Το Σάββατο, 11 Νοέμβρη, 750.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαδηλώσουν ενάντια στην φυλάκιση των μισών μελών της καταλανικής κυβέρνησης και των προέδρων των δύο μεγαλύτερων ανεξαρτησιακών οργανώσεων στην Καταλονία (της ANC και της Omnium), των δύο Ζόρντι.

Είχε προη­γη­θεί η γε­νι­κή απερ­γία που κά­λε­σαν «εναλ­λα­κτι­κές» συν­δι­κα­λι­στι­κές δυ­νά­μεις, έξω από την CCOO και την UGT (τις με­γα­λύ­τε­ρες, πλειο­ψη­φι­κές συ­νο­μο­σπον­δί­ες), η οποία με την υπο­στή­ρι­ξη των Επι­τρο­πών Υπε­ρά­σπι­σης της Ρε­πού­μπλι­κα (CDR) είχε 20% συμ­με­το­χή και συ­νο­δεύ­τη­κε από απο­κλει­σμούς κε­ντρι­κών δρό­μων και μέσων με­τα­φο­ράς στην πρω­τεύ­ου­σα, όπως και από απο­κλει­σμούς ει­σό­δων/εξό­δων στα σύ­νο­ρα. Αυτά που ανα­φέ­ρα­με είναι τα κο­ρυ­φαία ση­μεία των τε­λευ­ταί­ων εβδο­μά­δων, αλλά γε­νι­κό­τε­ρο τον τε­λευ­ταίο μήνα έχουν γίνει εκα­το­ντά­δες πρω­το­βου­λί­ες σε το­πι­κό ή εθνι­κό επί­πε­δο ενά­ντια στην κρα­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, για να μην μένει αυτή ανα­πά­ντη­τη. 

Ένα μήνα μετά την κα­τα­λα­νι­κή εξέ­γερ­ση, συ­νε­χί­ζου­με να ζούμε –σε δια­φο­ρε­τι­κή έντα­ση– μια λι­γό­τε­ρη ή πε­ρισ­σό­τε­ρο διαρ­κή δυ­να­μι­κή κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων και δρά­σε­ων. Είναι μια σαφής αλ­λα­γή ρυθ­μού, σε σχέση με την «κα­τα­λα­νι­κή δια­δι­κα­σία», όπως την γνω­ρί­ζα­με πριν από τον Οκτώ­βρη. Αυτές οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις ωστό­σο, προ­κύ­πτουν μόνο ως αντί­δρα­ση στις κα­τα­σταλ­τι­κές ενέρ­γειες από το Ισπα­νι­κό Κρά­τος. 

Αλλά γιατί η κυ­βέρ­νη­ση Ραχόι με το δι­κα­στι­κό και αστυ­νο­μι­κό σώμα έχουν επι­λέ­ξει έναν τέ­τοιο ανοι­χτά κα­τα­σταλ­τι­κό δρόμο; Η ουσία βρί­σκε­ται στο ότι η αυ­το­διά­θε­ση δεν «χω­ρά­ει» στο υπάρ­χον σύ­νταγ­μα. Το σύ­νταγ­μα του 1978 απο­κρυ­στάλ­λω­νε συμ­βι­βα­σμούς που έγι­ναν σε ένα πλαί­σιο αγώ­νων του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και ισχυ­ρών εθνι­κών κι­νη­μά­των στις πε­ρι­φέ­ρειες του Κρά­τους. Ήταν μια συμ­φι­λί­ω­ση με­τα­ξύ πα­λιών και νέων ελίτ που επι­χει­ρού­σε να κα­τευ­νά­σει την θέ­λη­ση για ανα­μέ­τρη­ση με τις δε­κα­ε­τί­ες δι­κτα­το­ρί­ας. Ο «κα­τα­λα­νι­σμός» επι­χει­ρεί έκτο­τε να αντι­με­τω­πί­σει το ζή­τη­μα της αυ­το-δια­κυ­βέρ­νη­σης, με μια προ­σέγ­γι­ση που ως το 2010 επι­χει­ρού­σε να κι­νη­θεί μέσα στα πε­ρι­θώ­ρια που επέ­τρε­πε το σύ­νταγ­μα: το κα­θε­στώς διευ­ρυ­μέ­νης αυ­το­νο­μί­ας. Ένα κα­θε­στώς που υπο­σκά­πτε­ται και πε­ριο­ρί­ζε­ται συ­στη­μα­τι­κά. Αυτό το «μπλο­κά­ρι­σμα» έρ­χε­ται από πολύ μα­κριά και κά­ποια στιγ­μή θα οδη­γού­σε σε έκρη­ξη. Η πρό­κλη­ση του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος ήταν μια δη­μο­κρα­τι­κή πρό­κλη­ση και έθεσε επί τά­πη­τος τον αντι­δη­μο­κρα­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα του κα­θε­στώ­τος. Ωστό­σο αυτή η πρό­κλη­ση δεν αφορά μόνο μια νέα νο­μι­κή ή εδα­φι­κή-θε­σμι­κή σχέση, αλλά βάζει σε αμ­φι­σβή­τη­ση γε­νι­κά το κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο του 1978. Αυτός είναι ο λόγος που η ισπα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση αρ­νεί­ται συ­στη­μα­τι­κά το δι­καί­ω­μα στην αυ­το­διά­θε­ση. Η αντι­δρα­στι­κή στρο­φή του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, η άνευ όρων υπο­στή­ρι­ξη των Ciudadanos και η υπό­κλι­ση του Σο­σια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος, δη­μιούρ­γη­σαν μια συ­νταγ­μα­τι­κή συμ­μα­χία αντι­δη­μο­κρα­τι­κής κοπής. Επι­χει­ρούν να βά­λουν τέλος στην πο­λι­τι­κή κρίση του κα­θε­στώ­τος η οποία συ­νε­χί­ζε­ται αφό­του ξέ­σπα­σε το κί­νη­μα 15Μ και από την εμ­φά­νι­ση του Πο­δέ­μος. Γι’ αυτό και στην Κα­τα­λο­νία επι­χει­ρεί­ται να εμπε­δω­θεί η αυ­ταρ­χι­κή στρο­φή γιατί αλ­λιώς το ρήγμα στο κα­θε­στώς δεν θα γί­νε­ται να αντι­στρα­φεί. 

Ωστό­σο, τα εμπό­δια που αντι­με­τω­πί­ζου­με δεν είναι λίγα. Κα­ταρ­χήν η στάση της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης. Αν και αρ­κε­τά διε­θνή ΜΜΕ κα­τέ­γρα­ψαν την κα­τα­στο­λή του Ισπα­νι­κού Κρά­τους, η με­γά­λη πλειο­ψη­φία των κρα­τών-με­λών, όπως και η ίδια η ΕΕ, στά­θη­καν στο πλευ­ρό της ισπα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, η Ευ­ρώ­πη-φρού­ριο του κε­φα­λαί­ου, απέ­δει­ξε για άλλη μια φορά τον αντι­δη­μο­κρα­τι­κό της χα­ρα­κτή­ρα. Μια στάση που κα­τα­βύ­θι­σε τις εκτι­μή­σεις που είχαν για αυτήν οι Κα­τα­λα­νοί. Στο τε­λευ­ταίο «βα­ρό­με­τρο γνώ­μης» για την ΕΕ στην Κα­τα­λο­νία, μόνο 3 στους 10 οπα­δούς της ανε­ξαρ­τη­σί­ας έχουν θε­τι­κή γνώμη για αυτήν. Ένα ση­μα­ντι­κό στοι­χείο, με δε­δο­μέ­νο ότι η επί­ση­μη γραμ­μή του κα­τα­λα­νι­σμού ήταν πως η Ευ­ρώ­πη θα σώσει την κα­τά­στα­ση, μόνο που αυτό δεν συ­νέ­βη. 

Ένα άλλο εμπό­διο είναι η έλ­λει­ψη των κα­τάλ­λη­λων δομών που θα επι­τρέ­ψουν να ανα­πτυ­χθεί μια «συ­ντα­κτι­κή δια­δι­κα­σία». Η πα­ρε­νό­χλη­ση και η κα­τα­στο­λή του κα­θε­στώ­τος, με την πο­λι­τι­κή και οι­κο­νο­μι­κή «ασφυ­ξία» των κα­τα­λα­νι­κών θε­σμών, συν­δυα­σμέ­νη με την έλ­λει­ψη πρό­βλε­ψης (και θέ­λη­σης) της κα­τα­λα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να πάει σε ρήξη, έχουν δη­μιουρ­γή­σει μια κα­τά­στα­ση αδιε­ξό­δου. Ο συν­δυα­σμός της υπε­ρά­σπι­σης των κα­τα­λα­νι­κών θε­σμών που δέ­χο­νται πα­ρεμ­βά­σεις από το κρά­τος, με τη δη­μιουρ­γία «χώρων» λαϊ­κής ορ­γά­νω­σης από τα κάτω που θα επι­τρέ­πουν την ανά­πτυ­ξη μιας συ­ντα­κτι­κής δια­δι­κα­σί­ας, είναι το «κλει­δί» για να πα­ρα­με­ρι­στεί αυτό το εμπό­διο που θα συ­νε­χί­σει να υπάρ­χει μετά τις εκλο­γές στις 21 Δε­κέμ­βρη. 

Αυτοί οι «χώροι» από τα κάτω πρέ­πει να στη­ρι­χθούν στις δομές που ήδη έχουν προ­κύ­ψει. Γύρω από το στόχο της υπε­ρά­σπι­σης του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος δη­μιουρ­γή­θη­καν μα­ζι­κές συ­νε­λεύ­σεις: οι Επι­τρο­πές Υπε­ρά­σπι­σης του Δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, που σή­με­ρα λέ­γο­νται Επι­τρο­πές Υπε­ρά­σπι­σης της Ρε­πού­μπλι­κα (CDR). Οι CDR ήταν η δύ­να­μη που απο­τέ­λε­σε το «κλει­δί» στη δια­σφά­λι­ση της ψη­φο­φο­ρί­ας την 1η Οκτώ­βρη, ορ­γα­νώ­νο­ντας χι­λιά­δες αν­θρώ­πους τις μέρες πριν το δη­μο­ψή­φι­σμα, κα­τα­λαμ­βά­νο­ντας τα μισά εκλο­γι­κά τμή­μα­τα σε όλη την Κα­τα­λο­νία. Συμ­με­τεί­χαν ακτι­βι­στές, πο­λι­τι­κοί αγω­νι­στές, αλλά πάνω απ’ όλα, άν­θρω­ποι των γει­το­νιών που δεν είχαν ξα­να­συμ­με­τά­σχει σε μια πα­ρό­μοια δράση. Μετά την πρώτη τους μέρα, οι Επι­τρο­πές απο­τέ­λε­σαν ένα θε­με­λιώ­δες τμήμα της κι­νη­το­ποί­η­σης, όπως και στις δύο γε­νι­κές απερ­γί­ες (στις 3 Οκτώ­βρη και στις 8 Νο­έμ­βρη). 

Οι CDR έχουν μια πολύ πλα­τιά σύν­θε­ση και είναι ανοι­χτές στη συμ­με­το­χή ευ­ρύ­τε­ρων ιδε­ο­λο­γι­κών ρευ­μά­των, αν και πα­ρα­μέ­νει υψηλή η συμ­με­το­χή των με­σαί­ων στρω­μά­των και ισχυ­ρή η φι­λο-ανε­ξαρ­τη­σια­κή άποψη. Από την άλλη, αν και υπάρ­χει με­γά­λη ανι­σο­μέ­ρεια από πε­ριο­χή σε πε­ριο­χή, υπάρ­χουν ήδη 300 Επι­τρο­πές σε όλη την Κα­τα­λο­νία και κάθε βδο­μά­δα αυ­ξά­νο­νται. Οι CDR μπο­ρούν δυ­νη­τι­κά να πε­ρά­σουν από την αντι­κα­τα­σταλ­τι­κή άμυνα γύρω από την οποία κι­νού­νται οι δυ­να­μι­κές της κι­νη­το­ποί­η­σης, προς την ανά­πτυ­ξη μιας συ­ντα­κτι­κής δια­δι­κα­σί­ας. Είναι μια δύ­να­μη που θα πρέ­πει να πα­ρα­τά­ξου­με.

Το τε­λευ­ταίο εμπό­διο είναι η ανά­γκη να διευ­ρυν­θεί η κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία. Την 1η Οκτώ­βρη, ψή­φι­σε το 42% των εγ­γε­γραμ­μέ­νων, ένα εντυ­πω­σια­κό πο­σο­στό αν σκε­φτού­με το πε­ρι­βάλ­λον κα­τα­στο­λής και πο­λι­τι­κών διώ­ξε­ων εκεί­νες τις μέρες, όπως και τις αστυ­νο­μι­κές επι­θέ­σεις που εξε­λί­χθη­καν σε όλη την Κα­τα­λο­νία την ίδια τη μέρα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος. Παρ’ όλα αυτά, για να αντι­με­τω­πι­στεί η κα­τα­στο­λή και να υπάρ­ξει πραγ­μα­τι­κή υπε­ρά­σπι­ση μιας Ρε­πού­μπλι­κα, είναι ανα­γκαίο να επε­κτα­θεί η πλειο­ψη­φία σε τμή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας που τα­λα­ντεύ­ο­νται. Το «κυ­βερ­νη­τι­κό» ανε­ξαρ­τη­σια­κό κί­νη­μα συ­ντη­ρεί ένα μό­νι­μο εμπό­διο σε αυτό το στόχο: δεν συ­σχε­τί­ζει την οι­κο­δό­μη­ση της Ρε­πού­μπλι­κα με το τι μο­ντέ­λο κοι­νω­νί­ας κρύ­βε­ται πίσω από αυτήν. Σε αυτό το επί­δι­κο θα ξε­δι­πλω­θούν οι δια­φο­ρές ανά­με­σα στην κα­τα­λα­νι­κή Δεξιά (που περνά τη δική της εκλο­γι­κή και κοι­νω­νι­κή κρίση), την κα­τα­λα­νι­κή σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία και τις πτέ­ρυ­γες που είναι υπέρ της κοι­νω­νι­κής ρήξης. Πώς θα συν­δυα­στούν τα δύο βα­σι­κά κοι­νω­νι­κά και πο­λι­τι­κά ρεύ­μα­τα που δια­τρέ­χουν την πρό­σφα­τη ιστο­ρία της Κα­τα­λο­νί­ας -το κί­νη­μα 15Μ και η κα­τα­λα­νι­κή δια­δι­κα­σία;

Η εφαρ­μο­γή του Άρ­θρου 155 συν­δυά­ζει έναν κα­τα­σταλ­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα (φυ­λα­κί­σεις, διά­λυ­ση της κυ­βέρ­νη­σης και του κοι­νο­βου­λί­ου, πα­ρεμ­βά­σεις στους κα­τα­λα­νι­κούς θε­σμούς) με την έκ­κλη­ση για πε­ρι­φε­ρεια­κές εκλο­γές. Εκλο­γές οι οποί­ες έβρι­σκαν αντί­θε­τες όλες τις ανε­ξαρ­τη­σια­κές δυ­νά­μεις και εκλο­γές τις οποί­ες όλες αυτές οι δυ­νά­μεις υπο­χρε­ώ­θη­καν να απο­δε­χθούν. Πώς θα προ­κύ­ψουν όχι απλώς κά­ποια σχε­τι­κά δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα, αλλά διευ­ρυ­μέ­νες πλειο­ψη­φί­ες για τις 21 Δε­κέμ­βρη; Προς το παρόν, καμιά από την ανε­ξαρ­τη­σια­κές δυ­νά­μεις δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει τα σχέ­διά της για μετά τις εκλο­γές. Ωστό­σο είναι θε­με­λιώ­δης η ανά­γκη να δια­μορ­φω­θεί ένα ευρύ συ­ντα­κτι­κό μπλοκ ανά­με­σα στις δυ­νά­μεις της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και αυ­τούς που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την λαϊκή κυ­ριαρ­χία και την αυ­το­διά­θε­ση της Κα­τα­λο­νί­ας. Ένα συ­ντα­κτι­κό μπλοκ που θα ανοί­ξει το ζή­τη­μα του ποια κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή πρέ­πει να ακο­λου­θη­θεί. Όπου όλες οι δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς πρέ­πει να θέ­σουν στο προ­σκή­νιο την ανά­γκη για ένα έκτα­κτο σχέ­διο-σοκ απέ­να­ντι στην κοι­νω­νι­κή κα­τά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, που θα μπο­ρεί να απευ­θυν­θεί σε λαϊκά στρώ­μα­τα που πα­ρα­μέ­νουν ανα­πο­φά­σι­στα. Η δια­μόρ­φω­ση ενός τέ­τοιου μπλοκ ωστό­σο, θα απαι­τή­σει πο­λι­τι­κή γεν­ναιο­δω­ρία και από τις δύο πλευ­ρές, σε ένα πλαί­σιο ισχυ­ρών κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων. Ένα κα­θή­κον εξί­σου δύ­σκο­λο όσο και επεί­γον. 

* μέλος των Anticapitalistas στην Κα­τα­λο­νία

Ετικέτες