτια όλων (Ρ. Μπαρδάνη).

Ετικέτες