Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τα εγκληματικά λάθη των άλλων και τα πραγματικά φρικαλέα και δύσκολα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.

Η Αττική μπήκε στον προθάλαμο ενός νέου λοκντάουν. Πρέπει να το κάνουμε πολύ λιανά για να καταλαβαινόμαστε πλέον – η στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εξαντλείται σε δύο, μόνο εργαλεία, το λοκντάουν κάποιας χρονικής και γεωγραφικής έκτασης και τη χρήση μάσκας, εκεί όπου μεσολαβεί ένα διάστημα μεταξύ των δύο λοκντάουν, προκειμένου να επανεκκινηθεί κάπως, κάπου, κάποτε η οικονομία, και για την ακρίβεια, τομείς της οικονομίας που απαιτούν τη «φυσική» εργασία και εκμετάλλευση και την ανάλογη κινητικότητα ανθρώπων και κεφαλαίων. Κατεξοχήν τέτοιος τομέας είναι ο τουρισμός και είδαμε τα αποτελέσματα, με τον τρόπο και τις κουτοπονηριές, τα επιχειρηματικά χατίρια και τις εκδουλεύσεις που πρυτάνευσαν σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται από άλλη σκοπιά, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, οι μεταφορές και το ίδιο το σύστημα υγείας. Γι’ αυτό τα περισσότερα και μαζικότερα κρούσματα ασθενών ανεξαρτήτως συμπτωμάτων στη Δυτική Ευρώπη ήταν πρώτα μεταξύ ηλικιωμένων και μετά μεταξύ εργαζομένων που δεν μπορούσαν να ενταχθούν εκ των πραγμάτων σε κάποιο καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Παρεμπιπτόντως, η ελληνική κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη δεν φαίνεται να έχουν κάποιο σχέδιο για τις χειμερινές, αγροτικές και κτηνοτροφικές, εργασίες που κάνουν συνήθως μετανάστες εργάτες από τον επιβαρυμένο επιδημιολογικά, βαλκανικό χώρο.

Όσοι έχουμε ζήσει και μελετήσει την κατάσταση της περασμένης άνοιξης στη Δυτική Ευρώπη, μόνο με φρίκη διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε, στο ίντερνετ, τις ανταποκρίσεις, τα ρεπορτάζ και την καθημερινή «ενημέρωση» των Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη – δεν έχει καν μπει η «ψυχρή» φθινοπωρινή περίοδος και ήδη το 60% των κρεβατιών ΜΕΘ στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κατειλημμένα από βαριές περιπτώσεις ασθενών με covid-19.

Μέσα σε 15 μέρες, διπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Με τους ρυθμούς που καταγράφονται, σε δέκα- δεκαπέντε μέρες, οι ΜΕΘ θα «κρασάρουν» - τι θα κάνουν οι γιατροί; Θα διαλέγουν ασθενείς; Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει; Όπως γινόταν στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία τον περασμένο θανατηφόρο Απρίλιο;

Το ρολόι της κυβέρνησης Μητσοτάκη λειτουργεί με σπασμένους δείκτες στην πανδημία και δείχνει το πίσω των άλλων. Η Ελλάδα έχει μπροστά της το «Μπέργκαμο» και το «Τίλμπουργκ» που στην Ιταλία και την Ολλανδία κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να μην τα ξαναζήσουν -ακόμη και με καθυστερήσεις, εσκεμμένες εν πολλοίς, στην λογική του μικρότερου δυνατού κόστους όχι ανθρώπινου, αλλά οικονομικού. Πολύ επικίνδυνη η ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού, τέτοιες ώρες.

 Η εξάπλωση έχει έρθει ξανά τούμπα ως προς τις ηλικίες που πλήττονται – ο δείκτης δείχνει ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται σε τετραψήφιο αριθμό, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της κατάστασης τους για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην Ελλάδα.

Οι χρόνοι ανταπόκρισης του ΕΣΥ δεν μπορούν να διατηρηθούν σε ανθρώπινα και αποδοτικά επίπεδα, αντικειμενικά και δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα το χάος που έρχεται, αναπόδραστα αν και όχι αναπόφευκτα. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας δεν έχει επιταχθεί, αντίθετα τρώει με δέκα μασέλες από το υστέρημα και τις υπερκοστολογήσεις.

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κρούσματα, όταν και όπως γουστάρει καταφεύγοντας σε Greek Statistics στην πιο επικίνδυνη και φαιδρή εκδοχή τους – εδώ και τρεις μέρες είναι γνωστό ότι υπάρχει ασθενής covid-19 και μάλιστα εκπαιδευτικός στη Λήμνο και στην επίσημη «ενημέρωση» του οργανισμού, το κρούσμα δεν περιλαμβάνεται. Της λωλής τους, τον χαβά στον ΕΟΔΥ. Αλήθεια, κάθε μέρα, ποια ακριβώς κρούσματα ανακοινώνει ο οργανισμός; Αυτά που προκύπτουν από τις δικές του δειγματοληψίες και τα εργαστήρια του ΕΣΥ; Τα ιδιωτικά διαγνωστικά, τα κρούσματα που προκύπτουν από θετικά τεστ στον ιδιωτικό τομέα υγείας, συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ;

Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Ο πρωθυπουργός Μωυσής (άντε μην πω καμιά βαριά κουβέντα τώρα…) τάζει 1.200 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Μωυσής Άγιος Βασίλης με σάκο γεμάτο εξοπλιστικά προγράμματα και άδεια χέρια για την κοινωνία. Η Ολλανδία θα προσθέσει 1.200 νέες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς covid-19, στις 2.780 που έχει σήμερα, έως τις 30 Οκτωβρίου. Μιλάμε πάντα για κλίνες ΜΕΘ μόνο για ασθενείς του κορωνοϊού. Πέρα από όλες τις υπόλοιπες, τις τακτικές, ας τις πούμε. Στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο 188 κλίνες ΜΕΘ για κοβιντοπαθείς βαριάς μορφής. Οι υπουργοί και τα ΜΜΕ ασχολούνται με παγουρίνα, υδροδοχεία, μάσκες σε μέγεθος αλεξίπτωτου, ακκισμούς και χαριεντισμούς, με τα σόσιαλ μίντια του Χαρδαλιά ή τα «άγρια νιάτα» του Μαγιορκίνη. Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Οι γελοίοι που κοιτάζονται στον καθρέφτη και ο καθρέφτης τους φτύνει και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει.

Η Κηφισιά, λέει, ως δήμος, έχει μπει στο «κόκκινο» - σήμερα μπήκε η Κηφισιά στο «κόκκινο»; Από τον περασμένο Μάρτιο, η Κηφισιά, μαζί με την Καστοριά και γενικά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης, ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα. Τι πήγε στραβά όλο αυτό το διάστημα και δεν μπορούσε να τιθασευτεί ο ιός σε δήμο που ήταν γνωστή (γνωστή;) η εξαιρετική και σταθερή παρουσία του ιού και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (τα λέμε και επιστημονικά). Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, πέρα από την υστέρηση στα τεστ, δεν έχει κατανοηθεί στο ελάχιστο, η σπουδαιότητα να αποκαλυφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασυμπτωματικοί ασθενείς του ιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, θέσης, υποκειμένων νοσημάτων, ώστε αυτοί να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες, να απομονωθούν και να ιαθούν, πάντα με την παρακολούθηση γιατρού.

Ο ασυμπτωματικός είναι ασθενής. Μεταδίδει τον ιό, ακόμη και για 22 ημέρες. Πρέπει να τύχει ιατρικής περίθαλψης, παρακολούθησης, ίασης και απομόνωσης. Η ασθένεια δεν είναι στίγμα, είναι μέσα στη ζωή, ειδικά σε αυτές τις εξαιρετικές και επιθετικές συνθήκες. Το να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό δεν τον κατατάσσει στους παρίες – αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη κάθε καθυστέρηση στη φροντίδα και τη στοχευμένη θεραπεία και απομόνωση του. Ακόμη και για τον ίδιο – όλες οι καταγεγραμμένες επαναμολύνσεις ασθενών από κορωνοϊό σχετίζονται είτε με ασυμπτωματικούς είτε με ήπιων την πρώτη φορά συμπτωμάτων περιπτώσεις.Πόσα τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στην Κηφισιά και πόσοι ασυμπτωματικοί βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να παραμείνουν κατ΄οίκον ή σε απομόνωση προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους συναναστροφές;

Το επαναλαμβάνουμε - η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός τόπου και χρόνου.

Η Αττική οδεύει, με μαθηματική ακρίβεια, σε νέο λοκντάουν και αυτή η απόφαση θα παρθεί μόλις οι ΜΕΘ για covid-19 «κρασάρουν», τα καθημερινά (επίσημα και ανακοινώσιμα) κρούσματα «χτυπήσουν» 500σάρικο με τον Καποδίστρια (παλιά, καλή δραχμούλα!) – αν βέβαια δεν μαγειρέψει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ, και η Ελλάδα βρεθεί για πρώτη φορά σε μια μέρα, να έχει διψήφιο αριθμό νεκρών. Πότε θα γίνει αυτό; Μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες. Μέσα στον Οκτώβριο. Και τα χειρότερα θα είναι ακόμη πιο μπροστά, ο χειμώνας θα είναι βαρύτατος. Είπαμε, με τον τρόπο που πορεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην «κακοκαιρία» του κορωνοϊού, το ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και φρικαλέα πραγματικότητα.

Αν μιλούσαμε για ποδοσφαιρική ομάδα, θα λέγαμε ότι ο προπονητής της κυβέρνησης και της ΝΔ δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος είναι μπουνταλάς, δεν νιώθει, όπως και ο μπαμπάς του, οπότε δεν πρόκειται και να αποχωρήσει ή να παραιτηθεί από μόνος του. Ο φελλός ανέβηκε στην πρωθυπουργική καρέκλα, που νομίζει ότι του ανήκε πατρογονικά και κληρονομικά, και είναι ικανός πρώτα να την «κάψει» και να την «πάρει μαζί του», παρά να την αφήσει ήρεμα και πολιτισμένα.

Το ζήτημα είναι πλέον ότι όσο αυτή η κυβέρνηση «μένει ασφαλής στο Μέγαρο Μαξίμου» και στην κοσμάρα της, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο, ανθρώπινες ζωές. Και κάποια στιγμή ο ιεροψάλτης της λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας είχε κάνει τον κόπο να μετρήσει τα φέρετρα σε μια Ελλάδα χωρίς την «πολυτέλεια» ενός καθολικού λοκντάουν – τουλάχιστον 13.685 νεκρούς είχε προβλέψει ο κύριος καθηγητής και πάλαι ποτέ τακτικός εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης. Τουλάχιστον. Δύο φορές τους νεκρούς που έχει από τον Μάρτιο έως χθες, η Ολλανδία των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων και της αρχικής επένδυσης στην ανοσία της αγέλης.

Πόσοι πιστεύετε, στα αλήθεια, ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ένα αποκύημα φιλοκυβερνητικής φαντασίας, αλλά μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, από τη στιγμή που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός τόπου και χρόνου;

Ετικέτες