Οι Καταλανοί γιορτάζουν την ανακήρυξη της Δημοκρατίας τους - Ο Ραχόι απαντά με καθαιρέσεις και διώξεις – Ευρωηγεσία, Ευρωπαϊκά κράτη και ΗΠΑ τον στηρίζουν

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στους δρόμους της Βαρκελώνης εορτάζοντας την ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας. Το πλήθος αυξανόταν μέχρι αργά το βράδυ, με τραγούδια και καταλανικές σημαίες, δηλώνοντας ότι αυτοί οι ίδιοι θα είναι η ζωντανή ασπίδα των πολιτικών τους θεσμών.

Η Καταλανική Δημοκρατία κηρύχθηκε χθες το απόγευμα, από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά. Από την αίθουσα είχαν ήδη αποχωρήσει, αντιτασσόμενοι στην κήρυξη της ανεξαρτησίας οι βουλευτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, οι Σοσιαλιστές και οι Ciudananos. Σε απάντηση, ο CarlesRiera της αριστερής CUPδήλωσε ότι  «Ήρθε η ώρα του λαού, που θα χτίσει τη Δημοκρατία από τη βάση προς την κορυφή» και η MartaRovira, εκ μέρους του κυβερνητικού  συνασπισμού  Ένωση για το Ναι (Junts pel Si), ότι «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ανεξαρτησία, λόγω της ανικανότητας του ισπανικού κράτους για μια συζήτηση ενηλίκων». Μαζί τους υπερψήφισαν την ανεξαρτησία και οι βουλευτές του καταλανικού σκέλους του Podemos (Catalunya Si Que Es Pot).

Η αντίδραση του Ισπανικού κράτους ήταν άμεση:

Η Ισπανική Γερουσία ενέκρινε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 και αναμένεται η καθαίρεση της Καταλανικής κυβέρνησης και της καταλανικής βουλής. Παύεται επίσης ο αρχηγός  Mossos D' Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι νέες εκλογές  προκηρύσσονται για τις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθεί δίωξη κατά του ηγέτη της περιφέρειας της Καταλονίας ΚάρλεςΠουντζντεμόνμε την κατηγορία της «εξέγερσης», έγκλημα που επισύρει ποινή μέχρι και 30 χρόνια φυλάκισης. Πληροφορίες του ισπανικού Τύπου αναφέρουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει διαδικασία δίωξης εναντίων και άλλων Καταλανών αξιωματούχων για το ίδιο αδίκημα και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια εξαιρετικά άμεση απειλή για τους Καταλανούς, καθώς η εφαρμογή θα επιχειρηθεί, πιθανότατα, στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης του Ραχόι στηρίζεται επίσης από τους Ciudananos και το σοσιαλιστικό κόμμα, ο ηγέτης του οποίου, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι καταδικάζει πλήρως τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Όσο για τοPodemos,οηγέτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας, κινούμενος σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση απ’ ό,τι το Καταλανικό σκέλος του κινήματος, απέρριψε ως «παράτυπη» την απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για ανακήρυξη ανεξαρτησίας και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ιγκλέσιας.

Υιοθετώντας μια αισθητά διαφορετική στάση, η δήμαρχος της Βαρκελώνης ΆνταΚολάου, επιτέθηκε τόσο στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αποκαλώντας την «κίνηση καμικάζι», όσο και στην αντίδραση της Μαδρίτης, την οποία κατήγγειλε ως «πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας». Κατέληξε δηλώνοντας: «Υπάρχει πάντα χρόνος για τη στροφή προς τον διάλογο. Ό,τι κι αν γίνει, δεν θα πάψουμε να τον ζητούμε. Τώρα όμως το καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τους Καταλανικούς θεσμούς.»

Μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC  -μαζική κοινωνική οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Την στάση της ακολούθησαν και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις:

Η Ευρωηγεσία στήριξε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πολιτική του Ραχόι, με μια ομοβροντία δηλώσεων του Τουσκ, του Ταγιάνι και του Γιούνκερ. Η ίδια στάση ακολουθήθηκε και από πάμπολλα Ευρωπαϊκά κράτη, με δηλώσεις από το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο κλπ. Από τον χορό δεν έλειψε η Ουκρανία και η Κύπρος. Την ίδια στάση κράτησαν και οι ΗΠΑ, ενώ φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητο να συμβάλει ακόμη και το ΝΑΤΟ, με δημόσια δήλωση στήριξης της Ισπανικού κράτους. Η μόνη κρατική αρχή που διαφοροποιήθηκε ήταν αυτή του Βελγίου, ο πρωθυπουργός του οποίουCharlesMichelκάλεσε την κυβέρνηση Ραχόι και την περιφερειακή κυβέρνηση Πουτζδεμόν να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο.

Στο πλευρό των Καταλανών τάχθηκαν οι κυβερνητικές αρχές της Σκωτίας, της Κορσικής, της Φλάνδρας και της χώρας των Βάσκων.

Είναι σαφέστατο πλέον ότι η διεθνής στήριξη της Καταλανικής Δημοκρατίας θα προκύψει πρωτίστως από κινήματα πολιτών και όχι από κυβερνητικούς θεσμούς. Έκκληση προς αυτή την κατεύθυνση απηύθυνε χθες και ο ίδιος Πουτζδεμόν. Έτσι, μετά τους κλυδωνισμούς που τον ταλάνισαν το προηγούμενο διάστημα και την διάψευση των προσδοκιών του στην κατεύθυνση της επίσημης ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, αναγκάζεται πλέον να προστρέξει και αυτός στον δρόμο της διεθνούς κινητοποίησης των πολιτών, στον οποίον πρωτοστατεί ήδη η κοινωνική πρωτοβουλία πολιτών #ambCatalunya  (#μεΤηνΚαταλονία), που έχει συγκροτηθεί εδώ και μερικές μέρες από Καταλανούς που προέρχονται από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα και της οποίας το κάλεσμα δημοσιεύουμε εδώ

Ετικέτες