Δημοσιεύουμε ρεπορτάζ ημερίδας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Σε μια συγκυρία που αυτά τα θέματα αναδεικνύονται σε βασικό ζήτημα για τον κόσμο μας, οι τοποθετήσεις (κυβερνητικών, εργοδοτών, συνδικάτων κλπ) φωτίζουν διαφορετικές σκέψεις και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα», αναδεικνύοντας ζητήματα που θα έχουμε να παλέψουμε.

Η πα­γκό­σμια μέρα υγεί­ας και ασφά­λειας και στην ερ­γα­σία: Web Conference Ελ­λη­νι­κού Ιν­στι­τού­του για την Υγεία κ Ασφά­λεια στην Ερ­γα­σία

Έγινε στις 28 Απρι­λί­ου web conference του Ελ­λη­νι­κού Ιν­στι­τού­του για την Υγεία και Ασφά­λεια στην Ερ­γα­σία (ΥΑΕ), με αφορ­μή την πα­γκό­σμια μέρα για την ΥΑΕ που φέτος ήταν αφιε­ρω­μέ­νη στον κο­ρο­ναϊό.

Τις επό­με­νες μέρες θα αναρ­τη­θεί στο site της elinyae.gr για να το πα­ρα­κο­λου­θή­σει κα­νείς.

Συμ­με­τεί­χαν οι Κων­στα­ντί­νος Αγρα­πι­δάς, γεν. διευ­θυ­ντής ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας Χρή­στος Κα­βα­λό­που­λος γεν. διευ­θυ­ντής συν­δέ­σμου με­ταλ­λευ­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και εθνι­κός αντι­πρό­σω­πος της ευ­ρω­παϊ­κής επι­τρο­πής σε θέ­μα­τα ΥΑΕ, Ρένα Μπαρ­δά­νη, πρό­ε­δρος ΕΛΙ­ΝΥΑΕ, Αν­δρέ­ας Στοϊ­με­νί­δης, γραμ­μα­τέ­ας ΥΑΕ ΓΣΕΕ, Σπύ­ρος Δρί­βας, ει­δι­κός για­τρός ερ­γα­σί­ας και Σταυ­ρού­λα Δη­μη­τριά­δου, Senior Research Manager Eurofound από το Δου­βλί­νο, με συ­ντο­νί­στρια την Αλε­ξά­δρα Λε­φο­πού­λου, δη­μο­σιο­γρά­φο.

Η εκ­δή­λω­ση πα­ρέ­μει­νε επε­τεια­κή κι έτσι δεν υπήρ­ξε πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση. Ει­δι­κό­τε­ρα δεν ανα­φέρ­θη­καν ούτε μια φορά τα θέ­μα­τα των αμοι­βών την εποχή του κο­ρο­ναϊ­ού.

Από πλευ­ράς υπουρ­γεί­ου, ο Κ. Αγρα­πι­δάς πα­ρέ­πε­μπε στις απο­φά­σεις για τα μέτρα που επρό­κει­το να ανα­κοι­νω­θούν από τον Μη­τσο­τά­κη και στον ΕΟΔΥ. Το πιο αιχ­μη­ρό που ει­πώ­θη­κε από μέ­ρους του ήταν ότι θα υπάρ­ξουν κυ­ρώ­σεις για τις επι­χει­ρή­σεις που δεν θα λά­βουν μέτρα, αλλά οι κυ­ρώ­σεις επα­φί­ε­νται στο Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας, που ως γνω­στόν είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νο.

Από πλευ­ράς ερ­γο­δο­σί­ας ο Χ. Κα­βα­λό­που­λος τό­νι­σε ότι οι επι­χει­ρή­σεις και προ κο­ρο­ναϊ­ού είχαν προ­ε­τοι­μα­στεί για κά­ποιες από τις μορ­φές ερ­γα­σί­ας, πχ τη­λερ­γα­σία, και κά­ποια από τα μέτρα, χωρίς πε­ραι­τέ­ρω διευ­κρι­νί­σεις. Το μόνο που διευ­κρί­νι­σε πολ­λές φορές ήταν ότι τα μέτρα ήρθαν για να μεί­νουν. Επί­σης, πολ­λές φορές τό­νι­σε ότι το πιο άμεσο πρό­βλη­μα είναι, ενό­ψει της επι­στρο­φής στην ερ­γα­σία, το αί­σθη­μα φόβου και ανοι­κεί­ου των ερ­γα­ζο­μέ­νων και το πώς θα αι­σθαν­θούν ασφα­λείς. Και όσον αφορά στην τη­λερ­γα­σία, πώς θα επι­κρα­τή­σει πνεύ­μα συ­νευ­θύ­νης των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Από πλευ­ράς ΓΣΕΕ, ο Α. Στοϊ­με­νί­δης τό­νι­σε την απου­σία δια­βού­λευ­σης κατά τη διάρ­κεια του κο­ρο­ναϊ­ού, την απου­σία κα­τάρ­τι­σης για τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας, την υπε­ρερ­γα­σία κα­τη­γο­ριών ερ­γα­ζο­μέ­νων και ει­δι­κό­τε­ρα τη βίαιη ει­σα­γω­γή τη­λερ­γα­σί­ας χωρίς υπο­δο­μή.

Είπε, χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι τα 12 εκ. ευρώ που δό­θη­καν για το επι­κοι­νω­νια­κό κομ­μά­τι της κυ­βέρ­νη­σης είναι πολ­λα­πλά­σια των όσων θα χρειά­ζο­νταν για την υγεία και την ασφά­λεια στην ερ­γα­σία και η κα­τά­στα­ση θα ήταν πολύ κα­λύ­τε­ρη αν είχαν δοθεί έστω για ένα χρόνο εκεί. Ανέ­φε­ρε ακόμα τα πε­ρι­στα­τι­κά με τα κρού­σμα­τα στα τη­λε­φω­νι­κά κέ­ντρα και ση­μεί­ω­σε πως υπάρ­χουν με­λέ­τες ότι το ¼ των ασθε­νειών είναι επαγ­γελ­μα­τι­κές και πως αυτές είναι πι­θα­νό να απο­τε­λούν υπο­κεί­με­νο νό­ση­μα σε θα­νά­τους από κο­ρο­ναϊό.

Ανα­ρω­τή­θη­κε, τέλος, πόσες εται­ρί­ες έχουν κάνει «Γρα­πτή έκ­θε­ση επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου» (σσ: ένα πρω­το­πο­ρια­κό ερ­γα­λείο για έλεγ­χο ατυ­χη­μά­των και συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας) και πόσοι έλεγ­χοι έγι­ναν γι’ αυτό.

Ο ει­δι­κός για­τρός ερ­γα­σί­ας Σ. Δρί­βας ανέ­φε­ρε πως για επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες και ερ­γα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα δεν υπάρ­χει από 6ε­τί­ας καμιά δια­δι­κα­σία δή­λω­σής τους στην χωρα μας και πως γε­νι­κά η Eurostatα­να­φέ­ρει ότι δη­λώ­νο­νται μόνο το 40-50%.

Ει­δι­κά για την τη­λερ­γα­σία είπε πως δεν υπάρ­χει νο­μο­θε­σία και συ­γκε­κρι­μέ­να πως για το αν είναι υπεύ­θυ­νος ο ερ­γο­δό­της. Επι­σή­μα­νε πως τα ΜΑΠ και οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας δεν είναι ατο­μι­κή ευ­θύ­νη του ερ­γα­ζο­μέ­νου. Τό­νι­σε την ση­μα­σία της ια­τρι­κής της ερ­γα­σί­ας, τη συμ­βου­λευ­τι­κή αλλά επί­σης ανέ­φε­ρε πως οι όποιες επι­τρο­πές υπάρ­χουν δεν έχουν στα χέρια τους την ευ­θύ­νη για τον έλεγ­χο και την εφαρ­μο­γή.

Η Ρ. Μπαρ­δά­νη, πρό­ε­δρος ΕΛΙ­ΝΥΑΕ, δή­λω­σε ότι ανα­μέ­νει τα μέτρα του Μη­τσο­τά­κη, να είναι σαφή και ελέγ­ξι­μα. Όσον αφορά στην ΥΑΕ ανέ­φε­ρε πως είναι επέν­δυ­ση για το καλό όλων, εκτί­μη­σε ότι υπάρ­χει καλό νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο ότι η γρα­πτή εκτί­μη­ση επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου είναι πολύ καλό ερ­γα­λείο και πρέ­πει να εφαρ­μό­ζε­ται.

Η Σ. Δη­μη­τριά­δη από το Δου­βλί­νο, επι­σή­μα­νε πως οι μά­να­τζερ τη­λερ­γα­σί­ας δη­λώ­νουν πως αυτή θα συ­νε­χι­στεί και θα απο­τε­λέ­σει το «νέο normal». Ανέ­φε­ρε ότι στη Γαλ­λία υπο­γρά­φο­νται συμ­βά­σεις για το πώς θα επι­στρέ­ψουν ερ­γα­ζό­με­νοι στην ερ­γα­σία τους, αλλά και πώς στη Δανία κά­ποιοι δεν θα γυ­ρί­σουν κι ετοι­μά­ζο­νται προ­γράμ­μα­τα κα­τάρ­τι­σης και πως σε άλλες χώρες φτιά­χνο­νται πα­κέ­τα χω­ρι­στών επι­χει­ρη­σια­κών συμ­φω­νιών.

Τέλος, απ’ όλα, πρέ­πει κα­νείς να συ­γκρα­τή­σει τις επι­ση­μάν­σεις του Α. Στοϊ­με­νί­δη για το πρό­βλη­μα των Μέσων Μα­ζι­κής Με­τα­φο­ράς για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τις 11 προ­τά­σεις μέ­τρων και πο­λι­τι­κών για την ΥΑΕ (πα­ρα­τί­θε­νται πα­ρα­κά­τω). Ίσως, το μόνο θε­τι­κό κι εν­θαρ­ρυ­ντι­κό που ακού­στη­κε να είναι πως πριν τον κο­ρο­ναϊό με την ΥΑΕ ασχο­λού­νταν οι μη­χα­νι­κοί, οι τε­χνι­κοί ασφα­λεί­ας και οι για­τροί της ερ­γα­σί­ας, ενώ τώρα ασχο­λού­νται όλοι και η συ­ζή­τη­ση έχει μπει ακόμα και μέσα στα σπί­τια όλων (Ρ. Μπαρ­δά­νη).

Ετικέτες